Pep Guardiola on nero, mutta hänkin oli aluksi väärässä, miten jalkapallossa maalit tehdään

EHCJalkapallo

Pep Guardiola on nero, mutta hänkin oli aluksi väärässä, miten jalkapallossa maalit tehdään

Jani Sarajärvi
TEKSTI Jani Sarajärvi
@SarajarviJani
JULKAISTU 17.4.2020

 
EHC on Elmon uusi, netissä julkaistava juttusarja, jossa eri palloilulajien ammattilaiset avaavat peliä ja sen lainalaisuuksia – ilman vitsejä ja kevennyksiä. Ei sovi kaikille. Sarjan avaa Independiente del Vallessa valmentava Jani Sarajärvi.
 

Pep Guardiolan on sanottu kertoneen FC Barcelonan aikana tehtävänsä olevan auttaa joukkueensa viimeiselle kolmannekselle, jonka jälkeen maali tehtäisiin pelaajien itsenäisellä tai luovalla toiminnalla. Hän oli väärässä ajatuksessaan. Eikä hän ole enää samaa mieltä.

 
Jalkapallo on invaasiopallopeli, jossa toisiaan vastaan kilpailevilla joukkueilla on kaksi samaan aikaan olemassa olevaa päätavoitetta: tehdä maali ja estää maalinteko. Pelin jatkumon loppuosat tapahtuvat rangaistusalueella spesifeissä tilanteissa ja ovat pelin voittamisen kannalta äärimmäisen tärkeitä pelin osa-alueita. Laadukkaan Ekkono -metodin levittyä eri puolille Suomea joukkueiden harjoituksissa tehdään paljon globaaleja jalkapallotaitoja kehittäviä pienpelejä. Samalla spesifi maalinteko- ja etenkin -estopelaamisen harjoittelu on jäänyt vähäiseksi.
Maalintekoa voidaan käsitellä useasta eri näkökulmasta, mutta siihen liittyy aina kolme tärkeää perusperiaatetta; laukaisulokaatio, peitto ja blokki. Laukaisulokaatio on erittäin tärkeä maalinteon periaate. Mitä keskempää rangaistusaluetta ja lähempää maalia pääsee laukomaan, sitä korkeampi todennäköisyys laukauksella on mennä maaliin. Peitto tarkoittaa pallon ja maalin välissä olevaa pelaajamassaa sekä sen peittämää aluetta. Laaja ja tiivis peitto estää tehokkaasti pallon päätymisen maaliin. Blokki tarkoittaa laukausta mahdollisesti lähietäisyydeltä blokkaavaa pelaajaa tai pelaajia.
Miten edellä mainittuja periaatteita hyödynnetään joukkueen toiminnassa? Ensinnäkin ymmärretään mitä ollaan tekemässä ja mitä ei olla tekemässä. Tämän pohdinnan jälkeen asetetaan selkeät tavoitteet toiminnalle sekä asetetaan rajoitteet ja ollaan tekemättä joitakin asioita. Asetetaan rajoitteet, koska ilman niitä toiminta on liikaa kaikkea syleilevää keskivertohöttöä. Lopuksi keskitytään avainasioihin, joita opetellaan ja harjoitellaan laadukkaasti.
 
