Euroopan julmin peto avasi Mestarien liigan tyrmäävästi, mutta tämä kaikki on vasta alkusoittoa

Erling Braut Haaland iski pallon Sevillaan verkkoon 20 minuutin pelin jälkeen ja muisti kiittää myös palloa.

Il PinturicchioJalkapalloMestarien liiga

Euroopan julmin peto avasi Mestarien liigan tyrmäävästi, mutta tämä kaikki on vasta alkusoittoa

Erling Braut Haalandia ei pysäytä tällä hetkellä mikään. Mestarien liigan avauskierroksella Manchester Cityn uusi supertykki iski heti kahdesti.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 7.9.2022 | KUVAT All Over Press

Siihen meni tasan 20 minuuttia.

Tasan 20 minuuttia, kun jalkapallomaailman tämän hetken puhutuin ja pelätyin maalikone Erling Braut Haaland avasi maalitilinsä Mestarien liigassa Manchester Cityn hyökkääjänä.

22-vuotias norjalainen sinetöi iltapuhteensa iskemällä toisella puoliajalla toisen maalin Sevillaan verkkoon ja siivittämällä Manchester Cityn helppoon 3-0-voittoon Julen Lopeteguin miehistöstä Mestarien liigan G-lohkon avausottelussa.

***

Kun Manchester City voitti kesällä kilpajuoksun Haalandista, kaikki eivät olleet vakuuttuneita. Laittoivatpa hätäisimmät jopa meemejä, joille olisi ilmeisesti pitänyt nauraa.

Tänään Haaland-meemeille ei naura enää kukaan. Norjalainen on iskenyt Valioliigassa kuudessa ottelussa jo kaksi hattutemppua, tehnyt kymmenen maalia ja antanut yhden maalisyötön. Sen päälle tulevat Sevillaa vastaan ladotut…. maalia.

Meemien tilalla on nyt pelko, mitä kaikkea Haalandin ja Pep Guardiolan kone saa vielä tällä kaudella ja tulevaisuudessa aikaan. Toki Manchester City on menettänyt Valioliigassa kuudessa ottelussa ”jo” neljä pistettä, mutta todellisuudessa  tästä oopperasta on nähty vasta alkusoitto.

***

Haaland on 195-senttinen fyysinen eläin, joka on saanut vastustajan topparit näyttämään lähinnä pikkupojilta. Norjalainen dominoi maalla ja ilmassa ja hän on jopa Zlatan Ibrahimovićia edellä tietyissä fyysiseen suorituskykyyn liittyvissä asioissa.

Boosted odds for Barcelona, Bayern München and Tottenham games in the Champions League. Check the odds and play at LeoVegas!

Isoksi mieheksi Haaland on uskomattoman räjähtävä. Hänen ensimmäiset askeleensa ovat loistavat ja askel on teknisesti hyvä. Haalandin kiihdytys rangaistuspotkuun johtaneessa tilanteessa Aston Villaa vastaan oli tästä vakuuttava esimerkki.

Haaland viihtyy otteluissa parhaalla maalintekosektorilla ja iskee sieltä hyvällä prosentilla palloja pussiin. Toki jälki olisi voinut olla vieläkin rumempaa, mutta 10 maalia 25 laukauksella eli neljä kymmenestä maaliin on todella kova lukema kelle tahansa.

***

Manchester City ja Guardiola ovat jahdanneet Mestarien liigaa lähes epätoivoisella vimmalla viimeiset vuodet. Haalandista odotetaan nyt viimeistä palapelin palaa, joka sinetöisi Cityn menestyksen Mestarien liigassa.

City oli jo ennen Haalandin hankintaa erittäin monipuolinen joukkue. Nyt Citylla on käytössään pelaaja, jolle voi heittää pallon vähän minne vain tai miten vain – ja jotain tapahtuu lähes aina. Se antaa Guardiolalle ison lisän pelikirjaan, miten vastustajaa voidaan satuttaa niin Valioliigassa kuin Euroopan kentillä.

Haalandin avaus Cityssa on ollut hurja, mutta uskon, että tässä ollaan vasta tutustumisvaiheessa. 30 maalin raja on viimeksi ylitetty Valioliigassa kaudella 2017-18, jolloin Mohamed Salah iski 32 maalia. Haalandille ei ole mikään ongelma rikkoa 30 maalin rajapyykkiä eikä Valioliiga-ajankaan yhden kauden maaliennätys – 34 maalia – ole mahdottomuus.

***

Cityn on kaikesta hypestä huolimatta syytä muistaa, että jalkapallossa on myös muutakin kuin maalinteko. Haalandin maalien vastapainoksi City on kärsinyt alkukaudella yllättävistä ongelmista.

Varsinkin viime kaudella hyvälle tasolle hiotut vastustajan nopeiden hyökkäysten kontrollointi ja erikoistilannepuolustaminen ovat olleet tällä kaudella vielä haussa. João Cancelo oli viime kaudella yksi parhaista pelaajista Euroopassa, mutta tällä kaudella hän on saanut muun puolustuslinjan kanssa katsella paljon klippejä, kuinka vastustaja on kerta toisensa jälkeen rankaissut Cityä lähes kaoottisen puolustamisen seurauksena.

Cityn onkin maltettava käyttää sama energia ja työmäärä myös alaspäin kuin viime kaudella. Muuten tämä ilotulitus ylöspäin ei tule välttämättä riittämään edes Valioliigan voittoon.

Toki tälläkin tavoin pelaamalla City tarjoaa varmasti uskomatonta viihdettä ja paljon maaleja kumpaankin päätyyn.

Vielä varmempaa on se, että Haaland on aateloitunut Cityssa absoluuttiselle huipulle. Uusi supertähti on syttynyt Valioliigaan.

 

Darwin Nunez