Everton löysi kultasormen, joka voi viimeinkin tehdä siitä Valioliigan kärkikastin seuran

Dominic Calvert-Lewin on Evertonin tärkein hyökkääjä. Hän teki viime kaudella 16 liigamaalia.

JalkapalloValioliiga

Everton löysi kultasormen, joka voi viimeinkin tehdä siitä Valioliigan kärkikastin seuran

Evertonilla kävi valmentajamarkkinoilla viuhka. Se saattaa pystyä siksi haastamaan jopa Valioliigan suurimmat seurat.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 31.7.2021 | KUVAT All Over Press

Everton koki kesällä yllättävän muutoksen, kun kesken ensi kauden valmisteluiden seuran päävalmentaja vaihtui. Carlo Ancelotti sai yhteydenoton Real Madridista, pakkasi kamansa ja lähti Espanjaan. Everton teki yhtä yllättävän vastaliikkeen palkkaamalla uudeksi päävalmentajakseen Rafael Benítezin.

61-vuotias Benítez valmensi viimeksi Kiinassa, mutta parhaiten brittijalkapallon seuraajat muistavat hänet Liverpoolin, Chelsean ja Newcastle Unitedin päävalmentajana. Liverpoolin Benítez vei Mestarien liigan voittajaksi, Chelsean hän vei puolessa kaudessa Eurooppa-liigan mestariksi ja sarjasijoituksen kautta Mestarien liigaan seuraavaksi kaudeksi. Newcastlen hän nosti Valioliigaan ja teki joukkueesta keskikastin valioliigajoukkueen parin kauden aikana.

Katso tästä Expektin kertoimet Evertonin TOP4- ja TOP6-sijoituksille Valioliiga-kaudella 2021-2022!

Benítez on tehnyt Englannissa poikkeuksetta loistavaa työtä. Esimerkiksi Chelsea-pesti alkoi tuulisesti, kun hänen aiemmat kommenttinsa Chelseasta olivat saaneet kannattajat Beníteziä vastaan. Laadukas työ ja onnistuminen voittivat kuitenkin  Chelsean fanit puolelleen. Liverpoolissa Benítez on legenda. Newcastlessakin hän oli todella pidetty valmentaja.

Siksi Evertonilla saattoi nyt käydä aika kova viuhka valmentajamarkkinoilla. Seura on pitkään etsinyt viisasten kiveä, jonka avulla se pystyisi haastamaan Valioliigan aivan suurimpia seuroja.

Ancelottin teho alkoi lopulta vaimentua. Tulokset etenkin viime kauden toisella puoliskolla olivat todella heikkoja. Benítez on tuloksentekijä. Evertonista tulee Benítezin myötä todella vaikea joukkue voittaa.

Peliprosessimies

Everton

Everton on Rafael Benítezille jo neljäs englantilaisseura, jonka managerina hän toimii.

Benítezin valmentajaidentiteetti ei ole mikään räiskyvin ja seksikkäin. Benítez ei ole profiloitunut minkäänlaisena loistavana ihmisjohtajana ja pidettynä egojen hierojana – kuten esimerkiksi hänen edeltäjänsä Carlo Ancelotti .

Se, mikä Beníteziä on kannatellut, on hänen aivan maaginen kykynsä luoda tasapainoinen ja taktisesti todella jämäkkä peliprosessi.

2000-luvun alun niukkamaaliset taistelut José Mourinhon Chelseaa vastaan Liverpoolin käskijänä muistetaan edelleen. Lisäksi Newcastle päästi Benítezin aikana kahtena valioliigakautena 47 ja 48 maalia. Se oli taulukon yläpäässä päästettyjen maalien vähyydessä. Benítez teki Newcastlesta stabiilin valioliigaseuran organisoimalla maalinestopelaamisen Valioliigan mittareilla erittäin laadukkaalla tavalla.

Evertonin pre-season ei ole osoittanut Benítezissä minkäänlaisia hyytymisen tai taantumisen merkkejä. Everton on päästänyt kesän neljässä harjoitusottelussa tasan yhden maalin.

Kesä on näyttänyt, että Benítez on Newcastlen ja Kiinan vuosien jälkeen palaamassa pelijärjestelmiä ajatellen juurilleen. Jämäkkä 4-2-3-1-muoto on ollut Evertonin muoto kesän harjoitusotteluissa.