Asiaan. Hyökätään siten, että hyvästä lokaatiosta laukaisevan pelaajan ja maalin välissä on mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan peittoa ja blokkia. Jos vastustaja on ryhmittynyt niin, että sen pelaajia on maalin edessä, yritetään siirtää heitä sieltä pois. Houkutellaan siis vastustajia vähemmäksi parhaalta maalintekosektorilta ja pyritään tämän jälkeen hyökkäämään sinne. Houkuttelu voi tapahtua laita- tai välikaistoilla 16-20 metriä maalista, joille alueille hyökkäävän joukkueen on helpompi päästä kuin keskelle. Tähän houkutteluun ei liity laitakaistalta annettu pienen todennäköisyyden niin sanottu vastaiskukeskitys, jonka seurauksena on vastustajan vastahyökkäys. Houkuttelu tapahtuu esimerkiksi muutaman pelaajan kombinaatioilla tai yhden pelaajan pausalla, jolloin mahdollisesti vastustajat liikkuvat ulos rangaistusalueen sisältä. Tämän jälkeen on mahdollista murtautua vastustajan houkutellun pelaajamassan selustaan rangaistusalueen sisälle, jossa on mahdollisuus antaa suuremman todennäköisyyden maalisyöttö tai päästä jopa suoraan maalintekopaikkaan.
Vastustajan peittoa ja blokkia voidaan vähentää useilla eri tavoilla. Jos kyetään hyökkäämään puolustuslinjan selustaan ja luomaan 1v1 -tilanne maalivahdin kanssa, on peittoa ja blokkia vähemmän. Toinen tapa on rangaistusalueen lähellä tai sisällä uhata laukauksella ja puolustajien pysähtyessä syöttää poikittais- tai diagonaalisyöttöjä rangaistusalueen ympäriltä, sisältä alueen laidasta tai sisältä alueen keskeltä positioon, jossa laukaisevan pelaajan ja maalin välissä on vähemmän tai ei ollenkaan peittoa ja blokkia.
Futsalissa paljon käytetty takatolpalle syötetty ns. yli maalin -syöttö on hyvä esimerkki erinomaisen maalipaikan luomisesta. Yli maalin -syötöllä maalia puolustaneet kenttäpelaajat ja erityisesti maalivahti saadaan sivuttaisliikkeeseen, jolloin peittoa kyetään vähentämään radikaalisti. Tällaista syöttöä käyttää esimerkiksi Kevin De Bruyne Manchester Cityssä, joista syötöistä joukkueen hyökkääjät Sergio Agüero ja Raheem Sterling ovat saaneet tehdä useita ohjauksia maaliin.
Jos vastustaja ei liiku pois parhailta maalintekosektoreilta, pyritään luomaan esimerkiksi nopealla kombinaatiopelaamisella laukaisupaikka hyvästä lokaatiosta, jossa on mahdollisimman vähän peittoa ja blokkia. Tällaisen kombinaatiopelaamisen alkupiste voi olla keskellä rangaistusalueen edessä tai diagonaalisti rangaistusalueen kulmassa tai sivulla. Hyökkäyksen suunta on joko suoraan maalia kohti tai rangaistusalueen sisään muille alueille, joista voidaan antaa vaarallinen maalisyöttö maalin eteen. Vaikka vastustajalla olisi useitakin pelaajia lähellä maalia, on vapaa pelaaja mahdollista löytää. Lähellä sijaitseva maali ohjaa puolustajien toimintaa niin, että he jättävät tiloja tietyille alueille. Lisäksi puolustajien keskittyminen palloon antaa hyökkääjille mahdollisuuden liikkua pois puolustajien näkökentästä.
Myös laukauksella uhkaaminen saa puolustajia pysähtymään tai väistämään, jolloin he eivät enää kykene liikkumaan eri suuntiin. Tässä kohtaa kannattaa huomioida, että pelkästään laukauksella uhkaaminen, ei laukominen, vaikuttaa puolustajien toimintaan. Hyökkäävän joukkueen ei tarvitse ensin laukoa muutamia kertoja kaukaa ”pakottaakseen” puolustavaa joukkuetta seuraavissa tilanteissa ylemmäs. Tämä on jalkapallossa yleinen ajatusrakennelma ilman perusteita eli myytti.
Kaikkien edellä mainittujen asioiden oppiminen vaatii pelaajilta ja valmentajilta sinnikästä harjoittelua ja päämäärätietoista toimintaa peleissä. Tätä harjoittelua ja toimintaa kentällä voivat häiritä ympäröivä kulttuuri, myytit ja ihmisten laatikkoajattelu. Esimerkiksi kaukolaukausten ja laitakaistakeskitysten ihannointi johtaa pahimmillaan tilanteeseen, jossa valmentaja ja joukkue eivät kykene näkemään ja harjoittelemaan muita, tehokkaammiksi todettuja murtautumis- ja maalintekotapoja. Siihen on syynsä, miksi MM-kisoissa ja Euroopan top-5 liigoissa keskimääräiset laukaisuetäisyydet ja laitakaistakeskitysten määrä ovat vuosi vuodelta pienentyneet. Seurat, analystit ja joukkueet ovat ymmärtäneet, miten ei kannata ja miten kannattaa toimia. Kaukolaukausten ja laitakaistakeskitysten sijaan maalintekotoimintaa on hiottu siten, että päästään syöttämään ja laukaisemaan paremmista paikoista. Kuten eräs huippujoukkueiden analystikonsultti totesi, on järkevämpää laukoa vähemmän ja paremmista paikoista kuin laukoa kauempaa ja upottaa yksi-kaksi kaukopommia silloin tällöin. Nämä toki jäävät ihmisten mieleen, mutta pitkässä juoksussa joukkue vähentää voiton todennäköisyyksiään usein kaukaa laukomalla. Kannattaa siis unohtaa kaikenlainen höpöttely pelaajan hyvästä itsekkyydestä hänen laukoessaan vastahyökkäyslaukauksen suoraan blokkiin.
 
