Avaako KuPSin haihtunut vetovoima oven HJK:lle napata iso vonkale haaviin?

Urho Nissilä edusti Veikkausliigassa viimeksi KuPSia.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Avaako KuPSin haihtunut vetovoima oven HJK:lle napata iso vonkale haaviin?

Urho Nissilä on palannut vapaille markkinoille. Mutta missä on Nissilän seuraava osoite: Suomessa vai ulkomailla? Ja jos osoite on Suomessa, missä kaupungissa? Joel Perovuo arvioi.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 1.3.2023 | KUVAT Tomi Natri / All Over Press

Siitä ei ole kuin reilu vuosi, kun Urho Nissilän yllättävä siirto Suwon FC:n riveihin Etelä-Koreaan uutisoitiin. Kaikki ei ole mennyt suunnitelmien mukaan, sillä viikko sitten Savon Sanomat uutisoi Nissilän lähtevän Etelä-Koreasta.

Ajankohta siirrolle ei ole paras mahdollinen, sillä Euroopan siirtoikkuna on jo kiinni. Samoin Nissilän oma tilanne ei ole optimaalinen, joka oli varmasti vaikuttamassa tähän siirtopäätökseen.

Nissilä on kuntouttanut nilkkaansa koko syksyn. Kuitenkin vielä tammikuun alussa Huuhkajat.comin haastattelussa Nissilä vaikutti sitoutuneelta Suwoniin.

Nyt kysymys kuitenkin kuuluu, mikä on Nissilän seuraava askel?

Nissilä saa vielä etsiä itselleen seuraa Ruotsista ja Norjasta maaliskuun ajan ja koen tämän viikon hiljaiselon siirron suhteen merkkinä siitä, että siirto muualle kuin Suomeen on hakusessa.

***

Yksi asia on kuitenkin selvää: Sopimus Suomeen olisi jo syntynyt, mikäli se olisi Nissilän ykkösvaihtoehto. Myös MLS:n siirtoikkuna on auki aina huhtikuun 24.päivään saakka, joka olisi varmasti hyvä siirto Nissilälle – olettaen miehen olevan kunnossa, jota pidän käytännössä mahdottomuutena.

Nilkkavammat osaavat olla ilkeitä ja toivottavasti vamma on saatu selätettyä kunnolla ja jalka toimii normaalisti.

Seuraava siirto on joka tapauksessa 26-vuotiaan Nissilän uran kannalta tärkeä.

Olennaista on löytää seura, jossa Nissilä saa tämän kevään aikaa laittaa itsensä kuntoon ja palata kesäksi omalle hyvälle tasolleen. Nissilän viimeisen puolen vuoden taustalla ei kuitenkaan markkinoilla juhlita ja tämä voi hyvinkin karkottaa ottajia Skandinaviassa ja Yhdysvalloissa.

Siispä tästä näkökulmasta turvallisin siirto on Suomessa, jossa Nissilän asema on jo valmiiksi luokkaa avainpelaaja. Toki tryoutin kautta sopimuksen saaminen on monesti hyvä vaihtoehto, jolloin hän pelaavana ja teknisenä pelaajana pääsee jättämään itsestään positiivisen kuvan seuraan.

***

Mikäli Nissilä Suomeen päätyy, hänellä on Suomessa käytännössä kolme vaihtoehtoa. KuPS, HJK ja FC Honka.

Hongalla on keskikentälleen jo tunkua, enkä tiedä löytyykö seuralta halua panostaa Nissilään taloudellisesta näkökulmasta. Urheilullisesta näkökulmasta Nissilä sopisi Honkaan loistavasti.

HJK olisi tietenkin Nissilälle myös hyvä vaihtoehto ja monesti nähty siirto ulkomailta Suomeen saapuville pelaajille. Nissilä toisi mielestäni juuri sitä osaamista HJK:n keskikentälle, jossa viime kaudella Nassim Boujellab kumppaneineen epäonnistui. Pidänkin Nissilän todennäköisimpänä osoitteena juuri HJK:ta.

Tässä pääasiallisena syynä eivät ole HJK:n tarjoamat mahdollisuudet, vaan uhkakuvat KuPSin kauden yllä.

Mikäli Kuopiossa olisi edelleen sama meininki kuin Simo Valakarin alaisuudessa, olisi Nissilän siirto KuPSiin huomattavasti lähempänä.

Nyt joukkue on menettänyt useita avainpelaajiaan, eikä ole toistaiseksi saanut hankittua Jasse Tuomista lukuunottamatta nimekkäitä korvaajia lähtijöiden tilalle. Valakarin tilalle päävalmentajaksi noussutta Pasi Tuuttia ei käy kateeksi tällä hetkellä, sillä hän ei ainakaan näillä näkymin pääse operoimaan samantasoisella joukkueella, kuin Valakari.

Tilanne vahvistaa ajatusta, jossa Tuutin vuoden sopimus voidaan nähdä siirtymäkautena rahaa säästäen seuraavaan prosessiin – ellei sitten Tuutti osoita kykyjään ja menesty Kupsin kanssa heikommalla materiaalilla.

KuPSin liigacup sujui vaihtelevasti, mutta lopulta se selviytyi jatkoon voitettuaan tasapisteisiin päätyneen Hakan. Maaliskuu näyttää millaisen joukkueen KuPS lopulta saa jalkeille, mutta HJK:n haastaakseen se tarvitsee laatua joka linjaan.

Nissilä olisi kova ja tärkeä hankinta, mutta pystyykö KuPS tarjoamaan riittävästi perusteita entiselle talismaanilleen saapua Väre Areenalle.