Eddie Howe on Newcastlelle kolikko, jossa on kaksi puolta

JalkapalloValioliiga

Eddie Howe on Newcastlelle kolikko, jossa on kaksi puolta

Eddie Howe on kovan paikan edessä Newcastlessa. Ensin pitäisi pelastaa sarjapaikka ja nostaa sitten miljardi-ihme taivaalle.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 12.12.2021 | KUVAT All Over Press

Newcastle pelaa seuraavan ottelunsa Eddie Howen alaisuudessa sunnuntaina, kun se matkustaa Leicester Cityn vieraaksi. Newcastle on tiukasti putoamistaistelussa, joten tämäkin ottelu on kuolemanottelu. Uusien omistajien ja uuden valmennusjohdon ainoa tavoite on säilyttää Valioliigan sarjapaikka, joten seura on joka viikonloppu veitsi kurkulla.

Ja Newcastle avasi kuin avasikin Howen aikaisen voittotilinsä viime viikonloppuna, kun Burnley kaatui jännittävässä kotiottelussa 1-0.

Kutittaako Expektin 4.50 Newcastlen vierasvoitosta Leicesterissä? Ei muuta kuin raapimaan, jos kutittaa.

Howe aloitti prosessinsa peluuttamalla joukkuettaan 3-4-3-muodossa. Ei kuitenkaan kestänyt kauaa, kunnes Howe muovasi joukkueensa hänelle tuttuun 4-4-2-muotoon. Burnley-voitossa näkyi paljon samoja elementtejä kuin Howen Bournemouth-aikoina.

Howe on Newcastlelle tavallaan loistava ja sopiva valmentaja. Hänellä on englantilaiseksi valmentajaksi vahva identiteetti ja pelimalli. Howe valmentaa englantilaista versiota positional play’sta. Siinä on vertikaalisuutta ja nopeita laitureita perienglantilaiseen malliin, mutta myös houkuttelua ja ylivoimia luovia muotoja. Howen pelimalli on mielenkiintoinen sekoitus tyypillistä englantilaista pelimallia ja mannermaisempaa tapaa pelata.

Howessa on kuitenkin paljon epäsopivuutta Newcastlelle. Epäsopivuus tiivistyy oikeastaan yhteen ainoaan kysymykseen: onko Howe riittävän hyvä valmentaja Newcastlelle, jotta ensinnäkin sarjapaikka säilyisi? Onko Howe se mies, joka nostaa Newcastlen edes Valioliigan keskikastiin?

Tuoreus katosi

Howen Bournemouth oli aikanaan tuore ilmestys.

Bournemouthilla oli vahva peli-identiteetti, joka perustui proaktiivisuuteen ja edellä mainittuihin asioihin. Howen Bournemouth syötti nopealla rytmillä palloa. Laiturit tulivat kentän sisäkaistoille, laitapuolustajat tekivät aktiivisia nousuja ja liikkuva kärkipari teki toisiaan täydentäviä liikkeitä. Aina oli mahdollisuuksia pelata eteenpäin.

Howe oli osannut viedä näitä asioita tiettyyn pisteeseen asti. Mutta, Howen prosessi Bournemouthissa kuitenkin lopulta koko tasaisen tylsän laantumisen. Kehitystä ei enää viimeisinä vuosina tapahtunut. Bournemouth ajautui putoamistaisteluun, putosi ja Howe lähti pois.

Howea eivät auttaneet Bournemouthin pienet resurssit. Bournemouth sinnitteli monta vuotta yhdellä Valioliigan pienimmistä budjeteista, eikä seuran pelaajarekrytoinnin prosessi tuottanut samanlaista keskimääräistä laatua kuin joidenkin kilpailijoiden prosessit ovat tuottaneet.

Ongelmat tulivat

Silti ongelmat pelaamisessa olivat silmiinpistäviä.

Yksi niistä oli peli-identiteetin muuttuminen. Howen Bournemouth hallitsi vähemmän ja vähemmän palloa joka vuosi Valioliigassa ollessaan. Howe vei Bournemouthin pelaamista nopeammaksi ja nopeammaksi.

Toinen ongelma oli puolustuspelaaminen. Howen Bournemouth ei ollut aggressiivinen prässijoukkue, mutta oman kenttäpuoliskon toiminnassakaan ei ollut tiiviyttä. Howen Bournemouthin keskikenttälinjan läpi saatettiin esimerkiksi kuljettaa pallo ottelun aikana liian monta kertaa. Saattoi tulla myös tilanteita, joissa palloa paineistavalla pelaajalla ei ollut diagonaalista tukea lähimaillakaan.

Muista myös tämä: LeoVegas tarjoaa Madridin derbyyn korotetun kertoimen, 5.00, yli 2,5 maalista!

Bournemouth teki Howen viimeisellä kaudella 40 maalia, eli enemmän kuin esimerkiksi yhdeksänneksi sijoittunut Sheffield United. Joukkue kuitenkin päästi peräti 65 maalia.

Tässä on yksi asia, mitä on mielenkiintoista seurata tällä kaudella Newcastlen pelaamisessa. Burnley’tä vastaan Howe näytti, että hän on valmis keräämään pisteitä kyynisilläkin tavoilla – lopussa hän määräsi ryhmänsä 5-4-1-muotoon hyläten 4-4-2-muodon. Tarkoituksena oli vain iskeä riittävästi numeraalista voimaa alas, jotta suoraviivaisen Burnleyn pitkät pallot eivät aiheuttaisi ongelmaa. Howe on ollut penkillä nyt kolmessa ottelussa missattuaan ensimmäisen Brentford-ottelun. Newcastle on päästänyt noissa ottelussa vain kolme maalia.

Selvää on, että Brendan Rodgersin Leicester laittaa Newcastlen puolustuspelin kovaan testiin.

Kokenut, kokematon

Howe on tavallaan kokenut, mutta tavallaan kokematon valmentaja. Hän on valmentanut Bournemouthia yhteensä 11 vuotta – kahden eri pestin aikana. Niiden välissä hän valmensi yhden kauden ajan Burnleyaä. Newcastle on 44-vuotiaan Howen kolmas seura. Puhutaan siten kuitenkin loppupeleissä vielä aika kokemattomasta valmentajasta.

Kaikista tärkein asia on kuitenkin se, onko Howe pystynyt tauollaan jalostamaan ajatuksiaan. Viimeisen Bournemouth-kauden pelin organisoinnilla Newcastlekin on kiipelissä. Mutta jos Howen vahvaan ”pass-and-rush”-jalkapalloon perustuvaa pelimallia on jalostettu, voi hän olla Newcastlessa iso menestys.

Howe kuitenkin kuuluu siihen brittivalmentajien ryhmään, joka on niin sanotusti modernia brittivalmentajien sukupolvea. Howella on kaikki mahdollisuudet olla Englannin oma Thomas Tuchel, mutta siihen Howe ei pääse, jos Newcastlen puolustuspelistä puuttuu intensiteettiä ja kourallinen perusasioita – kuten Bournemouthilta hänen viimeisimmällä kaudella puuttui.