Formula 1

Asiantuntija uskoo, että Mercedes on kääntänyt katseensa jo kauteen 2026

Mercedes on keskittänyt voimansa jo ensi kauden auton kehittämiseen, mutta Erkki Mustakarin mukaan todellinen tavoite on jo kaudessa 2026.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 12.11.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

Mercedeksen F1-tallipäällikkö Toto Wolff ei ole ollut tyytyväinen ailahtelevaan autoon tällä kaudella. Vaikka tulokset ovat olleet parempia kuin viime kaudella, ei Mercedeksestä juuri ole ollut vastusta ylivoimaiselle Red Bullille.

Wolff on jo ilmoittanut, että talli keskittyy tästä edes ensi kauteen.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei hämmästele päätöstä, koska kuluvaa kauttahan on enää kaksi kisaa jäljellä.

”Kyllähän kaikki tallit tähyävät jo ensi kauteen. Ajamatta on enää Las Vegas ja Abu Dhabi. Isompi juttu on se, että Wolff on myös jo paljastanut, että talli on aloittanut vuoden 2026 moottorin kehitystyön. Silloinhan moottorisääntöihin tulee iso muutos, jonka pyrkimyksenä on ympäristöystävällisyys ja hiilipäästöjen väheneminen isomman sähköosuuden ja erilaisen polttoaineen käytön myötä.”

”Mersun edellinen vahva valtakausi formuloissa perustui siihen, että se onnistui silloin moottorinsa kehitystyön kanssa ja satsasi sen suunnitteluun mittavasti ajoissa. Tosin myös muut tallit oppivat silloin, että on hyvä ennakoida ajoissa.”

”Kulunut kausi on varmasti ollut pettymys Mersulle, mutta nyt se on kuitenkin taas valmistajien sarjassa jälleen toisena”, Mustakari sanoo.

Mersuja kuljettaa ensi kaudellakin tuttu tulinen duo Lewis Hamilton ja George Russell. Mustakari pitää tätä hyvänä asiana.

”Ei vahva kuljettajakaksikko ole huono asia. Lewis Hamiltonin uran paras tallikaveri on kiistatta ollut Valtteri Bottas, mutta siinä kokoonpanossa Bottas oli kuitenkin olla enemmän tai vähemmän kärsijän roolissa. Russellin kanssa Hamilton on taas ollut tukkanuottasilla enemmän, mutta on tallipäällikön tehtävä pitää heidät ruodussa ja opastaa heitä oikeaan suuntaan.”

”Tässä kokoonpanossa Hamilton ei taida kuitenkaan olla se hankalampi kuski. Viime aikoina kisoissa on usein kuultu Russellin mielipiteitä tiimiradiossa – tai ehkä se yli-innostus purkaantuu niin.”

”On selvää, että Mercedes-talli on ottanut kahden viime kauden murheistaan opiksi. Se etsii taas kiivaasti viisasten kiveä ja kuten Aston Martin Brasilian kisassa näytti, se on kyllä löydettävissä”, Mustakari arvioi.