Hamina on Superin jumbo, mutta sillä on pakassaan sarjapaikan pelastava ässäkortti

Teemu Rouhiainen on löytänyt vanhaa sykettään kärkimiespeliinsä.

Pesäpallo

Hamina on Superin jumbo, mutta sillä on pakassaan sarjapaikan pelastava ässäkortti

Hamina on uhkaavassa tilanteessa Superin jumbona, mutta se ei ole silti suurin ehdokas lähtemään kauden päätteeksi Ykköspesikseen.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 3.7.2021 | KUVAT All Over Press

Hamina oli jo ennen kautta yksi vahvimmista putoajaehdokkaista. Tätä taustaa vasten ei ole yllätys, että Hamina on sarjataulukon jumbona ja se on kerännyt kahdeksasta ottelusta vain vaivaiset neljä pistettä.

Haminan tilanne ei ole helppo, mutta sillä on pakassaan sellainen ässäkortti, jota muilla sarjan suurimmilla putoajaehdokkailla ei ole. Kokenut Sasu Toikka hankittiin viime syksynä Kouvolasta Haminan johtavaksi pelaajaksi niin sisällä kuin ulkonakin, mutta toipuminen viime syksyn akillesjänneleikkauksesta ei sujunut odotetulla tavalla. Toikka on ollut sivussa koko kauden, mutta hän on palaamassa takaisin kentille.

Totta kai kaikki toivovat Toikan nopeaa paluuta, mutta tärkeintä Haminan kannalta on, että Toikka olisi pelikunnossa syksyn hyytävissä putoamiskarsintaotteluissa. Vaikka kautta ei ole pelattu kuin kolmannes, jo nyt on selvää, että Hamina on yhdessä Siilinjärven ja Kankaanpään kanssa vahvin ehdokas putoamiskarsintaan, jonka päätteeksi yksi seura joutuu pakkaamaan syksyllä kimpsunsa ja kampsunsa ja lähtemään hakemaan vauhtia Ykköspesiksestä.

Toikan paluu olisi Haminalle korvaamattoman tärkeä asia, sillä hän korjaisi varsinkin sisällä kriittisiä ongelmia. Lisäksi hän toisi joukkueeseen johtajuutta. Nyt joukkueessa ei ole oikeastaan ketään, jota voisi sanoa johtavaksi pelaajaksi.

Ulkopeli toimii, sisäpeli ei

Haminan vahvuus on ollut tällä kaudella ulkopeli. Se on toki antanut jo 71 juoksua, mutta sitä enemmän juoksuja on antanut neljä seuraa – Siilinjärvi (97), Kiteen (85), Kankaanpää (83), Imatra (79) ja Koskenkorva (75).

Saavutuksen arvoa nostaa se, että Haminalta on puuttunut Toikan lisäksi yksittäisistä otteluista tärkeitä pelaajia. Esimerkiksi lukkarina on pelannut tähän mennessä jo kolme eri lukkaria – ykköslukkari Matias Hangasmaa, Kouvolasta lainattu Elias Pitkänen ja Kiteetä perjantaina hyvin sotkenut oma kasvatti Elias Lahti.

Lukkaripelin pitäisi kestää myös syksyä ajatellen. Sasu Toikan paluu parantaisi entisestään etukenttää. Linja on toki epätasainen, mutta Ville Kotro on pelannut etulukijana ja kakkospolttajana vahvan kauden – ja on elintärkeä pala myös loppukautta ajatellen. Teemu Rouhiainen ja Nino Muuruvirta on kohtalainen kopparipari.

Haminan ongelma on sisäpeli. Rouhiainen on löytämässä vanhan sykkeensä kärkenä ja myös etenijäjokeri Jani Ahonen on hyvässä juoksussa. Ongelmana on kuitenkin ollut pelintekeminen, erityisesti ykkösvaihto. Varmaa ja tehokasta kakkosta ei ole löytynyt. Kokenut jokeri Henri Heikkilä on tällä hetkellä joukkueen paras vaihtaja.

Myös kotiutusosasto on kapea: Kimmo Lukkari on lyönyt 19 juoksua, mutta muuten kotiutusvoima on kapeilla hartioilla. Otso Mäkelä löi Kiteetä vastaan viisi juoksua, mutta sitä ennen hän oli lyönyt vain viisi juoksua.

Satu Toikka olisi elintärkeä lisä molempiin ongelmiin. Hän on erinomainen vaihtaja ja hänestä on kypsynyt myös vahva kotiuttaja.

Vahvin heikoista

Toikan tulo ei nostaisi Haminaa Superin kartalla kokonaan eri paikkaan, mutta Haminan asema putoamistaisteluissa muuttuisi ratkaisevasti – ja antaisi realistien mahdollisuuden säilyttää sarjapaikkansa. Koskenkorva menee vielä menojaan alimman kastin taistelussa, mutta Siilinjärvi ja Kankaanpää joutuvat painimaan pitkän kauden.

Tässä vertailussa Haminalla on selvät vahvuustekijät – Sasu Toikka, erinomainen ykköskärki Teemu Rouhiainen ja kokonaisuudessaan hyvin toimiva ulkopeli. Lauri Vierimaa on ollut liekeissä KaMan kärkenä, mutta muuten KaMa ja SiiPe jäävät vertailussa Haminan taakse – jos ja kun Sasu Toikka saadaan takaisin kehiin. Jos ei saada, sitten menee jännäksi.

Myös pelinjohtaja Juho Kaikolla on tehnyt  hyviä taktisia ratkaisuja. Toikan tulon myötä myös Kaikon mahdollisuudet peluuttaa joukkuetta parantuisivat huomattavasti.