Fiasko! Tämä kaikki Nuorten Leijonien MM-avauksessa meni vihkoon

Konsta Kapanen, Sami Päivärinta ja Kalle Väisänen muodostivat Suomen parhaan ketjun murheellisessa Sveitsi-ottelussa.

JääkiekkoU20MM

Fiasko! Tämä kaikki Nuorten Leijonien MM-avauksessa meni vihkoon

Suomi hävisi Sveitsille nuorten MM-kisojen avausottelussaan jatkoajalla maalein 3–2. Eetu Pennasen löylyyn joutuvat kaikki päävalmentajasta pelaajiin ja studioväkeen.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 26.12.2022 | KUVAT Pasi Mennander / Leijonat.fi

Suomen turnausavaus Kanadan Montconissa oli katastrofaalinen. Nuorten Leijonien 15 NHL-varausta olivat jäällä paperia Sveitsin kahta vastaan. Sveitsin 3–2-jatkoaikavoitto imartelee lukemien osalta Nuoria Leijonia.

Mekaanista jääkiekkoa

Sveitsin pelisuunnitelma näytti selvältä alusta lähtien. Sen tiivis trap tukki Suomen pelinavausta keskialueen keskustasta. Nuorten Leijonien hitaat lähdöt pysähtyivät tai vähintään merkittävästi hidastuivat keskialueelle, kun Suomi uppiniskaisesti pelasi keskustan kautta vieläpä hieman vajavaisen hitaalla toteutuksella.

Suomen peli oli mekaanista, ikään kuin jatkuvasti raiteitaan pitkin jyskyttävää jääkiekkoa. Keskialueelta Suomi ei enää palauttanut kiekkoa omiin hakeakseen vauhtieroa vaan puski päätään Sveitsin muuriin.

Toinen vaihtoehto mekaanisuudelle vaikutti olevan puskeminen. Muutaman kerran joko laitahyökkääjä tai puolustaja pyrki omalla kuljettamisellaan purkamaan Sveitsin ohjauspeliä, mutta se aiheutti lähinnä kaaosta omiin päin.

Suomi hukkaili kiekkoja ja Sveitsi sai riistoja vaarallisillakin alueilla.

Sveitsi juotti Suomelle sen omaa lääkettä altavastaajajääkiekolla, eikä Tomi Lämsä valmennusryhmineen pystynyt vastaamaan siihen oikeastaan millään tavalla.

Mistä johtavat pelaajat?

Suomen kokoonpanosta oli haastava etsiä johtavia pelaajia jo ennen kisojen alkua ja avausottelun jälkeen niitä löytyy vielä vähemmän.

Moni ihmetteli kovimmaksi tuloksentekijäksi kaavaillun Joakim Kemellin jättämistä pelaavien 12 hyökkääjän ulkopuolelle ennen ottelua. Kemell pelasi alkuun hajavaihtoja nelosketjussa, nosti ottelun lopuksi itsensä ykkösen laituriksi, mutta lahjoitti lopulta vastahyökkäyksen Sveitsin voittomaaliin.

Kemell oli ajoittain näkyvä, mutta johtajuutta hän koetti esittää pelin kannalta väärällä tavalla. Vahvoja suorituksia seurasivat liian usein pelin pakottaminen ja kiekon liiallinen kuskaaminen.

Suomen johtavaksi hyökkääjäksi nousi lopulta kolmosketjun Kalle Väisänen. Tehot 1+1 kirjauttanut hyökkääjä otti suorituksillaan vielä Suomen reppuselkään kolmannessa erässä.

Hän on kuitenkin täysin väärä mies johtajaksi, mikäli Suomi tästä turnauksesta haluaa jotain viemisiä kotimatkalle.

Puolustuspäässä pakkiparin Topias VilénAleksi Heimosalmi piti johtaa Suomen kiekollista peliä, mutta parin kommunikaatio vaikutti olevan heikolla tasolla. Varsinkin Heimosalmi oli pelin kanssa ajoittain pahoissa ongelmissa.

Vilén väläytteli ajoittain, mutta hänenkin peliänsä leimasivat hänelle epätyypilliset peliä pakottavat ratkaisut. Myös hän katseli Sveitsin voittomaalia johtavana pelaajana aitiopaikalta.

Maalivahtipeli vuotaa

Vaikka harvakseltaan tällä kaudella pelannut Aku Koskenvuo pelasi kelvollisesti varsinaisella peliajalla, ei hänestä ollut lopulta auttamaan Suomea kiinni voittoon. Varsinkin Sveitsin voittomaali livahti liian helposti suomalaisen taakse.

Kiekko-Espoon Jani Lampinen saa seuraavaksi paikan näyttää, mutta hänkään ei ole mikään takuuvarma kortti tälle tasolle.

Sen lisäksi, että Suomen peli takkuaa, saattaa Nuorilla Leijonilla olla käsissään maalivahtiongelma.

Sellainen on lyhyessä turnauksessa tilanne, jota hyväkään joukkue ei kestä. Eikä tämä joukkue ainakaan vielä ole kenttäpelissä onnistunut maalivahtipelin vaikeuksia kompensoimaan.

Studio vielä Nuoria Leijoniakin heikompi

Kun Nuoret Leijonat alitti riman kisojen avausottelussa, oli Discoveryn jääkiekkostudiolla paikka näyttää kyntensä. Valitettavasti kävi päinvastoin ja heikosti jo useamman vuoden ajan Leijonastudioita lähettänyt tuotanto oli jälleen heikossa vedossa.

Jo ennen ottelua nähtiin ensimmäinen riman alitus, kun paikan päältä raportoiva toimittaja Timo Kunnari jätti kysymättä päävalmentaja Tomi Lämsältä kaksi kiinnostavinta kysymystä: Miksi Joakim Kemell on kolmastoista hyökkääjä? Miksi Aron Kiviharju ei mahtunut lopulliseen MM-ryhmään?

Kun Kunnari ei tehnyt työtään jäi studio pintapuolisesti ihmettelemään näitä kahta valintaa. Ja sai isäntä Juhani Henriksson toki vielä Suomen aloittavan maalivahdin sanottua väärin ennen ottelun alkua.

Kun varsinainen peliaika oli ohi, sai asiantuntija Tuomas Grönman sanottua, että tässä on mahdollisuus tarinaan, jossa alussa oli vaikeaa. Suomi oli pelannut kammottavan pelin, mutta Grönman pystyi studiossa vain makeiluun.

Sentään selostamossa ollut kaksikko Oskari Saari ja Ismo Lehkonen tekivät työnsä kuten ammattilaiset sen tekevät. Muuten Discoveryn jääkiekkotuotannon suoritus jäi vielä heikon Nuorten Leijonien suorituksen jalkoihin.