Anfield voi saada uuden päällikön, mutta matka mestaruuteen on liian pitkä

Dominik Szoboszlai on Liverpoolin keskikentän uusi johtotähti.

JalkapalloValioliiga

Anfield voi saada uuden päällikön, mutta matka mestaruuteen on liian pitkä

Liverpool haluaa unohtaa viime kauden katastrofin, mutta mestaruustaistelun kannalta joukkueessa on edelleen liikaa kysymysmerkkejä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 5.8.2023 | KUVAT All Over Press

Kausiennakko: Liverpool

Viime kausi

Viime kausi oli Liverpoolille sen omilla mittareilla mitattuna katastrofi. Joukkue harhaili pitkään sarjan keskivaiheilla, kunnes nousi keväällä taistelemaan pääsystä Mestarien liigaan. Lopputuloksena oli kuitenkin karvas viides sija ja jääminen rannalle Mestarien liigasta ensimmäisen kerran sitten kauden 2016-2017.

Liverpoolin pistemäärä romahti edelliskauden 92 pisteestä 67 pisteeseen. Tehtyjen maalien ottelukohtainen maalimäärä putosi 2,5 malista 2,0 maaliin ja päästettyjen maalien määrä nousi 0,7 maalista 1,2 maaliin.

Kesän siirtoikkuna

Alexis Mac Allister tuo monen tasoista voimaa Liverpoolin keskikentälle.

Liverpool on menettänyt kesän aikana siirtoikkunassa kaksi pelaajaa, jotka Jürgen Klopp olisi halunnut pitää. Roberto Firmino siirtyi sopimuksensa päätyttyä ilmaisella siirrolla Al-Ahliin ja kapteeni Jordan Henderson seurasi Firminoa saudliigaan siirtymällä 12 miljoonalla punnalla Al-Ettifaciin. James Milner, Naby Keita ja Alex Oxlade-Chamberlain olivat tunnetuimmat ovesta ulos työnnetyt pelaajat. Fabio Carlvaho pelaa tulevan kauden lainalla RB Leipzigissa.

Klopp oli päättänyt jo hyvissä ajoin, että hänen on uusittava kesällä keskikenttä. Ja se on myös tapahtunut. Argentiinan maailmanmestari Alexis Mac Allister tuli Brightonista 35 miljoonalla punnalla ja Dominik Szoboszlai RB Leipzigista 60 miljoonalla punnalla. Liverpool on neuvotellut kuumeisesti myös Southamptonin 19-vuotiaan Romeo Lavian hankkimisesta keskikentälle.

Liverpoolin siirrot tuskin ovat tässä. Hankintalistalla on etenkin uusi toppari. Josko Gvardiol olisi sopinut loistavasti Kloppin suunnitelmiin, mutta hän meni Manchester Cityyn.

Puheet Kylian Mbappén hankinnasta Klopp leimasi vitsiksi.

Kausi 2023-2024

Monet pitivät suurimpana syynä Liverpoolin viime kauden romahdukseen Sadio Manén myymistä Bayern Müncheniin. Manén lähtö teki toki kipeää, mutta todellinen syy Liverpoolin taantumaan on joukkueen vanhentuminen käsiin. Keskikenttä ei viime kaudella ollut enää sellainen kaksisuuntainen konehuone kuin aiemmin ja jopa Virgil van Dijkin otteissa näkyi yllättävää huojumista.

Liverpool on selkeästi etsinyt ratkaisua keskikentän ongelmiinsa ja jos Klopp saa Mac Allisterista ja Szoboszlaista revittyä maksimit irti, tilanne korjautuu nopeasti – ja Lavian mahdollinen kauppa parantaa vain entisestään keskikentän dynaamisuutta.

Manchester City, Arsenal, Liverpool or Manchester United? Check the odds for new Premier League season and play now at Stake.com!

Liverpool huutaa uutta topparia, sillä 32 vuotta heinäkuussa täyttänyt van Dijk ei enää tästään nuorene ja toista maailmanluokan topparia Liverpoolilla ei ole ollut van Dijkin rinnalla muutamaan kauteen.

Hyökkäyspäässä on valtavasti taitoa ja potentiaalia, mutta kaikki tiivistyy siihen, miten hyvin se saadaan ulosmitattua. Darwin Nunezin avauskausi Liverpoolissa oli pettymys. Luis Diazin viime kausi meni piloille loukkaantumisen takia ja hänellä on paljon todistettavaa, kuinka hyvin hän istuu kloppilaiseen pelitapaan tulevalla kaudella. Tammikuussa hankittu Cody Gakpo nivoutui paljon paremmin Liverpoolin pelitapaan.

ARVIO: Liverpool on arvoitus. Sen potentiaali riittää murtautumaan Mestarien liigaan, jonne päättyneellä kaudella pääsee Valioliigasta viisi seuraa – mutta riittääkö Liverpoolin potentiaali haastamaan Manchester Cityn ja Arsenalin? Tuskin. Sijoilla 3-5.

Suurennuslasissa

Dominik Szoboszlaille on ennustettu suurta tulevaisuutta siitä lähtien, kun hän loisti alle 17-vuotiaiden EM-turnauksessa keväällä 2017. Szoboszlai on Red Bull-ideologian kasvattama pelaaja ja sopii pelikäsitykseltään, fyysisiltä ominaisuuksiltaan, taitotasoltaan ja pelikäsitykseltään täydellisesti kloppilaiseen jalkapalloon.

Szoboszlai oli viime kaudella yksi Bundesliigan parhaista pelaajista ja vaikka seuran vaihtoon liittyy aina omat riskinsä, hyppäys Liverpooliin ja Valioliigaan ei pitäisi olla Szoboszlaille mikään mahdoton loikka. Hän on ollut kentällä jo useita kausia ikäistään vanhempi. Szoboszlain johtajanominaisuuksista kertoo se, että hän on Unkarin maajoukkueen kapteeni.

Szoboszlai on tekninen ja taitava pelaaja, joka pystyy pelaamaan useissa eri rooleissa keskikentällä. Hänen ideaalinen pelipaikkansa on pelata kasi- tai kymppipaikalla, mutta hän pystyy pelaamaan myös molemmilla laidoilla.

Szoboszlai on parhaimmillaan peliä tekevässä roolissa ja luodessaan tekopaikkoja muille, mutta hänellä on myös erinomainen laukaus – ja hän laukoo myös paljon boxin ulkopuolelta.

Liverpoolissa Szoboszlaille on varattu kriittinen rooli Mohamed Salahin ja Darwin Nunezin ruokkijana ja heidän rakettimaisten juoksujensa hyödyntäjänä.