Äärijalkapalloa pelaava Bayern München on Euroopan dominoivin joukkue
Bayern München kohtaa Mestarien liigassa keskiviikkona Kiovan Dynamoa. Ottelua kannattaa katsoa jo pelkästään sivistävässä mielessä, millaista on moderni äärijalkapallo.
Bayern Münchenin alkukausi on ollut hurja.
Joukkue johtaa Bundeligaa 16 pisteellään. Tehtyjä maaleja on kuudessa pelissä peräti 23 . Joukkueen tehtyjen maalien odote on hieman yli 22 maalia, eli maalimäärässä ei edes ole yhtään ilmaa.
Mestarien liigassa Bayern antoi todella rajun myrskyvaroituksen, kun se pieksi ensimmäisellä ottelukierroksella FC Barcelonan peräti 3-0. Bayern laukoi ottelussa 17 kertaa, kun Barcelona sai aikaiseksi vain viisi laukausta. Voimme puhua Barcelonan heikommista ajoista ilman Lionel Messiä, mutta pitää muistaa, että katalonialaisjätti ei ole hävinnyt tällä kaudella kuin kerran. Tasapelejä on tietysti tullut, mutta 0-3-kotitappio Bayernilla oli silti poikkeuksellinen tapaus.
Mestarien liigan keskiviikkoillan kerroinherkut suoraan Expektin tiskiltä!
Poikkeuksellinen on myös Bayernin pelitapa. Edellisen päävalmentajan, Hansi Flickin, aikana Bayern tunnettiin todella aggressiivisesti prässäävänä ja peliä dominoivana joukkueena. Jos mahdollista, niin Julian Nagelsmann on vienyt tätä pelifilosofiaa entistäkin aggressiivisemmaksi. Bayernin peli on äärijalkapalloa, jossa vastustajalle ei haluta antaa yhtään tilaa.
Nagelsmannin palapeli
Bayern on käyttänyt Nagelsmannin aikana 4-2-3-1-järjestelmää, joka muovautuu hyökätessä vastustajan muodon mukaisesti. Nagelsmann haluaa, että alakerrassa on numeraalinen ylivoima vastustajan ensimmäistä linjaa vastaan.
Todella käytetty mekanismi on se, että keskikentän 26-vuotias Leon Goretzka nostaa viidenneksi pelaajaksi pallon yläpuolelle ja kentän etenemisalueille. Oikeana puolustajana pelaava Josip Stanisic tai Benjamin Pavard tulevat sisäkaistoille. Näin hyökkäysmuoto on useasti 2-3-4-1. Tähän kun lisätään se, että vasen puolustaja Alphonso Davies nousee hanakasti ylös vasemmalla laidallaan, niin alas jää useimmiten niin sanottu ”alaboksi”, eli neljän pelaajan muodostama varmistusmuoto.
Joskus Bayern tekee niin, että Puolustuslinja rullaa oikealta vasemmalle ja heillä onkin vasemman puolustajan tullessa sisään kolme topparia. Kun Goretzka nostaa keskikentällä ylös, niin muoto muistuttaa 3-1-6-muotoa. Vastustajan ensimmäinen linja laitetaan timantin sisälle rondoon ja pallon yläpuolella on hurjasti etenemisvaihtoehtoja.
Leroy Sanén käyttö on ollut myös mielenkiintoista. Ajoittain Nagelsmann on halunnut, että Sané haastaa vastustajia oikean puolen leveydessä. Välillä Sané on ollut vasemman puolen sisäkaistapelaajana. Sanésta on kuoriutunut Nagelsmannin ohjeistuksessa aika monipuolinen ja kokonaisvaltainen neljän eri pelin vaiheen pelaaja. Sellainen hän ei ollut vielä viime tai edelliskausilla. Palkinto on ollut mukava. Sané on tehnyt kaksi maalia ja antanut kolme maalisyöttöä Bundesligassa.
Aggressiivinen prässijoukkue
Bayern erottuu joukkueen aggressiivisuudella.
Se on tehnyt monta maalia niin, että kova prässi on tuottanut riiston. Sen jälkeen on pystytty luomaan maalipaikka.
On helppo sanoa, että jalkapallossa kannattaa prässätä ja pelata aggressiivisesti, mutta toteutus ei ole helppoa. Bayernin käyttämä pelitapa vaatii äärimmäisen paljon teknistaktista sopeutumista sekä työmoraalia pelaajilta.
Esimerkiksi RB Leipzigia vastaan Bundesligassa nähtiin tilanteita, joissa Bayernin prässi oli jo pelattu ulos. RB:n pelaajat olivat jo pallon kanssa Bayernin ensimmäisten prässilinjojen selustassa. Mutta, silti Bayernin pelaajat jatkoivat korkean intensiteetin liikettä ja tekivät takaprässejä. Näin RB:n pelaajille tuli kiire ja he päätyivät menettämään pallon. Ja, pitää muistaa, että Leipzig on yksi Euroopan aggressiivisimmista joukkueista!
Bayernin prässin kivijalka on ihan raa’an juoksemisen lisäksi se, että se uskaltaa pitää puolustuslinjansa korkealla. Tämä poistaa tilaa linjojen väleistä ja näin neljällä ylimmällä pelaajalla on napsun helpompi liikkua kohti palloa ja pakottaa vastustajan pelaajia syöttämään heikkoja syöttöjä.
On jännä katsoa tilanteita, joissa vastustaja pääsee kuljettamaan Bayernin puolustuslinjaa kohti. Se ei silloinkaan vetäydy määräänsä enempää, vaan pyrkii riistämään pallon. Vastustajan hyökkäyspään pelaajien liikkeet kuitataan kyllä, mutta puolustuslinja ei vetäydy ja anna pallolliselle pelaajalle suhteettoman paljon aikaa. Useinhan nähdään sitä, että puolustuslinja vetäytyy hätätilanteissa tosi alas ja ikään kuin varmistaa sen, ettei sen selustaan ainakaan pelata. Bayernin puolustuslinja pudottaa riittävästi, mutta juuri niin vähän, että paine pallolle on mahdollista.
Suurin testi keväällä
Bundesligan mestaruus lienee jo jaettu, ellei talven aikana tapahdu suuria ihmeitä. On vaikea nähdä, että Bayernin meno kangistuisi, niin vakuuttavaa se tällä hetkellä on.
Mielenkiintoinen kysymys on, pystyykö Bayern taistelemaan Mestarien liigassa menestyksestä. Suuret englantilaisseurat ja PSG ovat kovimmat mestarisuosikit.
Kevään absurdein peli tullaan näkemään, jos Bayern kohtaa jossain vaiheessa PSG:n. Kolme hurjaa juoksemassa kohti Bayernin korkeaa puolustuslinjaa. Sellainen ottelu voi päättyä esimerkiksi 5-3 jommallekummalle. Joka tapauksessa on selvää, että Bayern testataan kunnolla tässäkin kilpailussa vasta keväällä.
Se on kova kunnianosoitus työlle, jonka Nagelsmann on jo nyt tehnyt. Hän on tehnyt joukkueestaan sanalla sanoen dominoivan.