Asiantuntija ei lämpene F1-superlisenssien myöntämisestä maitoparroille – ”Riskit on nähty”

Andrea Kimi Antonelli on yksi ehdokas Mercedeksen ensi kauden kuljettajaksi.

Formula 1

Asiantuntija ei lämpene F1-superlisenssien myöntämisestä maitoparroille – ”Riskit on nähty”

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 15.6.2024 | KUVAT All Over Press

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari suhtautuu varauksellisesti  FIA:n päätökseen superlisenssin alaikärajan laskemista. FIA on valmis myöntämään tietyin superlisenssin jo 17-vuotiaille kuljettajille, mikäli kyseessä on lahjakas ja muissa luokissa  erinomaisesti menestynyt kuljettaja. Ikäraja on aiemmin ollut 18 vuotta.

Mustakari ei olisi yllättänyt, jos Mercedeksellä olisi ollut sormensa pelissä uuden säännön ruuvaamisessa.

”Mercedes haluaisi palkata seuraavaksi tähtikuljettajakseen Andrea Kimi Antonellin, mutta poika on vasta 17-vuotias. Hän täyttää kylläkin elokuun lopussa 18 vuotta, mutta näkisin, että Mercedes haluaa saada Antonellille mahdollisimman paljon kokemusta jo tällä kaudella F1-autolla ajamisesta, jotta hän olisi valmis hyppäämään Mercedeksen sarviin jo ensi kaudella – sikäli kun se ylipäätään on Mercedeksen suunnitelma”, Mustakari sanoo.

Antonellin on uskottu taistelevan Valtteri Bottaksen kanssa paikasta Mercedeksen toisessa autossa ensi kaudella. Myös Carlos Sainz on linkitetty Mercedekselle.

”Olen edelleenkin sitä mieltä, että ovi Mercedekselle on edelleen raollaan Valtterille. Nyt on vain kuitenkin odotetteva, mikä on Mercedeksen siirto ja mikä on Valtterin oma siirto. Valtterihan vihjasi perjantaina, että asioissa voi alkaa kohta tapahtua.”

Mustakari myöntää, että formula ykkösiin on ennenkin noustu nuorena ja vähäisellä kokemuksella.

”Nuoruus voi olla lahjakkuutta, mutta kokemattomuus ja liian nopea nousu sarjaporrasta ylemmäksi näissä isoissa autoissa tuo myös vaaratekijän radalle. Se on usein nähty.”

”Tietysti nuoret ajavat aluksi lähinnä varakuskeina. Ollie Bearman osoitti jo pärjäävänsä Ferrarin sarvissa, mutta pääsääntöisesti itse pitäisin aikuisikää rajana tässä asiassa. Kaikkea ei tarvitse kiirehtiä.”

”Antonellin tapauksessa voi verrannollisesti miettiä sitäkin, että hän on F2-sarjan kuudes. Näissä pienissäkin talleissa rahakkaat tallit yleensä pärjäävät kisoissa. Antonelli ajaa Premalla, joka on ihan sarjan kärkiautoja. Menestystä on tullut pienemmissä sarjoissa, mutta omassa mielessäni hän on kuitenkin pienoinen kysymysmerkki.”

Kaikki suomalaiset muistavat, että Kimi Räikkönen sai superlisenssin erikoisluvalla.

”Räikkönen sai muinoin superlisenssin erikoisjärjestelyin, mutta hän oli silloin jo 22-vuotias. Hänellä oli silloin vain 23 kisaa vyöllään, mutta lopulta hän todella osoitti myös F1-radalla olevansa superlahjakkuus ja mykisti epäilijät, kuten Max Moselyn”, Mustakari muistuttaa.