Glen Kamaralle olisi seuran sijasta tärkeämpää päästä oikeanlaisen valmentajan oppiin

Glen Kamara on pelannut tällä kaudella vasta kerran Rangersin avauksessa Skotlannin liigassa.

Huuhkajat

Glen Kamaralle olisi seuran sijasta tärkeämpää päästä oikeanlaisen valmentajan oppiin

Mihin seuraan Glen Kamaran kannattaisi siirtyä? Jukka Röngän mukaan seuran nimen sijasta Kamaran kannattaisi katsoa valmentajan nimeä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 21.8.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

Glen Kamara ei ollut lainkaan Glasgow Rangersin kokoonpanossa lauantaisessa Hibernian-ottelussa. Skottimedian mukaan syynä tähän olisi käynnissä olevat siirtoneuvottelut OGC Nicen kanssa. Jukka, millainen tuo siirto Ranskan Ligue 1:een olisi Kamaran kannalta?

Nyt kannattaa korostaa sitä, että mitään varmaa se ei ole, että Kamara edes neuvottelisi Nicen kanssa. Hän on toki jo jonkin aikaa ollut avoin uudelle haasteelle, mutta mikä on se mahdollinen suunta, jonne Kamara siirtyisi, on vielä auki. Nice on todennäköisesti yksi vaihtoehto, mutta kesän aikana hänet on linkitetty muun muassa Brightoniin ja Galatasarayhin.

Vaikka Kamara paikka Rangersin avauksessa ei ole ollut tällä kaudella enää automaattinen asia, jättäminen kokonaan kokoonpanon ulkopuolelle viittaisi siihen, että jotakin kulisseissa tapahtuu – ellei kysymys ole sitten loukkaantumisesta.

Miksi Kamara on pudonnut varmasta aloittajasta Rangersin kokoonpanossa?

Tässä on kaksi asiaa. Ensimmäinen on se, että Steven Gerrardin seuraajaksi kesken viime kauden nimitettiin Giovanni van Bronckhorst. Gerrardin aikana Kamara oli yksi joukkueen luottomiehistä, mutta van Bronckhorst arvostaa hieman erilaisia pelaajatyyppejä kuin Gerrard ja hänen arvostuksensa Kamaraa kohtaa ei ole samalla tasolla kuin se oli Gerrardilla.

1.95 for Nice to beat Cleremont on Sunday 21/8/2022. Play now at LeoVegas!

Toinen asia on sitten Kamaran oma pelaaminen. Joel Perovuo on arvostellut jo pitkään Kamara alaspäin pelaamista ja ylipäätään hänen asennettaan tehdä töitä alaspäin. Joel on sanonut, että joissakin maaotteluissa Kamara on lähinnä vain hölkännyt alaspäin, kun hän olisi voinut estää vaarallisen tilanteen tai jopa maalin syntymisen spurttaamalla tosissaan.

Kieltämättä tätä samaa asiaa on kritisoitu myös Skotlannissa – ei niinkään vielä Gerrardin aikana, mutta van Bronckhorstin aikana sitäkin enemmän.

Varmasti tässä on myös Kamaralla itsellään miettimisen paikka, onko kritiikki perustelua. Hän on vasta 26-vuotias ja edessä pitäisi olla nyt uran parhaat vuodet. On selvää, että maailmassa on eritasoisia jalkapalloilijoita ja monet asiat jalkapallossa ovat ihastuttavan vaikeita oppia ja osata, mikä tekee jalkapallosta hienon ja vaikean urheilulajin. Asenne on sen sijaan asia, johon jokainen pelaaja voi itse vaikuttaa olipa kyseessä millainen puujalka tahansa.

Millainen tuo mahdollinen siirto Niceen olisi Kamaran kannalta?

Olisihan se huima mahdollisuus. Nice on tehnyt tänä kesänä kovia peliliikkeitä siirtomarkkinoilla hankkimalla muun muassa Kasper Schmeichelin Leicesterista ja Aaron Ramseyn Juventuksesta sekä Mattia Vitin Empolista ja Alexis Beka Bekan Lokomotiv Moskovasta. Schmeichel ja Ramsey olivat ilmaisia siirtoja, mutta Vitista Nice maksoi 13 miljoonaa euroa ja Beka Bekasta 12 miljoonaa euroa.

PSG to beat Lille & Neymar and Kylian Mbappe to score. Boosted odds 4.50. Play now!

Kesän siirrot kertovat Nicen kunnianhimosta, mutta tärkein asia Nicessa on kuitenkin PSG:hen lähteneen Christophe Galtierin tilalle päävalmentajaksi palkattu Lucien Favre. 64-vuotias sveitsiläisvalmentaja tunnetaan erinomaisena taktikkona ja pelaajien kehittäjänä. Favre valmensi Nicea jo ennen siirtymistään Borussia Dortmundiin, josta hän sai potkut joulukuussa 2020. Favre on nyt ladannut akkujaan puolitoista vuotta ja on valmis uuteen haasteeseen.

Ja tässä tullaan myös Kamaran siirron avaintekijään. Nice on hyvässä myötätuulessa oleva seura ja Ranskan liiga on erittäin haluttu liiga pelaajien silmissä – ja sinne myös hankitaan paljon ulkomaalaisia pelaajia.

Tärkeintä Kamaran kannalta olisi kuitenkin siirtyä sellaiseen seuraan, jossa hän pääsisi hyvään valmennukseen. Hänellä on puutteensa, mutta ne ovat sellaisia puutteita, joita hyvässä valmennuksessa voidaan kehittää niin valmennuksen, roolituksen kuin myös vaatimustason kautta. Tässä mielessä siirto Favren – tai esimerkiksi Graham Potterin oppiin Brightonissa – olisi lähtökohtaisesti erinomainen ratkaisu Kamaran kannalta ja paljon tärkeämpi asia kuin se, mikä on seuran nimi.

Rangersin osalta on vain todettava, että kun aika on, on lähdettävä. Ja Rangersissa se aika on nyt tullut.

Eli uskotko vielä Kamaran kehittyvän jalkapalloilijana?

Olisihan se surullinen asia, jos niin lahjakas jalkapalloilija kuin Kamara on, ei enää kehittyisi 26-vuotiaana. Se olisi suuri vahinko Huuhkajille ja koko suomalaiselle jalkapallolle, mutta ennen kaikkea Kamaralle itselleen.