Cristiano Ronaldo ei ole maailmassa ensimmäinen merimies, jonka aallot hylkäsivät

Cristiano Ronaldo teki viime kaudella Manchester Unitedissa 30 liigaottelussa 18 maalia.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Cristiano Ronaldo ei ole maailmassa ensimmäinen merimies, jonka aallot hylkäsivät

Cristiano Ronaldo haluaa pois Manchester Unitedista - mutta kukaan ei vain tunnu haluavan Cristano Ronaldoa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 23.7.2022 | KUVAT All Over Press

Cristiano Ronaldo on joutunut kesän aikana erikoiseen tilanteeseen. Hän haluaisi lähteä Manchester Unitedista, mutta mikään huippuseura ei tunnu haluavan 37-vuotiasta supertähteä.

Mediatietojen mukaan Ronaldolle ovat sanoneet kiitos ei jo ainakin PSG, Real Madrid, Chelsea, Bayern München ja viimeksi jopa maailman köyhin rikas jalkapalloseura, Barcelona.

Miten tässä näin on käynyt?

Jalkapallomaailma on ihmeellinen ja monisärmäinen maailma, jossa vallitsevat omat lakinsa ja omat erikoiset kiemuransa.

Joskus ne kiemurat tekevät sellaisen mutkan, jonka ne ovat nyt tehneet Ronaldon kohdalla.

Kysymys ei ole siitä, etteikö maailman johtavissa seuroissa ymmärrettäisi ja nähtäisi edelleen Ronaldon arvo pelaajana. On totta, että hän ei ole enää sama Ronaldo kuin parhaimmillaan, mutta hänessä hehkuu edelleen sellainen hengen aurinko, että sillä olisi käyttöä jalkapallomaailman huipulla.

25.00 for Manchester United to win the Premier League 2022/2023! Bet now at LeoVegas!

Ronaldo sai viime kaudella paljon kuraa niskaansa Manchester Unitedissa. Yleinen mielipide oli, että Ronaldo on toki edelleen erinomainen maalintekijä – kuten 18 maalia 30 Valioliigan ottelussa osoittivat –, mutta hän sotki Manchester Unitedin muuta pelaamista ja joukkuehenkeä itsekkyydellään.

Yksikään huippuseura ei kuitenkaan ratkaise Ronaldon hankkimista susilauman ulvonnan perusteella – ja jos vaikka Ronaldo olisikin sotkenut Manchester Unitedin kokonaisvaltaista pelaamista, kukaan itseään kunnioittava maailmanluokan valmentaja ei sillä perusteella raakkaisi Ronaldon nimeä yli omista suunnitelmistaan. Jos Manchester Unitedissa ei jotain asiaa osata, se ei tarkoita, etteikö oikeasti hyvä valmentaja osaisi.

***

Mikä siis Ronaldossa mättää?

Rahako?

Helppo selitys, mutta ei varsinainen syy.

Ronaldo toki ansaitsee Manchester Unitedissa arviolta jopa lähes 570 000 euroa viikossa eli vajaat 30 miljoonaa euroa vuodessa. Se on valtavan paljon rahaa, muttei kynnyskysymys. Jos Manchester Unitedilla on vara maksaa sellainen palkka, niin on monella muullakin maailman huippuseuralla.

Kaiken lisäksi Ronaldo on viimeisimpien tietojen mukaan valmis leikkaamaan palkkaansa, jotta hän saisi pääsisi pelaamaan jälleen Mestarien liigassa. Näin jopa Barcelonalla olisi ollut taas jollakin ihmeellisellä taikatempulla mahdollisuus hankkia Ronaldo.

Päästään siksi kysymyksistä oleellisimpaan: Miksi?

Vastaus on yksiselitteinen – ja jalkapallon kannalta upea.

Siksi, että peli ei pyydä kaikissa joukkueissa ostamaan Ronaldoa.

Jossakin seurassa se tarkoittaa sitä, ettei Ronaldoa tarvita. Manchester City luuli vuosi sitten jo hankkineensa Ronaldon, kunnes tämä otti viimeisillä hetkillä jänikset ja siirtyikin Manchester Unitediin. Sen jälkeen City on hankkinut kaaderiinsa Erling Braut Hålandin, eikä Ronaldoa enää tarvita.

Sama pätee PSG:hen. Olisihan se paperilla hurja rivistö, jos samassa joukkueessa pelaisivat Ronaldo, Lionel Messi, Neymar ja Kylian Mbappé, mutta PSG ei ole Luis Camposin ja Christophe Galtierin palkattuaan enää tivoli, vaan jalkapalloseura, jossa rakennetaan tähtigallerioiden sijasta joukkueita.

***

Tätä kautta päästään myös ratkaisuun, kuka voisi Ronaldoa tarvita ja myös hankkia hänet?

Viimeisimmät uutiset ovat vieneet Ronaldoa Atlético Madridiin. Ottamatta kantaa, onko uutisissa miten vahvasti perää vai ei ja millainen ongelma Atlétille olisi Ronaldon Real Madrid -tausta, siirrossa olisi kuitenkin pelillinen logiikka.

Atlético Madrid huusi jo viime kaudella maalintekijää, sillä joukkueen paras maalintekijä. Ángel Correa, teki La Ligassa vain 12 maalia. Jos joukkueen ykköstykki iskee tuollaisia lukemia, silloin mestaruuksista ja menestyksistä on turha unelmoida.

Vaikka Ronaldo jalka ei nousekaan enää yhtä sähköisesti kuin uran huippuvuosina, Diego Simeone pystyisi rakentamaan Ronaldolle Atlétin suoraviivaisessa pelityylissä roolin, jossa Ronaldo pääsisi pelaamaan vahvuuksillaan ja hyödyttäisi muutakin joukkuetta paljon kokonaisvaltaisemmin kuin Manchester Unitedissa.

Simeonen vahvuus on ollut aina saada palapelin palat sopimaan toisiinsa, minkä seurauksena Atléti on pystynyt haastamaan ja jopa lyömään itseään suuremmat Real Madridin ja Barcelonan – viimeksi toissa kaudella.

***

Ronaldon saagassa on myös edelleen mahdollista se, että yksi maailman kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista joutuu palaamaan häntä koipien välissä sittenkin Old Traffordille.

Se ei tarkoittaisi vielä Ronaldon uran loppua, ainoastaan tahraa hänen ikuisesti kiiltävässä kilvessään – ja muistutusta hänen kuolevaisuudestaan.

Ronaldo ei olisi ensimmäinen merimies, jonka aallot ovat hylänneet.

Darwin Nunez