Benítezmäinen jämäkkä, tiivis ja koreografianomainen puolustuspelaaminen perustuu puuduttavan organisoituun tekemiseen. On varmaa, että puolustusdiagonaalit eivät jää Evertonin pelaajilta tekemättä. Boksin puolustamisessa toistuvat samat kaavat ja referenssien kunnioittamiset joka kerta, kun vastustaja lähestyy Evertonin boksia. Näiden puolustuksellisten konseptien valmentamisessa Benítez on edelleen yksi Valioliigan parhaista valmentajista.

Loogisia hankintoja

Kesällä on nähty puolustuspelillisen show’n lisäksi myös Benítezmäisiä hankintoja. Hyvin looginen ja Benítezmäinen laiturihankinta, Andros Townsend, on hyökännyt vasemmalla ja nopea Demarai Gray vahvistaa oikeaa puolta. Laiturihankinnat ovat osuneet hyvin.

Evertonilla on ihan kohtalaisen hyvä pelaajamateriaali Valioliigan kärkitaistelua ajatellen. Tai ainakin sellainen materiaali, jonka päälle on hyvä rakentaa.

Toisaalta on selvää, että Everton etsii vielä vahvistuksia. Kalidou Koulibaly on pyörinyt huhuissa toppariosastolle. Myös Inter Milanon Stefan de Vrij on ollut Evertonin kiinnostuksen kohteena. Toppariosasto onkin sellainen osasto, johon Benítez varmasti vielä haaveilee vahvistuksista.

Yksi iso kysymysmerkki viimeisten pelaajasiirtojen lisäksi on hyökkäyspelin teho. Newcastlen nostaminen Valioliigan keskikastiin tapahtui hyvin pitkälti puolustuspelin organisoinnin kautta. Kahdella valioliigakaudella Newcastle teki Benítezin johdolla niukin naukin yli yhden maalin ottelua kohden. Evertonin tarkoitus olisi pelata taulukon yläpäässä. Benítezin on saatava Everton hyökkäämään vaarallisesti.

Erilaisia suuntauksia

Valioliigassa on tulevalla kaudella kaudella isoissa seuroissa kahta todella ääripäistä pelifilosofista suuntausta. Pep Guardiola ja kumppanit luottavat ”prässää ja hallitse”-filosofiaan. Liverpool prässää kovaa. Niin myös Chelsea. Arsenal haluaa hallita palloa. Manchester United tulee todennäköisesti jalostamaan nimenomaan pallollisen vaiheen monipuolisuutta.

Tätä pelillistä suuntausta ovat sekoittamassa Tottenham ja Everton. On varmaa, että Benítez ei enää tässä vaiheessa uraansa muuta hirveästi pelimallinsa pääperiaatteita. Tämä on näkynyt kesällä.

Ei olisi yllättävää, mikäli Benítez yrittäisi saada hyökkäyspeliin tehoa jopa aika suoraviivaisin keinoin. Benítez saattaisi esimerkiksi organisoida keskityspelaamisen osaksi Evertonin maalipaikan luonnin työkalupakkia, sillä vahvempi jalka ulkopuolella viilettävä Townsend pystyy toimittamaan palloja hyville maalintekosektoreille. Olisi toki benítezmäistä vaihdella Townsendin puolta ja maalipaikan luonnin tapoja vastustajan mukaan, sillä Benítez elää vastustajan heikkouksiin iskemisestä.

Beníteziin liittyy legendaarisia kertomuksia, miten hänen joukkueensa esimerkiksi reagoivat vastustajan tehokkaisiin laitahyökkääjiin, jotka pelaavat vahvempi jalka kentän sisäpuolella. Benítezin on useamman kuin yhden kerran peluuttanut oikeajalkaista puolustajaa vasempana puolustajana vain, jotta vasemman puolustajan vahvempi jalka on kylkiasennossa puolustaessa laitahyökkääjän vahvempaa jalkaa vastaan keskustan puolella.

Beníteziltä löytyy useita tällaisia täsmäsuunnitelmia puolustus- ja hyökkäyssuuntaan jokaisessa ottelussa.

Sen tiedämme, että Evertonin verkkoon tulee olemaan vaikeaa tehdä maaleja. Jo tämä asia nostaa Evertonin tasoa viime kaudesta. Mutta miten Benítez saa toimimaan hyökkäyspelin? Siihen ratkeaa se, haastaako Everton muut suuret jopa Mestarien Liigan paikasta.

 

Lue myös: Rafael Benítez hyppäisi Evertoniin siirtyessään 125 vuotta vanhan mustan aukn yli