Evertonilla on kaikki mahdollisuudet säilyä uusimmista pistevähennyksestä huolimatta

JalkapalloValioliiga

Evertonilla on kaikki mahdollisuudet säilyä uusimmista pistevähennyksestä huolimatta

Everton sai maanantaina uuden kahden pisteen lisärangaistuksen kuluylityksestä. Jukka Röngän mukaan Everton voi edelleen säilyä Valioliigassa pistemenetyksistä huolimatta.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.4.2024 | KUVAT Dom Fellowes

Everton on saanut kahden pisteen lisärangaistuksen Valioliigan kulusäännösten ylittämisestä. Jukka, mitä tämä tarkoittaa?

Kyseessä on tämän kauden toinen pisterangaistus Evertonille. Ensimmäinen koski kausia 2019-2020, 2020-2021 ja 2021-2022 ja näiden kolmen kauden aikana tapahtunutta 19,5 miljoonan punnan kuluylitystä. Tästä Everton sai alun perin 10 pisteen rangaistuksen, joka valituksen jälkeen pudotettiin kuuteen pisteeseen.

Nyt kyseessä on viime kautta eli kautta 2022-2023 koskeva rangaistus. Se, miksi rangaistus tulee jo nyt, johtuu siitä, että Valioliiga muutti sääntöjä viime kesänä siten, että edelliseen tilikauteen päättyvä kulunvalvontakausi ja sen mahdolliset ylitykset käsitellään jo seuraavan kauden aikana.

Nyt kysymys on tästä sääntömuutoksen seurauksena tulleesta rangaistuksesta. Toki varsinainen syy on edelleenkin se, että Everton on ylittänyt kolmen edellisen kauden aikana kulurajoitukset 16,6 miljoonalla punnalla.

Onko tuo rangaistus linjassa Evertonin aiemman kuuden pisteen ja Nottinghamin neljän pisteen vähentämisen kanssa?

Siinä mielessä on, että Evertonia on jo kertaalleen rangaistu kausien 2020-2021 ja 2021-2022 osalta. Nyt kysymys on viime kauden ylityksen tuomasta ekstrarangaistuksesta.

Toki rangaistuksen lopullinen ankaruus nähdään vasta kauden loputtua, kun nähdään, maksavatko pistemenetykset Evertonille paikan Valioliigassa.

Mikä on ennusteesi, putoaako Everton?

Se on äärimmäisen mielenkiintoinen kysymys. Evertonilla olisi ilman pistevähennyksiä nyt 35 pistettä ja se olisi kuivilla putoamisen suhteen. Nyt sillä on kuitenkin kahdeksan pistettä vähemmän eli 27 pistettä.

Se, mitä emme vielä tiedä, on, miten Nottinghamin valituksen käy eli jääkö sen neljän pisteen rangaistus voimaan vai ei. Myös Everton vahvisti maanantaina, että se tulee valmistelemaan valitusta. Valioliiga käsittelee Nottinghamin ja Evertonin valitukset vasta 24. toukokuuta mennessä, joten pahimmillaan emme tiedä sarjan päättyessä edellisenä viikonloppuna, mitkä seurat tippuvat ja mitkä säilyvät.

Joka tapauksessa kahdeksan pisteen vähennys ei olisi Evertonille mikään kuolemantuomio. Jäljellä on vielä seitsemän ottelua ja niissä jaossa 21 pistettä. Everton kohtaa näissä otteluissa kotonaan muun muassa Nottinghamin, Brentfordin ja Sheffield Unitedin ja vieraissa Lutonin, jotka kaikki ovat vielä putoamiskurimuksessa.

Näissä otteluissa ratkaistaan Evertonin säilyminen tai putoaminen. Toki kuusi pistettä rasittaa sen sijoitusta varmuudella ja mahdollisesti vielä kaksi pistettä tästä uusimmasta rangaistuksesta, mutta sanon silti, että jos Everton tippuu, se saa syyttää itseään niin kentän ulkopuolisista tapahtumisista kuin sen suhteen mitä kentällä tulee tapahtumaan.

Eli?

Evertonin viime kuukausien peliesitykset eivät hurmaa, mutta uskon sen puristavan näissä kotiotteluissa muita putoamisehdokkaita vastaan sen verran pisteitä, että Everton säilyy.

Jos nyt olisi tullut isompi pisterangaistus, silloin tilanne olisi ollut äärimmäisen kireä. Toki se ei ole nytkään helppo, mutta kausi on edelleen pelastettavissa.