G-lohkossa soi kisojen suurimman ennakkosuosikin soittama samba

Joko suuruus viimeinkin suodaan Neymarille - vai päättyvätkö nämäkin kisat kyyneliin?

Jalkapallon MM2022

G-lohkossa soi kisojen suurimman ennakkosuosikin soittama samba

G-lohkoa värittävät kisojen suurin ennakkosuosikki, Brasilia, ja vaarallisuuttaa väläyttäneet Serbia ja Sveitsi.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 20.11.2022 | KUVAT All Over Press

Lohko G

Millainen lohko?

G-lohko on ennakolta tasainen lohko. Brasilia ei ole vain selvä suosikki lohkovoittajaksi, se on myös suurin suosikki voittamaan koko turnauksen. Brasilia on voittanut upean historiansa aikana maailmanmestaruuden viidesti, mutta edellisestä mestaruudesta on kulunut 20 vuotta.

Lohkon kakkossijasta käydään varmasti tasainen taistelu Serbian, Sveitsin ja Kamerunin välillä. Niissä kaikissa on oma potentiaalinsa.

Sveitsi on ollut vakuuttavassa iskussa. Joukkue voitti MM-karsintalohkonsa ja jätti Italian kohtalokkaaseen jatkokarsintaan. Kansojen liigassa se kaatoi sekä Espanjan että Portugalin.

Nostaisin kuitenkin lohkon kakkossuosikiksi Serbian, jolle on kypsynyt uusi superlahjakkaiden pelaajien sukupolvi. Serbia voi olla jopa yksi kisojen mustista hevosista.

G-lohkon parina pudotuspelien avauskierroksella on H-lohko, jossa pelaavat Portugali, Ghana, Uruguay ja Etelä-Korea. Brasilialla ei pitäisi olla haasteita muiden kuin Portugalin kanssa, mutta muilla G-lohkon mailla siima kiristyy tulipa vastaan kuka tahansa.

Brasilia

Fifa-ranking: 1

Brasilia on Itsestään selvä voittajasuosikki Qatarissa. Brasilialla on monipuolinen joukkue, joka on ollut otteluissaan myös tehokas. Se on hävinnyt viimeksi vuoden 2021 puolella Argentiinalle, minkä jälkeen Brasilia on pelannut pääasiassa hyvin vakuuttavaa jalkapalloa.

Brasilia lähtee Qatariin seitsemän ottelun voittoputkessa. Näissä otteluissa se on iskenyt vakuuttavat 26 maalia ja päästänyt vain kaksi maalia omiin. Vastustajat eivät tässä voittoputkessa ole olleet toki aivan maailman eliittiä, mutta suoritus on silti vakuuttava.

Alkulohko ei ole mikään läpihuutojuttu, sillä Brasilia kohtaa kolme nälkäistä joukkuetta, jotka kaikki pelaavat realistisesti jatkopaikasta. Valmentaja Titen on saatava joukkueensa työskentelemään yhdessä tulosten eteen, eikä diivailulle tai kiukutteluille ole aikaa turnauksessa.

Peluutuksen suhteen Tite on suosinut kärjessä Richarlisonia ennen Gabriel Jesusia. Jesus on kuitenkin hyvässä iskussa ja saa varmasti myös vastuuta turnauksessa.

On myös kiinnostavaa nähdä, miten Tite roolittaa Neymarin kentälle, sillä vasemmalle Brasilialla on heittää yksi maailman parhaista laitapelaajista eli Vinicius Jr. Todennäköisesti Neymar operoi suhteellisen vapaassa roolissa enimmäkseen vasemmalla välikaistalla ja muodostaa näin Vini Jr:n kanssa ison uhan vasemmalle.

Richarlison on ollut hyvässä maalivireessä maajoukkueessa. Tämä kolmikko on Brasilian ykkösnyrkki.

Joukkue on hyvä erikoistilanteissa ja niistäkin on odotettavissa tehoja ja etu moneen vastustajaan nähden. Brasilialla on myös kaksi maailman TOP5 maalivahtia, Alisson ja Ederson. Oikeastaan ainoa mahdollinen este Brasilian maailmanmestaruuden tiellä on laiska puolustaminen, mitä Brasilian puolustus ei loistavasta maalivahtipelistä huolimatta tule koko turnausta kestämään.

