Formula ykkösten pelleily sateen kanssa alkaa muistuttaa jo baseballia

Suzukassa ajettiin lopulta - ja Max Verstappen ja Charles Leclerc pääsivät mittaamaan toisiaan.

Formula 1

Formula ykkösten pelleily sateen kanssa alkaa muistuttaa jo baseballia

Erkki Mustakarin mukaan formula ykkösten sestoaminen sateen kanssa on läikkynyt yli äyräiden.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 17.10.2022 | KUVAT All Over Press

Formula 1 -sarjan kaksi viimeistä kisaa on ajettu sateessa. Japanin GP:ssä vettä tuli niin rankasti, ettei autoja näkynyt radalla ensimmäiseen tuntiin paljoakaan.

F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mukaan sateessa ajaminen on muuttunut merkittävästi vuosien saatossa.

”Olen hieman hämilläni siitä, että sade on nykyään niin iso tekijä kisoissa. Ennen vanhaan autoihin hypättiin ja rataa kierretiin oli sää mikä oli. Vauhti ehkä hiipui ja kisan tapahtumat olivat erilaisia, mutta kisat käytiin. Formulat vaikuttaa nyt olevan menossa baseballin suuntaan. Kun vettä tulee, kisa peruuntuu.”

”Ehkä ymmärrän vielä rankan kaatosateen ja sen vuoksi kisan siirtämisen, mutta nykyään taivastellaan jo säätä, jos muutama tippa tulee taivaalta.

Kyseessähän on kuitenkin maailman 20 parasta kuljettajaa. Kyllä silloin pitää pystyä myös kohtuullisessa sateessa ajamaan kilpaa.”

Mustakari näkee, että formuloista on tulossa jopa ylivarovaista touhua.

”Tämä on laji, joka on säiden armoilla. Sää on iso ja hieno osa kilvanajamista. Sadekelin renkaita pitää kehittää edelleen niin, että sateella ajo oikeasti onnistuu ja varmasti on paljon muutakin kehitettävää, että ajo sadesäällä sujuu.”

Formula-katsomot ovat olleet lähes loppuun myytyjä tämän kauden kisoissa.

”Sekin pitää muistaa, että katsomot pursuavat asiasta innostunutta väkeä, joka maksaa osansa lystistä. Ei voi olla niin, että he tulevat sadetakit päällä istumaan lehtereille katsomaan ei mitään!”

”Ja kyllä ne tv-katsojatkin saadaan kaikkoamaan töllön ääreltä, jos kisaa siirretään ja siirretään.”

”Se on ymmärrettävää, että jos rankkasade uhkaa juuri kisan aikaan ja sitä ennen on selkeää, että kisaa vaikka aikaistetaan. Sen verran ketteryyttä pitää organisaatioissa olla, että kisat käydään parhaalla mahdollisella tavalla.”

Formula ykkösten MM-sarjaa on ajamatta vielä neljä kisaa. Seuraava kisa ajetaan tulevana viikonloppuna Austinissa. Sen jälkeen kalenterissa ovat vielä Meksikon ja Brasilian GP sekä kauden päättävä Abu Dhabin GP: