Alajärvellä on yksi kauden komeetoista ja loistokärki, mutta edessä on silti raastava syksy

Alajärven kärkimies Elmeri Koivusalmi mennyt tällä kaudella kentälle komeilla 76,52 prosentin tehoilla.

PesäpalloViistopolkumies

Alajärvellä on yksi kauden komeetoista ja loistokärki, mutta edessä on silti raastava syksy

Alajärven Ankkureiden ykköskärki on ollut Elmeri Koivusalmen johdolla loistovedossa, mutta sekään ei välttämättä pelasta Ankkureita putoamiskarsinnoilta.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 10.7.2023 | KUVAT All Over Press

Alajärven Ankkurit teki Superpesikseen palattuaan rohkean ratkaisun. Se päätti lähteä tähän kauteen pitkälti samalla joukkueella, joka viime syksynä yllätti kaikki kaatamalla Haminan Ykköspesiksen loppuottelussa ja ottamalla suoran nousijan paikan itselleen.

Alajärven kausi on ollut haasteellinen. Se on voittanut 17 ottelustaan vain kolme ja kerännyt 10 pistettä, joilla se on sarjassa viimeisenä tasapisteissä olevan Imatran kanssa. Askel ylöspäin ei ole toivottoman pitkä, sillä ottelun enemmän pelannut JymyJussit on vain kolme pistettä edellä.

Myös ero Koskenkorvaa näyttää inhimilliseltä, mutta kuuden pisteen eron kiinni kurominen ei ole Ankkureiden loppukauden ohjelma huomioon ottaen realistista – varsinkin, kun Kossukin tulee raastamaan pisteitä runkosarjan 11 viimeisen kierroksen aikana.

***

Alajärvi ei ole ollut sarjassa mikään heittopussi. Vaikka se on hävinnyt 14 ottelua, se on pystynyt pelaamaan useita tasaisia otteluita ja tasaisia jaksoja. 10 pisteestä kuusi on tullut kolmella 2-1-voitolla ja neljä siten, että Alajärvi on hävitessäänkin pystynyt naaraamaan neljä jaksovoittoa. Kolmen pisteen voittoja joukkueella ei vielä ole.

Alajärven vahvuus on ollut sen ykköskärki. Etenkin 22-vuotias kärkimies Elmeri Koivusalmi on ollut yksi kauden suurista sensaatioista miesten Superpesiksessä. Koivusalmi on mennyt kentälle peräti 76,52 prosentin tehoilla ja hän on kärkilyöntitilastossa 97 kärkilyönnillään komeasti kuudentena.

Monena muuna vuona Koivusalmi olisi automaattinen valinta Itä-Länteen etenijäjokeriksi, mutta Lännellä on tällä kaudella ylitarjontaa huippuhyvistä kärkimiehistä, sillä myös Hyvinkään Tahkon Teemu Nurmio ja Pattijoen nuori komeetta Mikael Mäkelä ovat Lännen listoilla. Lisäksi Nurmio ja Mäkelä ovat Koivusalmea kypsempiä ulkopelaajia, mutta Koivusalmi kuuluu kärkimiehenä yhdessä Nurmion, Mäkelän ja Kouvolan Tommi Mäentaustan kanssa Superin tämän hetken neljän parhaan kärkimiehen kerhoon.

Myös kakkosena ja kolmosena pelaavien Mikael Penninkangas ja Nestori Yli-Sissala ovat pelanneet vahvan kauden.  Penninkangas on purkanut ykkösvaihdon, 67,68 prosentin tehoilla ja Yli-Sissala kakkosvaihdon 75,81 prosentin tehoilla.

Myös lyöjäjokeri Juho Ihamäki on ollut hyvässä vedossa. Hän on paukutellut jo 36 juoksua. Mutta sitten alkavat ongelmat. Joukkueessa on vain toinen Superin mitat täyttävä kotiuttaja, nelosena pelaava Tuukka Etula. Etulan kotiutusprosentti on yli 50, mutta hän on päässyt yrittämään kotiutusta vain 37 kertaa koko kauden aikana, mikä tarkoittaa reilua kahta kotiutustilannetta per ottelu.

Kun Alajärven kotiutusvoima on kapeille hartioilla ja kaiken lisäksi toisella pääkotiuttajalle tilanteita tulee harvoin, Alajärvi ei ole pystynyt hyödyntämään täysimääräisesti ykköskärkeään ja sen luomia tilanteita. Kakkoskärjestä ei apuja juurikaan löydy sen enempää kotiutusongelmaan kuin muutenkaan sisäpelin kannalta.

***

Alajärven kärkeen ja koko sen sisäpeliin liittyy myös kaksi pelifilosofista kysymystä.

Ykköskärjen kaikki kolme pelaajat ovat vahvoja pomputtajia. Pomppuun turvautuminen on ymmärrettävää, mutta liian yksipuolisessa pomppupelissä on se ongelma, että myös vastustajat pystyvät keskittymään pomppujen torjumiseen. Jos vaihtotilanteissa käytettäisiin enemmän kovia ja rohkeampi lyöntejä, se pakottaisi vastustajat varautumaan myös läpilyönteihin, mikä toisi tilaa monipuolisemmille ratkaisuille.

Toinen pomppupelin ongelma on syksy. Alajärven oma kenttä kestää sateita ja myös Imatralla pompun pitäisi nousta pienistä sateista huolimatta. Seinäjoen kenttä on sen sijaan tällä hetkellä sen verran pehmeä, ettei siitä pomppu kunnolla nouse.

Alajärvi pelaa muutenkin sisäpeliään varsin varovaisella otteella. Prosenttipesäpallossa on toki oma logiikkansa, mutta altavastaajajoukkueen kannalta prosenttipeli ei ole optimaalisin pelitapa. Hyökkäävämpi ja rohkeampi lyöntipeli voi toki joskus kostautua, mutta se voi tuoda myös yllättäviä pisteitä varsinkin ennakolta vahvempia joukkueita vastaan.

***

Alajärven suurin ongelma on kuitenkin ulkopeli. Se on antanut 17 ottelussa 172 juoksua eli yli kymmenen juoksua per ottelu. Annettujen juoksujen määrä on selvästi suurin koko sarjassa.

Alajärven ulkokentän ongelmana on epätasaisuus. Nuori lukkarilupaus Elmeri Iivonen on jalkavammastaan huolimatta väläytellyt potentiaaliaan ja on selvästi joukkueen ykköslukkari. Yli-Sissala on ulkokentän johtava pelaaja ja samalla joukkueen tärkein pelaaja sisä- ja ulkopeli mukaan lukien. Etulalla on erinomainen käsi, mutta kopparipelissä hänellä on vielä kehitettävää – kuten koko muullakin ulkokentän miehityksellä.

Alajärvellä on edelleen sauma välttää putoamiskarsinta, mutta todennäköisempää on, että Kitrolla pelataan syksyllä putoamiskarsintaa veitsi kurkulla. Niissä peleissä voi käydä miten tahansa. Myös hyvin – kiitos pitkälti Alajärven hyvän ykköskärjen ja Juho Ihamäen kotiutusvoiman.