Maalinestopelaaminen on toinen asia, jota näinä kauniiden globaalien pienpelien aikakautena ei harjoitella eikä arvosteta. ”Timi Lahti – maalinestopelaamisen erikoismies.” Tätä otsikkoa et ole nähnyt, vaikka Timi Lahti ansaitsisi maininnan yhtenä parhaista laukausten blokkaajista. Et ole nähnyt tätä siksi, että emme Suomessa ymmärrä ja anna arvoa pelaajille ja osajoukkueille, jotka kykenevät laadukkaasti estämään vastustajan laukaisun hyvistä lokaatioista ja luovat laukauksille suuren peiton ja blokin. Pelaajat ja osajoukkue kuten Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci ja Andrea Barzagli. Missä on suomalainen vastine? Ei sitä ole, mutta tulevaisuudessa voi olla, kun alamme harjoittelemaan kaikkia pelin tärkeitä osa-alueita niille kuuluvilla harjoitteilla ja omistautumisella. Esimerkkinä maalinteko- ja estopienpeli, jossa pelaajat saavat oppia kummankin jalkapallopelin tärkeän osa-alueen saloja usein ja laadukkaasti.
Maalinestopelaamisessa tärkeitä pääperiaatteita ovat vastustajan laukaisun estäminen erityisesti hyviltä sektoreilta sekä peiton ja blokin luominen pallon ja maalin väliin. Peittoon liittyen huomioitavaa on se, että maalinestotilanteessa maalivahdin ja kenttäpelaajien tulee toimia dynaamisesti siten, että he luovat suuren peiton eivätkä peitä samaa aluetta. Periaatteena on puolustajien peittotoiminta siten, että he peittävät maalin kulmat ja näin pienentävät maalivahdin toiminta-aluetta.
”Puolustajien on huomioitava, että vastustaja ei saa laukoa palloa sivulta heidän ohitseen kulmaan, jota he peittävät”, huomauttaa Brescia Calciossa pelaava Jesse Joronen.
Tämä toiminta vaatii paljon harjoittelua ja suurta joukkueen yhteiskoordinaatiota.
Blokissa laukaisu blokataan ja pallo pyritään ohjaamaan sivulle pienentäen välitöntä maalinteon uhkaa. Blokissa tärkeää on ajoitus sekä jalkojen ja vartalon tarkoituksenmukainen käyttö. Jalkojen on yleensä syytä olla lähellä toisiaan, jotta pallo ei mene jalkojen välistä. Sekä Bayer Leverkusenissa pelaava Lukas Hradecky että Joronen muistuttavat jalkojen välistä tulevien laukauksien olevan erityisen vaikeita maalivahdin toiminnan kannalta. Buffonin nopea ja usein toistuva ohje blokkaavalle puolustajalle ennen vastustajan laukausta on, “sulje jalat!”
Joskus puolustaja voi kuitenkin avata jalkansa, jos kokee varmasti kykenevänsä blokkaamaan laukauksen esimerkiksi kurottamalla jalkaterällänsä tai liukumalla pallon eteen. Lähelle hyökkääjää päästessä blokkaaminen on mahdollista tehdä hieman samantyylisesti kuin maalivahdin 1v1 -blokki, jossa toinen polvi lasketaan lähelle maata. Vartalon tulisi peittää mahdollisimman iso osa maalista, jolloin usein paras tapa on kääntää rintakehä palloa kohti.
Puolustajan on myös tärkeää kyetä nopeasti päättämään, liikkuuko blokkaamaan laukaisulinjalle vai kykeneekö hän liikkumaan aivan laukaisujalan viereen blokkaamaan laukaisujalkaa ja häiritsemään vastustajaa. Jos laukausta ei ehdi blokata, voi ehtiä sivulta tai takaa häiritsemään laukaisijaa esimerkiksi käyttäen sopivalla voimalla ja taitavasti käsiään. Häirintä laskee todistetusti maalinteon todennäköisyyttä.
 
