Naisten Superpesiksessä on yksi ylivoimainen suosikki – Tahkolla on sijaan edessä kylmä vuosi
Naisten Superpesiksen voimasuhteista saadaan hyvä kuva TalviSuperpesiksessä. Suurinta mestarisuosikkia ei tarvitse kuitenkaan arpoa.
Naisten TalviSuperpesis ottaa lisää kierroksia, kun Jyväskylän Kirittäret kohtaa lauantaina nousukiidossa olevan Seinäjoen Maila-Jussit. Varsinainen rytinä alkaa helmikuussa ja huipentuu maaliskuussa, jolloin pelataan TalviSuperin lopputurnaus Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.
Vaikka TalviSuper pelataan harjoituskaudella, se antaa kuitenkin hyvin viitteitä siitä, mitä myös kesällä tapahtuu.
Viime vuonna Mansen ja Lapuan Virkiän vahvuus näkyi jo TalviSperissa, mutta sen lisäksi TalviSuper näytti ennen kaikkea sen, että toissa syksynä Suomen mestaruuden voittaneella Porin Pesäkarhuilla kaikki ei ole raiteillaan. Joukkue selvisi toki TalviSuperin lopputurnaukseen, mutta hävisi välierissä Lapualle 0-2 kahden jakson yhteisjuoksuerolla 1-16.
Kesällä edelliskauden mestarijoukkueella oli edessä sitten romahdus, kun edellissyksyn mestaruus vaihtui runkosarjan seitsemänteen sijaan ja putoamiseen tiukan väännön jälkeen Lapualle puolivälierissä.
***
Tämän vuoden asetelmat naisten Superpesiksessä näyttävät ennakolta sen suhteen selviltä, että sarjassa on yksi ylivoimainen ennakkosuosikki, viime syksynä seurahistoriansa toisen Suomen mestaruuden voittanut Manse.
Manse ei ole juurikaan muuttunut viime kaudesta ja on jos mitään yllättävää ei tapahdu, Manu Vartia johtaa tamperelaiset tänä vuonna kahteen loppuotteluun – ensin TalviSuperissa ja sen jälkeen myös varsinaisella kaudella.
TalviSuperissa Mansen tehtävää helpottaa se, että se pelaa eteläisämmässä lohkossa eli B-lohkossa. B-lohko on kahdesta alkulohkosta selvästi helpompi, sillä A-lohkossa pelaa viime kauden kahdeksasta kärkijoukkueesta viisi ja B-lohkossa vain kolme.
B-lohkossa on kuitenkin mielenkiintoisia seurattavaa.
Ensimmäinen iso kysymys on se, millaisessa iskussa Pori on. Ida Lähteen lähtö on menetys, mutta Pori hankki neljä uutta pelaajaa, joista mielenkiintoisin nimi on Hyvinkäältä tullut lukkari Lotta Nummikari. Nummikari taistelee ykköslukkarin paikasta viime kaudella loukkaantumista kärsineen Minttu Vettenrannan kanssa.
Jussi Haapakoski ei varmasti ollut avauskauteensa Porin pelinjohtajana tyytyväinen ja onkin mielenkiintoista nähdä, saako Haapakoski tänä vuonna joukkueesta enemmän irti kuin vuosi sitten.
***
Toinen mielenkiintoinen seurattava on Rauman Fera. Pesäpallopiireissä on kohistu Feran maksamista pelaajapalkkioista, mutta sitä on turha tässä kohtaa sen enempää siunailla.
Pelillisesti Rauma kuuluu Porin kanssa useamman joukkueen haastajaryhmään. Rauma oli jo viime kesänä runkosarjassa neljäs, joten matka ylöspäin ja jopa mitaleille ei ole pitkä. Sarjan tasaisuus tarkoittaa kuitenkin sitä, että haastajajoukkueiden on onnistuttava myös runkosarjassa välttääkseen Mansen ja Lapuan kohtaamisen puolivälierissä.
TalviSuperissa Rauma ja Pori ratkaisevat sen, kumpi niistä selviytyy Mansen lisäksi B-lohkosta TalviSuperin lopputurnaukseen.
***
B-lohko antaa viitteitä myös kesäkauden voimasuhteista putoamisviivan tuntumassa. Pöytyän Urheilijat, Roihuttaret ja Laitilan Jyske ovat ennakolta kaikki vaaravyöhykkeessä kesällä.
Laitila on sarjanousijana kesällä kovan haasteen edessä, eikä Pöytyäkään tilanne ole helppo. Joukkue vältti viime kaudella täpärästi suoran putoamisen Ykköspesikseen, sillä se kaatoi Haminan viidennessä ja ratkaisevassa ottelussa niukasti 1-0. Voitto lähetti Haminan Ykköspesikseen ja Pöytyän karsimaan sarjapaikasta Ykköspesiksen kakkosen, Oulun Lipon, kanssa. Sen sarjan Pöytyä voitti puhtaasti 3-0.
