Formula 1

Farssi Las Vegasissa – ”Katsojat eivät ole maksaneet kaivonkansien korjaamisen katsomisesta”

Las Vegasin kisaviikonloppu alkoi farssimaisissa tunnelmissa, kun katuradalla olevat kaivonkannet eivät pysynyt paikoillaan, vaan vaurioittivat Carlos Sainzin ja Esteban Oconin autoja. Ensimmäiset harjoitukset jouduttiin keskeyttämään.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.11.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

F1-sarjan ensimmäiset Las Vegasin harjoitukset keskeytettiin vain kymmenen minuutin ajon jälkeen kisajärjestäjien pahaan mokaan. Katuradan kaivonkansien kiinnitystä ei oltu varmistettu kunnolla.

Sen sai erityisesti Carlos Sainzin Ferrari tuntea nahoissaan. Auto imaisi yliajaessaan yhden kaivonkannen irti ja samalla autoon tuli vaurioita. Myös Esteban Oconin Alpinessa joudutaan vaihtamaan alusta kaivonkansivaurion takia.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää tilannetta farssimaisena virheenä. Hänen mielestään tämä on katukisajärjestäjien check-listalla ensimmäisiä varmistettavia asioita. Esimerkiksi Bakun kisassa 2019 Williams kärsi vaurioita samasta syystä.

”Tämä on ihan käsittämätön moka. Ja erityisesti sen vuoksi, että tätä on tapahtunut aiemminkin katuradoilla ja niistä kerroista olisi todellakin pitänyt oppia. Tällainen on myös iso turvallisuusriski kuskeille. Muutama toimittaja nosti kaivonkansiasian esille jo alkuviikolla, mutta F1-sarja ei niistä jutuista jaksanut kiinnostua”, Mustakari ihmettelee.

”Sainzin kolauksen jälkeen siellä seisoi avoimen viemärikaivon ympärillä jopa 15 tyyppiä kummastelemassa asiaa ja kurkkimassa viemäriin, mutta silloin se oli jo myöhäistä. Olivat niin sanotusti jo housussa siinä kohtaa.”

FIA ilmoitti, että kaivonkansien pysyminen varmistetaan nyt betonilla, mikä lykkää perjantain aikatauluja.

”Se on iso urakka, sillä Las Vegasin katuradallakin kaivonkansia on iso määrä. En tiedä tarkkaa lukua, mutta Bakussa niitä oli lähes 300. Toivottavasti kaivonkannet pysyvät nyt paremmin kiinni radassa. Ne irtoavat herkästi, kun autojen downforce imaisee ne irti paikoiltaan. Siksi pitää hitsata tiukasti kiinni ennen F1-autojen pääsyä radalle”, Mustakari avaa.

FIA ilmoitti, että harjoituksia pyritään jatkamaan vielä perjantaina.

”Harjoitusten merkitys on hyvin tärkeä kuskeille ja talleille, kun ajetaan uudella radalla ihka ensimmäistä kertaa. Toivottavasti harjoitusaika ei nyt vähene”, Mustakari sanoo.

Kaivonkannet eivät ole Las Vegasin F1-viikonlopun ainoa haaste. Hyvin viileä sää maalaa kisaviikonloppuun myös omaa väriään.

”Las Vegasin kisa on alun alkujaan laitettu väärään ajankohtaan. Joltain kai unohtui kisa-aikatauluja suunniteltaessa, että Nevadassa voi syksyisin olla hyvinkin viileää. Vaikka ihan nolla-asteilta taidetaan välttyä, tulemme näkemään mitä haasteita reilu kymmenen asteen lämpötila tuo renkaille ja ajamiselle yleensä.”

”Kisajärjestäjällä riittää Vegasissa nyt mukavasti päänsärkyä. Seuraava niistä on jo tiedossa – kisayleisön nurina. Liput ovat hyvin tyyriitä. Yleisö haluaa dollareilleen vastinetta. Katsojat eivät ole maksaneet kaivonkansien korjaamisen katsomisesta”, Mustakari lohkaisee.