Ongelmat suomalaisten maalinestopelaamiseen liittyen ovat kaksinaisia: ensinnäkin, asioita ei ymmärretä, jolloin niille ei anneta arvoa eikä niitä opeteta tarpeeksi tiukasti. Pienpeleissä keskitytään enemmän globaaleihin jalkapallotaitoihin eikä maalin edessä spesifisti tapahtuviin toimintoihin. Toinen ja vielä enemmän melankolisuutta aiheuttava syy on se, että useat suomalaispelaajat ovat liian pelkureita mennäkseen pallon eteen ja ottaakseen mahdollisen kivun vastaan. Suomalaispelaajat eivät ole isossa kuvassa rohkeita asettumaan jämäkästi pallon eteen puolustaakseen maaliaan.
Edellisestä huolimatta suomalaisilla voisi olla asiassa kilpailuedun mahdollisuus, sillä maailman huippusarjoissa valmentavat maalivahtivalmentajat todistavat asian olevan lapsenkengissä myös siellä. Maailmasta löytyy ainoastaan muutamia joukkueita, joiden maalinestopelaaminen on erityisen korkealla tasolla. Miksipä me suomalaiset emme voisi olla kehityksen kärjessä? Emmehän ainakaan laiskuuden vuoksi?
Jalkapallon voidaan ajatella olevan osaltaan tiedettä ja taidetta tai ainakin sisältävän osia näistä. Tieteen tehtävänä on selittää ympäröivää maailmaa ja sen ilmiöitä tieteellisen, eli järjestelmällisen ja järkiperäisen metodin avulla. Tieteen tavoitteena on luoda uutta tietoa ja/tai rakentaa aikaisemman tiedon päälle. Taiteen voidaan ajatella olevan ihmisen luovien taitojen ja mielikuvituksen ilmaisu tuottaen teoksia, joita arvostetaan ensisijaisesti niiden kauneuden tai tunnevoiman perusteella.
Sekä tieteellinen etsintä että taiteellinen luominen tarvitsevat kokeilevaa mieltä ja prosessia, jossa etsitään uudenlaisia tavoitteita ja konsepteja. Menestyneet artistit etsivät uusia konsepteja ja tapoja esittää nämä konseptit enemmän kuin keskiverroiksi jäävät. Samoin tapahtuu jalkapallovalmentajille ja pelaajille. Esimerkiksi sinä voit tehdä näin: etsi maalinteko- ja estotilanteita ja katso niitä avoimesti. Yritä ymmärtää, ja kun vähän alkaa ahdistaa, yritä ymmärtää lisää. Niin Pep Guardiolakin teki, ja nyt hänen joukkueensa tekee erittäin laadukkaita, koordinoituja toimia murtautumis- ja maalintekovaiheessa.
Tilaa Elmo tästä edulliseen tarjoushintaan! 
Elmo on nyt myös irtonumeromyynnissä kautta maan.