Belgia harjoitteli Suomea vastaan yllätystaktiikkaa illan käärmeiden kohtaamiseen

Romelu Lukakun rooli on yksi illan mielenkiintoisimmista taktisista kysymyksistä Belgian ja Portugalin kohtaamisessa.

EM2021Jalkapallo

Belgia harjoitteli Suomea vastaan yllätystaktiikkaa illan käärmeiden kohtaamiseen

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 27.6.2021 | KUVAT All Over Press

Belgia ja Portugali kohtaavat jännittävässä ja tasaisessa jatko-ottelussa sunnuntai-iltana. Kumpikaan joukkueista ei häikäissyt alkulohkon otteluissa. Belgian sekä Portugalin otteluista on jäänyt sellainen maku, että molemmat voisivat pelata omaa jalkapalloaan paljon paremmin.

Belgia

Eden Hazard ei jäänyt Joona Toivion ja Belgian jalkoihin, vaikka siltä saattoikin näyttää.

Belgia otti alkulohkossa kolme voittoa ja meni helposti jatkoon. Suomi-ottelu kuvasi sen hyökkäyspelin tilaa kuitenkin hyvin. Eden Hazard liikkuu isolla säteellä, kuljettelee palloa, mutta on kaukana parhaasta vireestään. Kevin De Bruynen pelipaikka voi olla hyökkääjänä, taskupelaajana tai keskikentän pohjana. Kaikesta huokuu potentiaali, mutta ovatko hyökkäyspelin roolitukset ja ajatukset selkeydessään lähelläkään esimerkiksi Tanskan tai Italian tasoa?

Portugalilla on hurja hyökkäyspään pelaajamateriaali, mutta päävalmentaja Fernando Santos on jatkanut kyttäysjalkapallon linjallaan. Se on tuonut menestystä, mutta ei saa katsojia ihastelemaan pelin sisältöjä. Ranskaa vastaan Portugalilla oli pallo 47-prosenttisesti ja Saksaa vastaan 42-prosenttisesti. Joukkue puolustaa ja iskee Cristiano Ronaldon, Diogo Jotan ja Bernardo Silvan johdolla vastaan.

Pelin kuva tuleekin olemaan todennäköisesti selvä, ellei Roberto Martinez ole tavoilleen uskollinen ja yllätä Portugalia.

Pelin kuva

Jos turnauksen edellisten otteluiden muodostamat kuvat kättelevät nyt odotetun kaltaisesti, tulee Belgia ottamaan pallonhallinnan itselleen. Joukkue tulee levittämään 3-4-2-1-muotonsa, keskikentät hakevat puolustuslinjan väleistä palloa ja taskupelaajat hakevat tilaa levityksillään muodon ulkopuolelta. Romelu Lukaku poimii Portugalin topparin ja lukitsee tätä selkänsä taakse tehden tilaa kymppialueelle.

Ongelma Belgialla on se, että Portugalia on vaikea läpäistä. Se on varmasti pyrkinyt tiivistämään puolustuspeliään entisestään, sillä alkulohkon kuusi päästettyä maalia ovat aivan liian paljon kyttäysjalkapalloa pelaavalle joukkueelle.

Ongelma on ollut puolustuspelin täsmätaso. Saksaa vastaan ei tiedetty, kuka huolehtii vastustajan wing-backeista. Tämän asia on oltava nyt selvää pässinlihaa. Todennäköisesti Santos on niin kyyninen, että hän käskyttää laitalinkkejään seuraamaan Belgian wing-backeja aika syvälle.

Ranska-ottelu antoi viitteitä siitä, että Portugali voi saada kovaakin maata vastaan nollapelin aikaiseksi. Puolustuspeli on lohkon aikana jalostunut kohti sitä tasoa, jolla sen pitää olla, jos joukkue haluaa pelata mestaruudesta.

Martinezin työkalupakki

Belgia

Bruno Fernandes ja Cristiano Ronaldo jäivät Saksan jättiläisten varjoon alkulohkon ottelussaan.

Belgian päävalmentaja Roberto Martinez voi olla niin velmu tyyppi, että hän käskyttää Belgian yllättävän alas omassa puolustuspelissään.

Suomea vastaan näytettiin harjoittelevan puolimatalaa ja etenemisen estoon perustuvaa puolustamista. Siinä ottelussa pyrittiin varmasti ottamaan Teemu Pukilta tila pois omasta selustasta. Nyt on vastassa Cristiano Ronaldo, joten puolustuspelisuunnitelma voi olla yllättävänkin passiivinen.

Martinez voi myös kaivaa taskustaan ässän, jota hän on käyttänyt silloin tällöin. Eli jättää esimerkiksi Lukakun roikkumaan puoleen kenttään tietylle puolelle odottamaan transitioita.

Sitten ollaankin pelin virran suhteen jännän äärellä, jos niin käy. Portugali on hyökännyt peräti 44-prosenttisesti oikealta puoleltaan, eli Bernardo Silvan ja Nelson Semedon puolelta. Tämä on ollut suunnitelmallista. Joukkue pyrkii rakentamaan etutilanteita oikealle ja iskemään kohti keskustaa. Tämän Belgia tietää, ja luokin omat vastaiskusuunnitelmansa sen kautta.

Tästä ottelusta voikin muodostua kahden käärmemäisen joukkueen todella taktinen kamppailu, jossa pelataan vain ja ainoastaan toisen yllättämisestä.

Tulosveikkaus: Belgia – Portugali 1-1