Barcelonan intensiteetti väsytti kapean Realin

Franck Kessie ratkaisi Clasicon loppuhetkillä.

JalkapalloMuut sarjat

Barcelonan intensiteetti väsytti kapean Realin

Barcelonan vahva kausi La Ligassa sai jatkoa Real Madridin kustannuksella. Joel Perovuo näkee mestaruustaiston ratkenneen.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 20.3.2023 | KUVAT All Over Press

Lähtökohdat

El Clasicossa panokset olivat selvät. Barcelonalla oli voitolla mahdollisuus karata jo 12 pisteen päähän Real Madridista, joten Madrid tarvitsi ottelusta käytännössä katsoen voiton haastaakseen Barcan La Ligan voitosta.

Ensimmäinen puoliaika

Ensimmäinen jakso oli näyte siitä, missä maailman huipulla mennään.

Barcelona aloitti ottelun loistavasti ja hallitsi ensimmäiset kymmenen minuuttia. Madrid pakotettiin alas 4-5-1-muotoonsa ja joukkue oli vaikeuksissa Barcan hyvin sijoittuneiden pelaajien kanssa.

Turhan monet keskitykset kuitenkin aiheuttivat katalonialaisille ylimääräisiä pallonmenetyksiä, ja Real pääsi näistä purkamaan paineen omasta päästään. Oikeastaan Realin ensimmäisestä järkevästä hyökkäyksestä Vinicius Jr. iski pallon onnekkaasti maaliin Araujon pään kautta.

Maali lamautti hiukan Barcelonan tekemistä ja Madrid pääsi ottelussa niskan päälle. Kummankin joukkueen kyky liikuttaa palloa yhdellä kosketuksella ja pitää pallo omalla joukkueella todella ahtaissa tiloissa on todella kovalla tasolla.

Madrid hyökkäsi totutusti kaksikon Karim Benzema-Vinicius Jr.:n kautta ja tarjoili muutenkin monipuolisuuttaan vaihdellen sujuvasti nopeiden ja hitaiden hyökkäysten välillä. Madridin harvoja haasteita ottelussa oli Robert Lewandowskin kontrollointi Barcan avatessa peliä Eder Militaon ja Antonio Rüdigerin jäädessä puolustuslinjaan ’’Lewan’’ liikkuessa hyvin linjojen välissä.

Barcelona sai pidettyä hyvän intensiteetin läpi ensimmäisen puoliajan ja pystyi painamaan pelin takaisin Realin päätyyn jakson loppua kohti, josta lopulta palkintona tuli 1–1-tasoitus. Maalitilanteessa voi ihastella Barcan pelaajien määrää Madridin boksissa.

Toinen puoliaika

Toisella puoliajalla Barcelona hallitsi yhä vahvemmin ja Madridilla alkoi ajoittain suuriakin vaikeuksia päästä pois Blaugranan prässin alta. Madridin materiaalin kapeus loistokkaan avauskokoonpanon takana tuli ilmi tässä ottelussa Barcelonan pystyessä hyvään pallokontrolliin ja näin laittaessa Realin myös fyysisesti todella koville.

Gavin rooli vasemmassa taskussa aiheutti monia ongelmia Madridin puolustukselle ja Barca pystyi käyttämään hyökkäyksissään useampaa pelaajaa kuin Real, joka oli pääasiassa riippuvainen Benzemasta ja Vinicius Jr.:sta.

Nimenomaan Viniciuksen kautta Madrid murtautui vasemmaltaan ja oli mennä johtoon kymmenen minuuttia ennen loppua. Maali kuitenkin liputettiin VAR-kopin kautta paitsioksi ja täytyy sanoa, että kerrankin VAR teki sen, mitä varten se on kehitetty.

Ottelun loppu oli huikeaa tykitystä päästä päähän molempien joukkueiden hakiessa voittomaalia, vaikka Barcelonan kannalta tasapelikin olisi ollut tyydyttävä lopputulos. Tällä kertaa maalintekokilpailu päättyi Barcan hyväksi Franck Kessien iskiessä aina vaarallisesta vastahyökkäyksen vastahyökkäyksestä pallon pussiin Lewandowskin ja Alejandro Balden esityöstä.

Analyysi

Barcelona voitti ansaitusti. Voitto jatkaa joukkueen mieletöntä kautta La Ligassa. Seura on kabinetin puolella isoissa ongelmissa, mutta kentälle katsoessa on syytä hymyyn. Aika näyttää mikä on espanjalaisjätin kohtalo tuomionpäivän koittaessa.

Real Madrid jäänee toiseksi tämän kauden La Ligassa ja katseet ovat Madridissa näin ollen Mestarien liigassa. Siellä uhkakuva on El Clasicossa nähty fyysinen haaste joukkueen avauskokoonpanon suhteen. Avausmiehistö on joutunut jo rehkimään kovat minuutit tällä kaudella.

Riittääkö joukkueella bensa loppuun saakka ja saako Real riittävästi tukea vaihtopenkiltä? Nyt ainakin Carlo Ancelottilla on mahdollisuus kierrättää pelaajiaan hiukan enemmän La Ligan puolella mestaruuden karattua turhan kauas.