F1-ruletti alkoi pyöriä – lahjattomalle pojalle ja lahjakkaalle höpöttelijälle jatkosopimukset

Lance Stroll on herättänyt formula ykkösissä huomiota ajotaidoillaan.

Formula 1

F1-ruletti alkoi pyöriä – lahjattomalle pojalle ja lahjakkaalle höpöttelijälle jatkosopimukset

Formula ykkösten sopimusruletin viimeiset auki olleet palaset ovat alkaneet putoilla paikoilleen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.6.2024 | KUVAT All Over Press

F1-sarjan kuskitulppa alkaa poksahtaa. Aston Martin ilmoitti torstaina Lance Strollin ja Alpine ranskalaiskuskinsa Pierre Gaslyn monivuotisista sopimuksista.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari sanoo, että molemmat sopimukset olivat jopa odotettuja.

”Strollin kohdalla pohdittiin lähinnä sitä, että haluaako pappa Lawrence Stroll vielä jatkaa F1-bisnestään vai ei. Sekin taisi riippua lähinnä siitä, haluaako poika vielä ajella kuninkuusluokassa vai keskittyä jatkossa tennikseen. Ilmeisesti ajohaluja sitten vielä riittää, kun sopimuksia on nyt ennalta ilmoittamattoman pitkäaikaiseksi rustattu”, Mustakari sanoo.

”Stroll ajaa kuudetta kauttaan F1-radoilla. Minua hän ei ole oikeastaan vielä koskaan ajotaidoillaan vakuuttanut ja siksi minusta oli lähinnä koomista lukea tallin tiedotetta, jossa vuolaasti kehuttiin, että kanadalaiskuski on antanut paljon tarkkaa teknistä feedbackiä ja myös simudataa.”

Gasly on ajanut Alpinella viime kaudesta lähtien. Hänellä on uratilillään yksi GP-voitto, joka tuli kaudella 2022 AlphaTaurin ratissa Italian GP:ssä. Podiumilla hän on lisäksi ollut kolmasti.

”Gaslyn jatkosopimus ei sinänsä yllätä. Ranskalainen on väläytellyt, mutta hän on kärsinyt urallaan myös möläyttelystään. Hänen tiedetään höpisseen asioita, joita ei olisi pitänyt höpistä”, Mustakari muistuttaa.

”Hän on kuitenkin erittäin yhteistyöhaluinen ja tulee toimeen muiden kanssa ja hän on jo ammattikuski. Menestystä Alpinella ei ole tullut, mutta talli on kyntänyt paljon muistakin syistä. Kahdessa viimeisessä kisassa Gasly on nyt noussut kympin sakkiin yhdeksänsillä sijoillaan.”

Alpine on palkannut asiantuntijakseen takavuosien F1-jyrän Flavio Briatoren. Seuraava targetti on tiedettävästi espanjalaiskuski Carlos Sainz.

”Briatorella on varmasti ollut näppinsä pelissä jo Gasleyn jatkoon. Nyt hän varmasti jo houkuttelee talliin varikon kuuminta vapaata nimeä Carlos Sainzia. Hänet saadakseen tallilla pitää olla kuitenkin vahva suunnitelma tulevaisuuteen. Sainz hakee pitkää ja varmaa pestiä.”

”Renault harkitsee myös vetäytymistä moottorivalmistajan roolista. Kauden 2026 moottorin kehittäminen vaatii massiivisia satsauksia, joita talli ei enää välttämättä halua tehdä. Tallista voisi tulla Alpinen markkinointiprojekti, kuten Alfa Romeo oli Sauberilla aiemmin. Myllynä voisi sitten olla Mersu, Honda tai Ferrari. Fordin moottorit taitavat olla Red Bullilla yksinoikeudella.”

Monissa yhteyksissä Alpinen päällä on ollut myös myyntilappu.

”Briatoren tulo saattaa muuttaa tätä tilannetta ja tuoda menestystoivoa. Tähän asti Renaultin motivaatio pitää enää F1-tallia on selvästi ailahdellut, vaikka se onkin ollut sarjassa mukana hyvin pitkään. Michael Andrettia asia saattaa harmittaa, sillä amerikkalainen haluaisi pikaisesti mukaan sarjaan”, Mustakari sanoo.