Draama tarttuu tuskin Brasiliaan, mutta perjantaina on luvassa kaksi herkkupalaa

Alissonia ei ole yllätetty näissä kisoissa vielä kertaakaan.

Jalkapallon MM2022

Draama tarttuu tuskin Brasiliaan, mutta perjantaina on luvassa kaksi herkkupalaa

Voisivatko Qatarin MM-kisoja värittäneet jättiyllätykset imaista nieluunsa myös Brasilian? Tuskin sentään.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 2.12.2022 | KUVAT All Over Press

Päivän ottelut: Perjantai  2.12.

Etelä-Korea–Portugali

Klo 17.00 (TV2)

Portugali on jo varmistanut jatkopaikkansa ja sen lohkovoittokin on likimain varma. Etelä-Korealla on edelleen ohut sauma jatkopeleihin, mutta se edellyttäisi Portugalin kaatamista ja sitä, ettei Ghana voittaisi Uruguayta. Jos Ghana pelaisi tasan Uruguayn kanssa, silloin Etelä-Korean maalieroa vertailtaisiin Ghanaa vastaan. Jos Uruguay voittaisi, silloin vertailtava joukkue olisi Uruguay. Nyt Ghanan maaliero on 0, Etelä-Korean –1 ja Uruguayn –2.

Hwang Hee-Chanin pelaaminen tässäkin ottelussa on epätodennäköistä. Portugalin kysymysmerkit ovat Danilo Pereira, Nuno Mendes ja Otavio.

Ghana–Uruguay

Klo 17.00 (Yle Areena)

Ghana olisi voitolla varma jatkaja ja tasapelilläkin jatkopaikka olisi lähellä, sillä silloin Etelä-Korean olisi voitettava Portugali. Uruguayn jatkopaikka edellyttää voittoa tässä ottelussa ja sitä, ettei Etelä-Korea voita Portugalia, jolloin mentäisiin vertailemaan kaksikon maalieroa.

Ghana saa kehiin täyden miehistön. Uruguaylta puuttunee edelleen Ronald Araujo.

Kamerun–Brasilia

Klo 21.00 (MTV3)

Brasilia on varma jatkoon menijä ja se voi menettää lohkovoittonsa vain, jos se häviää tämän ottelun ja Sveitsi voittaa samaan aikanaan Serbian ja ohittaa Brasilian maalierovertailussa. Kamerunin ainoa sauma jatkopaikkaan on voittaa Brasilia ja toivoa, ettei Sveitsi voita Serbiaa, jolloin se joutuisi ottelun lopputuloksesta riippuen maalierovertailuun joko Sveitsin tai Uruguayn kanssa.

Andre Onnana lähetettiin kesken kisojen kotiin kurinpidollisista syistä, mutta muuten Kamerun saa parhaan miehistönsä kehiin. Brasilialta puuttuvat ottelusta Neymar ja Danilo.

Serbia–Sveitsi

Klo 21.00 (Sub)

Sveitsi on jatkopaikan suhteen vahvoilla, sillä sille riittää ottelussa tappion välttäminen, ellei Kamerun taio ihmettä ja voita Brasiliaa. Serbian voi viedä jatkoon vain voitto ja silloinkin on vielä teoreettinen sauma, että se joutuisi maalivertailuun Kamerunin kanssa, mikäli Kamerun voittaisi Brasilian.

Serbia saa otteluun täyden miehistön. Sveitsillä Noah Okaforin pelaaminen on epävarmaa. Xherdan Shaqirin pitäisi sen sijaan olla pelikunnossa.

Arviot

  • Etelä-Korea-Portugali: Viime päivien hurjien yllätysten valossa arvioissa pitäisi siirtyä politiikkakieleen ja välttää kannanottoja suuntaan tai toiseen. Tosiasia tässä ottelussa on kuitenkin se, että kentällä on vain yksi suosikki, Portugali. Portugali pystyy luomaa maalipaikkoja ja tänään se voi olla entistäkin helpompaa, sillä Etelä-Koreaa ajaa takaa pakkovoitto. Siksi ottelu kallistuu selvästi Portugalille.
  • Ghana-Uruguay: Tämä ottelu on sen sijaan viheliäisempi. Ennen kisojen Uruguay olisi ollut ottelussa suosikki, mutta sen esitykset MM-areenalla ovat olleet pettymys. Darwin Nunezin johtama kohuttu tykistö ei ole tehnyt kisoissa vielä yhtään maalia eikä mikään viittaa siihen, että sen peli olisi dramaattisesti parantumassa. Ghana on ollut yksi positiivisista afrikkalaisista yllättäjistä. Sille riittänee ottelussa tasapeli, minkä vuoksi se pelaa tasatilanteessa entistä tarkemmin varman päälle. Siksi ottelu voi hyvinkin jäädä tasapeliksi, jopa maalittomaksi.
  • Kamerun-Brasilia: Brasilia tulee todennäköisesti kierrättämään pelaajia, mutta jos esimerkiksi Richarlison vaihtuisi piikissä Gabriel Jesusiin, niin heikkenisikö Brasilia? Brasilia on selvä suosikki ja jyrännee  turvallisen kahden maalin voiton.
  • Serbia-Sveitsi: Ottelu on ennakolta päivän tasaisin ja arvaamattomin. Sveitsi on pelannut itsensä näköiset kisat ja varmasti sen kontrolloitu pelitapa toimii tässäkin ottelussa. Serbiassa on kuitenkin niin paljon potentiaalia, että se pystyy murtamaan Sveitsin puolustusmuodon ja luomaa uhkaa Sveitsin maalille jopa voittoon asti. Serbian maajoukkueessa velloo myös erikoinen pettämiskohu, jonka todenperäisyyden syytösten keskipisteenä oleva Dusan Vlahovic joutui torstain lehdistötilaisuudessa kiistämään. Kannattaa silti varautua yllätykseen – sikäli, kun Serbia voitto edes olisi yllätys.