CHL-mestaruus on sinetti: Jussi Tapola on paras vaihtoehto Jukka Jalosen seuraajaksi Leijonissa

Kristian Tanus iski Tapparan avausosuman hurjassa finaalissa.

Jääkiekko

CHL-mestaruus on sinetti: Jussi Tapola on paras vaihtoehto Jukka Jalosen seuraajaksi Leijonissa

Jussi Tapolan Tappara kaatoi Luulajan hurjassa CHL-finaalissa. Pokaali on lisä ansioluetteloon, joka hakee suomalaisvalmentajien joukossa vertaistaan.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 18.2.2023 | KUVAT All Over Press

Jussi Tapola teki nyt sen, mikä jäi vielä viime kaudella viimeistelyä vaille: Tappara voitti CHL-mestaruuden toisena suomalaisseurana.

Finaalissa voittajasta ei ollut epäselvyyttä. Vaikeuksissa SHL-kaukaloissa ollut Luulaja oli avauserässä totaalisessa suomalaisessa kiekkokoulussa.

Kaksi jälkimmäistä erää Tappara joutui vierasjoukkueena todella pahaan pesukoneeseen, mutta suomalaisen jääkiekon kulmakivet, viisikkopuolustus ja loistava maalivahtipeli pitivät kotijoukkueen riittävällä etäisyydellä.

Tapola tiesi, että vuosi sitten Rögleä vastaan tamperelaiset kaatuivat ottelun alussa. Nyt se latasi kaiken alkuun ja tulos näkyy taululla.

Tapparan meni läpi sellaisesta pudotuspelireitistä, että heikompaa joukkuetta olisi hirvittänyt heti alussa. Matkalla kaatuivat niin sveitsiläiset jättiläiset Davos ja Zug kuin Ruotsin kovasta sarjasta Rögle sekä Luulaja.

Voitosta voittoon

Palataan Tapolaan. Neljättä Suomen mestaruuttaan Tapparan peräsimessä tänä keväänä tavoitteleva päävalmentaja sai puuttuvan kruunun CHL-mestaruudesta. Yhteensä kuusi kautta Tapparaa päävalmentajana johtanut Tapola tekee tilaa ensi kaudella mediatietojen mukaan ruotsalaiselle Rikard Grönborgille.

Vuonna 2012 alkanut taival Tapparassa on Tapolalle ollut valmentamisen lisäksi myös seurajohtamista. Kehitys- ja urheilujohtajaksikin miestä varmasti kuolataan monessa seurassa, mutta Tapola on ennen kaikkea valmentaja. Ja MTV Urheilullekin hän vahvisti etsivänsä ensisijaisesti valmennuspestejä.

Hävyttömän kova mestaruuskulku Tapparassa nostaakin Tapolan aivan suomalaisten jääkiekkovalmentajien kirkkaimpaan eliittiin. Silti on vielä hämärän peitossa missä Tapolan ura jatkuu.

Uusi Leijonakuningas?

Jukka Jalosen sopimus Leijonissa päättyy keväällä 2024. Eli vielä ensi kaudella himoituin päävalmentajan paikka ei vielä avoimena ole. Silloin on kuitenkin jääkiekkoliitolla edessään jättimäinen päätös.

Kuka olisi riittävän kova nimi kolminkertaisen miesten maailmanmestarin, olympiavoittajan ja nuorten maailmanmestarin jättimäisiin saappaisiin? Ehdokkaita ei todella olisi jonoksi asti, mutta vastaan, että paras vaihtoehto paikalle olisi Jussi Tapola.

Tapola osaa pelin. Hän pystyy voittamaan huippuunsa viritettyä suomalaista jääkiekkoa vastaan Liigassa. Hän pystyy myös kaatamaan ruotsalaisten ja sveitsiläisten kovia materiaaleja, jotka pelaavat kovin erilaista jääkiekkoa.

Tapola on myös osannut sitouttaa Suomen mittapuulla todella kovat yksilöt erinomaisiksi joukkueiksi. Medioissa viime kaudella pyörinyt kapteenikohu ei ole laivaa keikuttanut, eikä Jori Lehteränkään kokonaisvaltaisen pelaamisen löytymiseen mennyt kuin muutama hassu alkusyksyn Liiga-kierros.

Antti Pennanen lienee yksi kandidaateista Leijoniin, mutta hänessä piilee vastaavanlaisia riskejä, jotka konkretisoituivat Lauri Marjamäen päävalmentajapestin kohdalla. Mikko Manner on tuttu valmennusryhmästä, mutta rehellisyyden nimissä hänen viimeaikaiset otteensa ja myös kovin erikoiset puheet Jalosen tuurauskeikan aikana pitävät hänet kaukana halutusta paikasta.

Kari Jalosen sopimus Tshekissä päättyy sukunimikaimansa Leijona-sopimuksen kanssa samaan aikaan, mutta toistaiseksi sanoisin Tapolan olevan häntäkin edellä. Paljoa paremmaksi ei Tapola olisi omaa ansioluetteloaan voinut Tapparassa rakentaa.