Formula 1

Alkukauden F1-komeetan hyytyminen voi johtaa dramaattisiin seurauksiin

Aston Martinin vauhdin hyytyminen saattaa rajuimmillaan heittää Fernando Alonson uuteen talliin ja koko tallin myymiseen, arvioi Erkki Mustakari.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 1.11.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

Aston Martininen hyytyminen F1-kauden aikana saattaa ElmoTV:n F1-asiantuntian Erkki Mustakarin mukaan johtaa rajuihin seurauksiin.

Alkukaudella Aston Martin ja etenkin tallin tähtikuljettaja, kaksinkertainen maailmanmestari Fernando Alonso olivat Red Bullin Max Verstappenin suurin kiusaaja. Alonso oli myös MM-pisteissä pitkään kolmantena, mutta on pudonnut nyt viidenneksi.

Meksikon GP piirsi tylyn kuvan Aston Martinin nykytilasta. Molemmat kuskit keskeyttivät, eikä mikään muukaan sujunut koko viikonlopun aikana.

”Aston Martinin hyytyminen on ollut dramaattista. Sijoitukset niin kuljettajien kuin valmistajien MM-sarjassa sen kun putoavat ja molemmat kuljettajat ovat alkaneet selkeästi turhautua siihen, että Aston Martin on jäänyt muiden vauhdista”, Mustakari aloittaa.

”Nyt puhutaan vakavissaan, että Alonso miettisi jo muita ajopaikkoja. Se ei yllätä, koska Alonso tunnetaan nälkäisenä kuljettajana. Ainoa ongelma on vain se, että ajopaikat muissa talleissa ovat tällä hetkellä vähissä, ellei niissä aleta raivata Alonsolle varta vasten tilaa.”

”Myös Lance Stroll on valittanut ja niskuroinut jo pidemmän aikaa, kun menestystä ei ole tullut ja auton virittäminen on ollut vaikeaa. Kesällä puhuttiin jopa Strollin siirtymisestä tennikseen. Kun kaiken laskee yhteen, en olisi yllättänyt, että poika-Strollin motivaatio ajaa formula ykkösissä olisi laskenut.”

Mustakarin mukaan poika-Strollin mahdolliset motivaatio-ongelmat ja tallin muut ongelmat voisivat äärimmillään johtaa tallin myymiseen.

Lawrence Strollin eli isä-Strollin tiedetään tehneen F1-satsauksensa alun perin poikaansa varten, joka halusi ajaa kuninkuusluokassa kilpaa. Aston Martinilla kaikki lähtee juuri tästä omistajan pojasta. Lance ei ole sirkuksen lahjakkain kuski ja jos hänen intonsa lajiin lopahtaa, silloin ei olla kaukana, että myös isän into voi lopahtaa.”

”Siksi näihin kiihtyviin puheisiin Aston Martinin mahdollisesta myymisestä kannattaa suhtautua vakavasti. Talli voi hyvinkin vaihtaa omistajaa ja vieläpä nopeasti”, Mustakari sanoo.

Jos Aston Martin on myynnissä, Mustakari näkee yhden vahvan ostajaehdokkaan.

Michael Andrettin kannattaisi ehdottomasti ostaa F1-talli, vaikka hän on nyt jo muutenkin tulossa vahvasti sarjaan. Tallin muokkaaminen on helpompi homma kuin alusta asti rakentaminen, jota hän tosin nyt jo tekee. Andretti on jääräpäisesti päättänyt jo ajat sitten, että jonain päivänä hän on F1-sarjassa mukana.”

”Jos ostaa olemassa olevan tallin, sillä on valmiina myös osaavaa henkilöstöä ja tekemisen rutiineja. Lähinnä tarvittaisiin vain johtoporras. Ostaminen olisi Andrettille varteenotettava vaihtoehto. Silloin myöskään muut tallit eivät olisi enää purnaamassa tallimäärän laajentumisesta.”