Antero Mertaranta on sinivalkoisen äänen puolikas, jossa ärsyttää valtavasti yksi seikka

JääkiekkoLeijonatMM2021

Antero Mertaranta on sinivalkoisen äänen puolikas, jossa ärsyttää valtavasti yksi seikka

Antero Mertaranta, kevät, jääkiekon MM-kisat ja selostajalegendan huuto olohuoneessa. Siinä on jotain tuttua ja lämmintä.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 24.5.2021 | KUVAT All Over Press

Juuso KokkonenAntero Mertaranta, Latvia.

 

Arvoisa Antero Mertaranta, kirjoitan sinulle, vaikka et välttämättä juttua lue. Kirjoitan silti – vaikka sitten omaksi ilokseni.

Antero, olet selostaja, etenkin jääkiekkoselostaja. Selostanet ymmärtääkseni muutakin kuin jääkiekkoa, en ole aivan varma. Käsitellään sinua nyt tässä yhteydessä jääkiekkoselostajana ja etenkin Leijonien selostajana.

Selostustyylisi jakaa mielipiteitä, niin kuin ihmisillä, asioilla ja ilmiöillä on tapana. En lähde tässä nyt puimaan sitä, pitäisikö sinut jo, kaikkien näiden vuosien jälkeen, korvata sinivalkoisena äänenä uudella äänellä. Pitkä on historia, sen ymmärrän.

Tosin tavallaan Maikkari, entinen Mainos-TV, tällä hetkellä näin tekeekin, sillä köyhille, satunnaiskatsojille sekä maksukanavia ja internetin suoratoistopalveluita periaatteen tasolla vastustaville on tarjolla näköradion kanavalla kolme (tai jos kyseessä on HD-kanava eli paremman resoluution värikuva, kanavapaikka on 23) eri selostaja kuin tuolla maksullisen sisällön puolella.

Legendaarinen mies hänkin. Nimittäin Mika Saukkonen. Selostaja, joka muistetaan NHL-videopelin selostajana joskus reilun kymmenen vuoden takaa. ”Täällä Mika Saukkonen ja vieressäni Timo Jutila.”

Kyllä siinä oli hyvä ja turvallinen itse kunkin ihmisolennon kehittyä, kasvaa ja sivistyä, kun Saukkosen kaltainen sanavirtuoosi puhuu videopelissä. Jostain syystä enää vuoden 2009 jälkeen NHL-videopeleissä ei ole ollut suomalaista selostusta tarjolla.

***

Eksyin, anteeksi. Olin kirjoittamassa Anterosta. Olet siis tätä nykyä enää puoliksi, jos sitenkään, sinivalkoinen ääni. Oletko koskaan miettinyt sitä? Sehän on, kun tarkemmin asiaa pohdimme, varsin merkittävä asia.

Ja kun näin on, miksi sinusta tehdään edelleen musiikkikappaleita eikä Saukkosesta?

Minun mielestäni se on väärin. Tästäkin asiasta voidaan olla toki eri mieltä, mutta minun mielestäni minä olen oikeassa. Mika Saukkonen ansaitsisi oman kisabiisinsä.

Antero, ymmärrän mielipiteet puolesta ja vastaan mitä tulee selostamiseesi. Kyllähän sinuun kytkeytyy todella paljon suomalaista jääkiekkokulttuuria ja sen historiaa. Ehkä jopa epätavallisen paljon.

Olet, jopa, taitava kielenkäyttäjä, kun olet parhaimmillasi. Tosin näen, että olet vuosien varrella hieman menettänyt terävyyttäsi. Mutta esimerkiksi kevään 2019 Suomi–Ruotsi-puolivälierän ratkaisuosuman selostuksessa oli kyllä mainioita klassikkoelementtejä.

On myöskin niin, että olet varsin heikko jääkiekkoselostaja. Tuntuu, että ymmärrät pelin dynamiikkaa korkeintaan välttävästi. Huudat vaarallista hyökkäystä, kun hyökkäys ei ole vaarallinen. Osaat avata pelin tapahtumia, etenkin taktisia sellaisia, toisinaan huonosti.

No, eivät nämä minua varsinaisesti häiritse, mutta pohdin sitä vastuuta, joka sinulla on koko jääkiekkoilun välittäjänä. Ja siinä, miten ihmiset ymmärtävät jääkiekkoa pelinä. Toivottavasti ymmärrät vastuusi.

Paitsi toki, olet enää korkeintaan puolen kansan ääni tässä suoratoistopalveluiden helvetissä, jossa 2020-luvun yhteiskuntien ihmiset tätä elämäänsä eteenpäin taivaltavat.

***

On kuitenkin eräs asia, joka selostuksessasi häiritsee aivan valtavasti, kuten jo otsikossa kerroin.

Taustoitan perusasiat ensin. On olemassa kaksi käsitettä: kokoonpano ja ketju. Kokoonpano on se iso yläkäsite, joka käsittää kaikki ne pelaajat, jotka joukkueesta X pelaa ottelussa Y.

Sitten ketju on tuon kokoonpanon sisällä oleva pienempi yksikkö, jolla jäsennellään se, ketkä joukkueen X pelaajat on suunniteltu pelaavan samaan aikaan kaukalossa keskenään.

Jääkiekossa kun samaan aikaan voi olla se viisi kenttäpelaajaa joukkueelta ellei ole alivoima tai maalivahti otettu vaihtopenkille. Mutta koska vaihdot ovat lyhyitä, joukkueet tarvitsevat ison kokoonpanon, toisin sanoen useamman ketjun, jotta kuormaa voidaan jakaa.

Nyt, Antero, ongelma on se, että sekoitat nämä kaksi käsitettä. Etkä vain silloin tällöin, vaan arviolta sellaisen jopa 15–20 kertaa ottelun aikana. Mielestäni se on liikaa.

Otetaan esimerkki. Saatat sanoa, että nyt Saksa laittaa jäälle ykköskokoonpanonsa.

Ei, ei näin. Saksa ei laita jäälle koko kokoonpanoaan, eli 20 pelaajaa, vaan ketjun. Pitäisi sanoa ketju, sinä sanot kokoonpano. Se on ongelma.

Minun mielipiteeni on se, että tähän ongelmaan pitäisi puuttua.