Barcelona vaihtaa katastrofin kysymysmerkkiin, jos se palkkaa kannattajien jumalan

Xavi (keskellä) on Barcelonan historian ikonisimpia pelaajia.

JalkapalloMuut sarjat

Barcelona vaihtaa katastrofin kysymysmerkkiin, jos se palkkaa kannattajien jumalan

Barcelona erotti Ronald Koemanin ja on mediatietojen mukaan tarjonnut hänen paikkaansa Xaville. Jukka Röngän mukaan Xavi olisi valintana kysymysmerkki.

Samuel Savolainen
TEKSTI Samuel Savolainen
@SSavolainen1
JULKAISTU 28.10.2021 | KUVAT All Over Press

Barcelona erotti päävalmentaja Ronald Koemanin joukkueen kärsittyä 0-1-tappion Rayo Vallecanolle keskiviikkona. Jukka, ei tainnut olla suuren suuri yllätys nämä potkut?

Yllätys oli se, että Ronald Koeman roikkui Barcelonan peräsimessä näinkin pitkään. Viime keväänä valittu seuran uusvanha presidentti Joan Laporta olisi halunnut päästä eroon Koemanista saman tien, mutta Laportan edeltäjän, Josep Maria Bartomeun, Koemanin kanssa tekemä sopimus tarkoitti, että Koemanille pitää käytännössä maksaa 12 miljoonaa euroa, mikäli hänet erotetaan ennen sopimuksen päättymistä. Ja kun tiedetään Barcan talousvaikeudet, tätä ei ymmärrettävästi haluttu vähässä hädässä tehdä.

50 euron ilmaisveto – kiinnostaako? Tästä kiinni Expektin tarjoukseen!

Nyt hätä kasvoi sitten niin suureksi, että jotain oli pakko tehdä – ja se jotain oli Koemanin potkut. Nyt jää nähtäväksi Koemanin osalta vain se, löytyykö tässä jokin sovitteluratkaisu kompensaatiosta vai joutuuko Barcelonan maksamaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat korvaukset Koemanille täysmääräisesti.

Mikä tuon hädän sitten teki niin suureksi, että Koeman oli pakko erottaa?

Yksinkertaisesti tulokset. Barcelona on hävinnyt neljästä edellisestä La Ligan ottelustaan kolme ja se on valunut sarjataulukossa yhdeksänneksi, mikä on Barcelonan kannalta kestämätön tilanne – varsinkin, kun sarjaa johtaa sen pahin kilpailija Real Madrid, jolle Barca hävisi sunnuntain El Clásicossa 1-2. Kun tämän päälle lisätään vielä Mestarien liigassa kärsityt 0-3-tappiot Bayern Münchenille ja Benficalle, Koemanin potkut olivat lopulta väistämätön asia.

Sen lisäksi vaa’assa painoi se, että tulokset eivät olleet mitään irrallisia sattumia, vaan niiden takana oli loogiset pelilliset syyt. Jussi Leppälahti analysoi ennen El Clásicoa osuvasti, että Koeman osaa kyllä valmentaa tietynlaista puolustusvoittoista pystysuunnan jalkapalloa, mutta hän yrittää peluuttaa Barcelonalla barcalaisen identiteetin mukaista jalkapalloa, mitä Koeman ei osaa vain valmentaa. Kannattaa lukea Jussin juttu, siitä selviää Barcelonan pelillisten ongelmien ydin.

Mistä sitten Barcelona löytää Koemanin seuraajan?

Barcelonalla on jo pitkään ollut eräänlaisena kruununprinssinä seuran entinen legenda Xavi, ja monien medioiden mukaan paikkaa on jo tarjottu Xaville, mikä ei sinänsä olisi yllätys. Ongelmana voi sen sijaan olla se, haluaako Xavi tässä tilanteessa tarttua haasteeseen – ensinnäkin siksi, kokeeko hän olevansa vielä valmis Barcelonan kaltaisen seuran päävalmentajaksi, ja toiseksi siksi, kannattaako hänen tässä saumassa ottaa Barcelona komentoonsa. Lionel Messiä ei enää ole ja muutenkin siitä takavuosien imperiumista nousee vain savu. Xavi tietää myös, että vaikka hän nyt sanoisi ”ei”, paikkaa tullaa hänelle vuorenvarmasti tarjoamaan tulevaisuudessa.

Toki Xavi voi nähdä tässä myös ainutlaatuisen tilaisuuden. Jos hän nyt hyppäisi Barcan puikkoihin, kukaan ei vaatisi vielä tällä kaudella häneltä La Ligan tai Mestarien liigan voittoa. Hänellä olisi näin lähes vuosi aikaa rakentaa ja hioa Barcelonan pelaamista ja rakentaa uusi auringonkoitto näiden Gavin, Pedrin ja Ansu Fatin kaltaisten seuraavan sukupolven pelaajien varaan.

Ja vaikka Barcelonan taloudellinen tilanne onkin tiukka, Xavilla olisi kaksi siirtoikkunaa aikaa muokata joukkuetta siihen suuntaan kuin hän haluaisi. Barcelonalta löytyy jo nyt paremmin rahaa kuin kesällä, mutta mikä oleellista, heillä on lukuisia sellaisia pelaajia, joita myymällä Xavi saisi rakennettua itselleen varsin kelvollisen sotakassan uusien pelaajien hankkimiseksi.

Muutenkin aika tällaiseen muokkaamiseen on nyt otollinen, sillä taloudellisesti haastavien aikojen seurauksena ensi kesänä on liikenteessä lukuisia raskaansarjan pelaajia Paul Pogbasta alkaen ilmaisilla siirroilla.

Olisiko Xavi Barcelonassa sellainen sateentekijä kuin hänestä odotettaisiin?

Xavi olisi ilman muuta valintana sellainen, josta Camp Noulla tällä hetkellä unelmoidaan. Hän on seuran kulta-ajan tärkeimpiä pelaajia ja tuntee barcalaisen jalkapallon dna:n juuriaan myöten. Hän myös tulisi ilman muuta peluuttamaan Barcelonalla samanlaista pallonhallintaan ja prässäämiseen perustuvaa jalkapalloa, josta Barcelona tunnetaan.

Mutta Qatarin liiga on täysin eri tason sarja kuin La Liga ja Barcelona täysin eri tason seura kuin Al-Add. Siksi tässä kohtaa on sanottava kuivasti, että sen, onnistuisiko Xavi Barcelonassa, näyttää vain aika. Ikonisella asemalla ja legendaarisella maineella saa kyllä hyvän suojan, joka nostaa esimerkiksi erottamisen kynnystä, mutta tuomionpäivänä ratkaisevat vain ja ainoastaan tulokset.

Pep Guardiola taikoi varsin vähäisellä valmentajakokemuksella maagisia tuloksia, mutta jos katsoo tämän hetken maailman parhaimpien seurojen managerikerhoa, niin kyllä siellä kokemus jyllää – ja Xavilla sellaista kokemusta ei ole.