Formula ykkösten kohutallissa myrskyää – isä raivoaa, poika haluaa lähteä tennispelaajaksi

Lance Stroll haluaisi vaihtaa F1-radat tenniskenttiin.

Formula 1

Formula ykkösten kohutallissa myrskyää – isä raivoaa, poika haluaa lähteä tennispelaajaksi

Aston Martinin tulevaisuudesta käydään kovaa vääntöä niin formulapiireissä kuin Strollien perheessä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 5.6.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

F1-varikoilla seurataan suurennuslasilla Aston Martiniin liittyviä käänteitä ja niiden mahdollista vaikutusta kuljettajamarkkinoihin.

Kanadalaismiljonääri Lawrence Stroll etsii koko ajan uutta rahaa tallin taakse. Hän ilmoitti huhtikuussa olevansa valmis myymään tallista 25 prosentin siivun, mutta mitään radikaalia ei ole tapahtunut.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää yhtenä mahdollisuutena, että Aston Martin ja MM-sarjaan haluava Michael Andretti yhdistävät jollakin tavalla voimansa.

”Uusi talli pääsee MM-sarjaan helpoiten ostamalla tallin. Andretti haki alun perin mukaan uutena tallina, mutta hanke karahti puihin tallien vastustuksen vuoksi. Myös FIA:n pomo Mohammed Ben Sulayem neuvoi Andrettia ostamaan F1-tallin, jos hän haluaa mukaan MM-sarjaan”, Mustakari sanoo.

”Aston Martin on varteenotettava talli ostomielessä, jos Andretti saa puhuttua Strollin myymään. Molemmat ovat pohjoisamerikkalaisia bisnesmiehiä, joten joku yhteinen sävel voisi löytyäkin.”

Aston Martinin kausi on ollut heikko, jopa edellistä heikompi. Tallin espanjalaiskuski Fernando Alonso on jäänyt kahdessa viimeisessä kisassa top-kympin ulkopuolelle, eikä Alonso ole ollut tällä kaudella podiumilla vielä kertaakaan.  Lance Stroll on ollut kympin sakissa kolmesti.

”Lawrence on tunteellinen mies, kuten olemme nähneet. Hän sai raivokohtauksen Imolan GP:ssä, kun auton päivitysosat eivät toimineet odotetusti. Tuollainen käytös kertoo isä-Strollin turhautumisesta.”

”Menestyminen tänä päivänä formula ykkösissä on pääkopan kannalta rankkaa bisnestä. Testejä ei ajata enää radalla, vaan simulaattoreissa ja tuulitunneleissa. Välillä niiden tulokset eivät kerro totuutta ja ilmeisesti Aston Martinille kävi ennen Imolaa juuri niin.”

Mustakari ei olisi yllättänyt, jos isä-Stroll miettisi jo muitakin vaihtoehtoja kuin pään hakkaamista seinään rahaa ja resursseja vaativissa formula ykkösissä.

”Isä-Stroll osti tallin, jotta poika saa harrastaa ja nyt hän on harrastanut. Viime kaudella kuskipojan motivaatio alkoi hiipua ja hinku siirtyä tenniskentille nousi jo otsikoihin asti. Kukaan ei olisi yllättynyt, jos poika-Stroll häipyisi tenniskentille ja isä-Stroll lähtisi pojan mukana formuloista.”

Vaikka Mustakari on usein kritisoinut Lance Strollia, hän antaa kanadalaispilotille myös tunnustusta.

”Kuskien väliset erot viiden kilometrin matkalla ovat yleensä yhden-kahden sekunnin luokkaa, mikä vastaa yhtä silmänräpäystä. Sillä erolla me sitten haukumme jotakuta hitaaksi ja kyvyttömäksi”, Mustakari naurahtaa.

”Tosin Lance Strollin suhteen kyse on myös hänen käytöksestään ja asenteestaan, joten sapiska on myös perusteltua.”

Mustakari myöntää, että Aston Martinin muutokset saattavat sekoittaa kuljettajamarkkinoita.

”Tässä on turha mennä kuitenkaan asioiden edelle. Ensimmäinen kysymys on, milloin Lance Stroll siirtyy tenniskentälle. Toinen on se, mitä Aston Martin omistuskuvioissa tapahtuu. Myykö is-Stroll ja miten paljon, ja kuka ostaa – Andretti vai joku muu taho? Ennen kuin näihin kysymyksiin saadaan vastauksia, mitään radikaalia tuskin tapahtuu.”

”Alonson kohdalla mahdollinen kauppa olisi kuitenkin hankala, koska hänen jokaisessa sopimuksessaan lukee pienellä präntillä, että sopimus päättyy mahdollisen kaupan tapahtuessa. Siksi Alonson kanssa pitää joka tapauksessa neuvotella ja jos hänelle ei voida tarjota menestyvää autoa, Alonso voi nostaa kytkintä”, Mustakari muistuttaa.