Alexander Isak on ruotsalaisen jalkapalloilun uusi jalokivi ja taikurimainen ohittaja

Arsenal tarjosi tammikuussa Alexander Isakista mediatietojen mukaan 70 miljoonaa euroa.

JalkapalloValioliiga

Alexander Isak on ruotsalaisen jalkapalloilun uusi jalokivi ja taikurimainen ohittaja

Alexander Isak on noussut Euroopan kuumimpien ja puhutuimpien nuorten hyökkääjien eturiviin. Ja täysin aiheesta.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 2.2.2022 | KUVAT All Over Press

Alexander Isak oli yksi tammikuun siirtoikkunan puhutuimmista pelaajista, vaikka kohuttu ja odotettu siirto Arsenaliin ei lopulta toteutunutkaan.

Real Sociedadin 22-vuotiasta ruotsalaishyökkääjää on muutenkin hehkutettu. Syystäkin.

Isak on pelaajatyypiltään hyvin erikoinen ja siksi kiinnostava.

Isakilla on eritrealaiset juuret. Hän päivänselvästi pihapelien kasvatti ja yksi eurokenttien parhaista ohittajista. Isak on 192 senttiä pitkä kevytrakenteinen pelaaja, joka vaihtaa kokoisekseen suuntaa todella vaivattomasti. Hänen ohittamistekniikastaan tulee mieleen nuori Zlatan ennen massakuuria Juventuksessa. Isak on hyvä lukemaan, milloin puolustaja aikoo iskeä palloon. Pallo pysyy hyvin hänen jalassaan ja hän pystyy reagoimaan nopeasti näihin taklauksiin.

Hyvä puolustaja osaa odottaa hyökkääjän aloitetta, ohjata hyökkääjää tilanteen mukaan oikeaan suuntaan ja iskeä vain, jos pallo karkaa liian kauas hyökkääjän jalasta. Isakin kikkakirjasta tuntuu löytyvän vastaus tilanteeseen kuin tilanteeseen. Isakin show EM-kisoissa Espanjaa vastaan oli vaikuttavaa katsottavaa.

Tällaisen kikkailevan artistin voisi luulla olevan vain näyttäviä suorituksia ajoittain esittävä individualisti, mutta Isak on riittävän hyvä pelaamaan myös muiden kanssa. Sanoisin, että parannettavaa löytyy eniten kuitenkin juuri joukkuepelin hallinnassa, mutta Isak on vielä nuori eikä ongelma niin suuri ole – varsinkin tämä hänen erikoisominaisuutensa tuottaa myös tehoja.

**

Isak siirtyi vuonna 2017 AIK:sta Borussia Dortmundiin 17-vuotiaana iskettyään Allsvenskanissa 10 maalia pelaamissaan 24 ottelussa. Dortmund ei antanut nuorelle ruotsalaiselle suurta mahdollisuutta, vaan Isak pelasi ensin lainalla Hollannissa Willem II:ssa. Hollannissa jänen 16 ottelussa 13 maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä.

Tämän jälkeen espanjalainen Real Sociedad osti Isakin ja solmi nuorukaisen kanssa viiden vuoden sopimuksen. Viime kesänä se teki uuden 5-vuotisen sopimuksen kanssa ja nosti samalla osto-optiopykälän suuruuden 70 miljoonasta eurosta 90 miljoonaan euroon. Arsenal olisi mediatietojen mukaan tarjonnut juuri 70 miljoonan euroa.

Maajoukkueen puolella Isak on myös ehtinyt säväyttää ja teki MM- karsinnoissa neljä maalia.

Isak on päässyt monesti mielipuuhaansa varsinkin maaotteluissa, kun Ruotsi on ottanut vastustajien hyökkäyksiä vastaan. Katkon jälkeen pallo on toimitettu usein Isakille ja katsottu, mitä tapahtuu.

***

Isak on tehnyt tähän saakka pelaamissaan 89 La Liga-ottelussa 30 maalia. Maali joka kolmannessa pelissä on nuorelle hyökkääjälle ihan hyvä saldo. Tehokkuutta on syönyt meneillään oleva kausi, joka on ollut vahvan syksyn jälkeen maalien suhteen pettymys. Isak on joutunut muutamaan otteeseen hakemaan vauhtia jopa vaihtopenkin puolelta alkuvuoden peleissä.

Nuorelle pelaajalle tällaisia vaisumpia hetkiä saattaa tulla. Nyt onkin olennaista, kuinka Isak reagoi tilanteesen. Sociedadilla on hyvä joukkue, joka taistelee europaikoista, eikä avauksessa ole vapaalippuja tarjolla.

Copa del Reyn ottelu Leganesia vastaan oli kuvaava esitys tämän hetken Isakilta. Ensin näyttävä maali messimäisellä chipillä läpiajosta, mutta sen jälkeen Isak tuhri kaksi avopaikkaa, joista varsinkin toinen oli juuri tämän ylimääräisen kikkailun seuraus. Muuten Isakin esitys oli kelvollinen, mutta hänen on löydettävä sopiva balanssi hänen huolettoman pelaamisensa ja suorittamisensa välille.

Isakille ei tekisi huonoa keskittyä tällä hetkellä keskittyä peruspelaamiseen, ja kun pallot alkavat taas löytää maaliin, on tilaa myös yleisön viihdyttämiselle viimeistelyn ohella. Leganesia vastaan Isakin missaamat maalipaikat meinasivat kostautua ja ottelu meni lopulta todella tiukoille.

Isak loukkasi Celta Vigoa vastaan polvensa, mutta valmentaja Imanol Alguacililla saattaa hyvinkin olla menossa myös pieni maan pinnalle pudotus -operaatio Isakin kanssa penkitysten kanssa.