Serbia

Fifa-ranking: 21

Serbialla on mielenkiintoinen joukkue ja se pääsee suuren yleisön silmissä lähtemään ilman suurempia menestyspaineita MM-nurmelle. Jalkapalloa tarkemmin seuraava yleisö sen sijaan on varmasti laittanut merkille Serbian ottamat kehitysaskeleet. Joukkue on täynnä ratkaisuvoimaa ja asettaisin Serbian Hollannin lailla yhdeksi yllätykseen kykenevistä joukkueista.

Aleksandar Mitrovic, Dusan Vlahovic, Dusan Tadic ja Sergej Milinkovic-Savic on sellainen kvartetti, josta moni joukkue voi vain unelmoida.

Kysymysmerkit joukkueen ympärillä liittyvät sipuliosastolle eli kestääkö tulisieluisilla serbeillä kupoli MM-kisojen painekattilassa vai nähdäänkö joukkueelta henkinen sulaminen?

Toinen kysymys liittyy joukkueen puolustamiseen ja puolustuslinjan toimintaan kovempia maita vastaan. Ovatko nämä joukkueen hyökkäystykit valmiita ottamaan tarvittavat metrit alaspäin?

Joka tapauksessa Serbian otteluista on odotettavissa yleisöä viihdyttäviä näytelmiä. Todennäköisesti myös ne ovat myös serbialaisten näkökulmasta positiivisia näytelmiä.

Sveitsi

Fifa-ranking: 15

Sveitsi pelasi hyvät MM-karsinnat. Se voitti karsintalohkonsa ja sysäsi Italian surullisesti päättyneeseen jatkokarsintaan. Kansojen liiga meni Sveitsiltä nousujohteisesti ja se onnistui kaatamaan Portugalin ja Espanjan, vaikka olikin otteluissa alakynnessä. Kenraalissa Sveitsi hävisi Ghanalle 0-2.

Sveitsin tehokkain pelaaja on Monacossa pelaava Breel Embolo, jonka harteilla lepää paljon myös MM-kisoissa. Toinen avainpelaaja on Arsenalissa kautensa loistavasti aloittanut Granit Xhaka.

Paineet ovat kuitenkin kovat. Sveitsi kohtaa avausottelussa Kamerunin ja lohkon tasaisuuden vuoksi tappioon ei olisi varaa. Tässä lohkossa toinen jatkopaikka saattaa hyvinkin ratketa korkeamman matematiikan kautta eli jokainen piste ja tehty maali ovat kullan arvoisia. Näen Sveitsin kuitenkin jäävän todennäköisesti alkulohkoon.

Kamerun

Fifa-ranking: 43

Afrikkalaisille joukkueille on vaikea povata suurta menestystä näissä kisoissa, eikä Kamerun ole poikkeus. Se on vaativassa alkulohkossa ja todennäköisyys jatkopaikan suhteen on pieni.

Bayern Münchenin hyökkääjä Eric Choupo-Moting on joukkueen suurin tähti. Häneltä vaaditaan magiaa, mikäli Kamerun meinaa lohkostaan mennä jatkoon.

Joukkue on pelannut vähämaalisia otteluita ja tässä lohkossa jatkopaikka ratkeaa varmasti hyvin pienten marginaalien erolla. Niinpä varsinkin avausottelussa Sveitsiä vastaan Kamerun pelannee hyvin konservatiivisesti vältellen tappiota.

Kamerun taistelee Sveitsin tavoin tasaisessa lohkossa toisesta jatkopaikasta, mutta se jäänee kuitenkin yritykseksi.

Arvio

Vaikka lohkossa ei ole yhtään heikkoa joukkuetta, asetelma on kuitenkin selvä. Brasilia menee lohkoykkösenä jatkoon ja Serbia on todennäköisin joukkue, jonka kisat jatkuvat alkulohkovaiheen jälkeen. Sevitsiäja Kamerunia ei kannata kokonaan kuopata, sillä marginaalit ovat pienet ja ne voivat pomppia myös ennakkokaavailuiden vastaisesti muiden kuin Brasilian osalta.