Roihuttaret on sen sijaan vahvistunut viime kauteen verrattuna. Etenkin 18-vuotiaan lukkarilupaus Erica Rosendahlin hankkiminen voi osoittautua hyväksi vedoksi Roihuttarien kannalta.
Vaikka Roihuttaret ottaisikin askeleen tai kaksi ylöspäin, matka TalviSuperin lopputurnaukseen ja kesällä pudotuspeleihin on ennakolta liian pitkä.
***
A-lohko on kovatasoisempi ja sieltä löytyvät myös Mansen tulevan kauden päähaastajat.
Viime kauden hopeajoukkue Lapuan Virkiä lähtee uuteen kauteen käytännössä samalla joukkueella kuin vuosi sitten. Ainoa ja sitäkin merkittävämpi muutos tapahtuu pelinjohdossa, kun Vimpelin Vedon syksyllä 2022 miesten Suomen mestariksi luotsannut Tomi Niskanen korvaa pelinjohtajana Jussi Muilun.
Lapuan lisäksi A-lohkossa pelaa kaksi Mansen ja Lapuan vahvaa haastajaa – Seinäjoen Maila-Jussit ja Jyväskylän Kirittäret.
Maila-Jussit voitti viime syksynä ensimmäisen mitalinsa 45 vuoteen ja seurassa tehtiin naisten erinomaisen menestyksen myötä kova päätös satsata tärkeimmät paukut juuri naisten joukkueeseen. Pesäpallon perinteisimmällä ydinalueella onkin ensi kaudella erikoinen tilanne, sillä miesten pääsarjassa ei pelaa alueelta yhtään seuraa ja seutukunnan tärkein lippulaivaseura on SMJ:n naisten joukkue.
SMJ on pysynyt muiden kärkiseurojen tavoin likimain muuttumattomana. Riikka Polso tuli Vaasan Mailattarista ja uutena pelinjohtajana Upi Antikaisen paikalla aloittaa Erno Tuomainen.
SMJ on kiinni mitalinsyrjässä myös tulevalla kaudella eikä loppuottelupaikkakaan ole sen enempää kesällä kuin TalviSuperissa mahdottomuus, jos kaikki osuu kohdilleen.
***
Taistelu mitaleista on kuitenkin kova, sillä Kirittäret on myös pysynyt hyvin kasassa. Lisäksi kesken viime kauden apuun hälytetty elintärkeä Eeva Mäki-Maukola ja loukkaantumisen vuoksi puolet viime kaudesta sivussa ollut lukkari Mari Mantsinen ovat tällä kaudella remmissä koko kauden.
Kirittärien kokemus ja rutiini toivat sille viime syksynä puolivälierissä selvän 3-0-voiton Raumasta, vaikka runkosarjassa Fera olikin Kirittärien edellä.
Vaasan Mailattarissa ovi heilui syksyllä molempiin suuntiin. Viime kauden joukkueesta lähti viisi pelaajaa ja heidän tilalleen hankittiin peräti seitsemän uutta pelaajaa. Mailattaret on kuitenkin osoittanut aiempina vuosina, että vaikka joukkue muuttuisikin, se putoaa aina jaloilleen.
TalviSuper antaa ensimmäiset signaalit siitä, käykö niin myös tällä kaudella. Jos käy, Vaasan pitäisi olla yksi ensi kesän pudotuspelijoukkueista – varsinkin, kun yksi iso jakolinja ensi kaudella kulkee juuri pudotuspeliviivan ja heikompien joukkueiden välissä.
Myös Joensuun Mailan pitäisi selvitä viimevuotiseen tapaan pudotuspeleihin. Joensuu harasi kesällä puolivälierissä hyvin Seinäjoen Maila-Jusseja vastaan, mutta taipui lopulta otteluvoitoin 1-3.
Joukkueessa vaihtui syksyllä neljä pelaajaa, mutta kokonaisuudessaan JoMa säilyi jotakuinkin saman vahvuisena kuin vuosi sitten.
***
A-lohkon ennakolta heikoin joukkue on Hyvinkään Tahko.
Tahkon Ladyt jäi jo vuosi sitten ulos varsinaisista pudotuspeleistä ja joukkue menetti syksyllä Lotta Vahvelaisen, Henriikka Harisen, Lotta Nummikarin, Sini Mäkelän ja Johanna Ylöstalon johdolla ison nipun avainpelaajiaan.
Vaikka heidän lähtöjään on paikattu hankinnoilla ja omilla junioreilla, Tahko on heikentynyt selvästi viime kauteen verrattuna. Siksi Pihkalassa taistellaan tulevana kesänä naisten Superpesiksen jäännössijoista.