Brasilia nimesi MM-miehistön, jossa näkyy brasilialaisen jalkapallon suurin ongelma

Loistopelit Arsenalissa heittivät Gabriel Martinellin jonon ohi Brasilian MM-kisakoneeseen.

JalkapalloJalkapallon MM2022

Brasilia nimesi MM-miehistön, jossa näkyy brasilialaisen jalkapallon suurin ongelma

Brasilian lopullinen MM-kisajoukkue on sekoitus satumaista taitoa ja hyökkäysvoimaa, mutta hitaamman temmon puolustuspelaamista.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 7.11.2022 | KUVAT All Over Press

Brasilian maajoukkueen päävalmentaja Tite nimesi maanantaina 26 pelaajan lopullisen MM-joukkueensa.

Valinnoissa oli etukäteen vain kaksi tai kolme sellaista rajatapausta, joiden kohtalosta spekuloitiin mediassa. Arsenalin toppari Gabriel ei odotetusti mahtunut MM-joukkueeseen, mutta Gabrielin seuratoveri Gabriel Martinelli nousi viimeisten pelaajien joukossa kisakoneeseen. Sitä monet pitivät yllätyksenä, koska Martinelli ei mahtunut syyskuun harjoitusotteluissa Seleçãoon. Martinellin vahvat esitykset heittivät kuitenkin 21-vuotiaan nuorukaisen MM-joukkueeseen.

MM-joukkueen suurin yllätys oli Liverpoolin Firminhon jääminen rannalle. Firminho aloitti kautensa Liverpoolissakin penkillä, mutta on noussut kauden aika yhä suurempaan rooliin.

Analyysi valinnoista

Titen valinnat piirtävät hyvän kuvan siitä, mistä brasilialainen jalkapallo on tehty. Se on tehty satumaisista hyökkäyssuunnan pallotaitureista, mutta näiden pallotaitureiden takana on varsinainen ongelma – epätasaisuus. Se koskaa Brasilian MM-joukkuetta ja se koskee laajemminkin brasilialaista jalkapalloa.

Brasilialla on MM-areenalla yksi kisojen mahtavimmista hyökkäyskalustoista, ellei peräti mahtavin. Tasoa ja laatua on laajalti. Kysymys on enemmänkin siitä, miten Tite pystyy ja saa muovattua tähtimateriaalistaan toimivan kombinaation.

Myös maalivahtiosasto on kisojen eliittiä. Liverpoolin Alisson ja Manchester Cityn Ederson ovat molemmat tällä hetkellä maailmassa TOP5-maalivahteja. Näin jommankumman loukkaantuminenkaan ei sotkisi vielä Seleçãon unelmia.

Sitten alkavat ongelmat. Keskikenttä menettelee vielä juuri ja juuri, varsinkin, kun Tite pystyy paikkaamaan keskikentän puutteita ylöspäin pelatessa mahtavalla hyökkäyskalustollaan. Mutta kysymys kuuluu, riittääkö keskikentän keskimmäisten pelaajien ja ylipäätään keskikentän tuki tuki puolustussuuntaan, sillä Brasilian topparit eivät ole mitään raketteja jalalla. Thiago Silva on edelleen erinomainen pelinlukija ja pystyy sitä kautta paikkaamaan paljon sitä, että hän unohti jalkansa Pariisiin, mutta hänen puutteensa ja heikkoutensa ovat kaikkien tiedossa. On kova riski rakentaa Brasilian MM-unelma Thiago Silvan varaan.

Arvio

Vaikka Brasilian joukkueessa onkin omat heikkoutensa, kisoissa ei ole yhtään supertäydellistä joukkuetta. Kun kysymys on turnausmuotoisesta ja viimeisessä vaiheessa cup-luonteisesta kisasta, Brasilia on ilman muuta siinä muutaman maan ryhmässä, josta löytyy tuleva maailmanmestari – olkoonkin, että kaksien edellisten MM-kisojen kokemukset Neymarin ympärille rakennetusta menestyshypestä eivät vakuutakaan.

Aikojen muuttumisesta kertoo se, että MM-joukkueessa on Brasilian omissa sarjoissa pelaavia pelaajia vain kolme. Lopuista 23 pelaajasta 22 pelaajaa Euroopassa ja 39-vuotias lupaava juniori Dani Alves Meksikon Liga MX:ssä.

Brasilian MM-joukkue

Maalivahdit: Alisson (Liverpool), Ederson (Manchester City), Weverton (Palmeiras)

Puolustajat: Dani Alves (UNAM), Danilo (Juventus), Alex Sandro (Juventus), Alex Telles (Sevilla), Bremer (Juventus), Eder Militao (Real Madrid), Marquinhos (PSG), Thiago Silva (Chelsea)

Keskikenttäpelaajat: Casemiro (Manchester United), Everton Ribeiro (Flamengo), Bruno Guimaraes (Newcastle), Fabinho (Liverpool), Fred (Manchester United), Lucas Paqueta (West Ham)

Hyökkääjät: Antony (Manchester United), Gabriel Jesus (Arsenal), Gabriel Martinelli (Arsenal), Neymar (PSG), Pedro (Flamengo), Raphinha (Barcelona), Rodrygo (Real Madrid), Richarlison (Tottenham), Vinicius Jr (Real Madrid).