Harry Kane meni siirtosopassa umpisolmuun – laukonut vain kahdesti tällä kaudella

Harry Kane on hortoillut muissa maailmoissa kauden alussa.

JalkapalloValioliiga

Harry Kane meni siirtosopassa umpisolmuun – laukonut vain kahdesti tällä kaudella

Harry Kane on aloittanut kautensa vaatimattomasti kaatuneen kesäsiirtonsa jälkimainingeissa. Hän on laukonut vasta kahdesti alkukauden aikana.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 19.9.2021 | KUVAT All Over Press

Tottenham – Chelsea

Sunnuntai 19.9. klo 18.30, Tottenham Hotspur Stadium

Asetelma

Tottenham on ollut yksi alkukauden kummajaisista. Se on pelannut ajoittain todella heikosti ja hyvien maalipaikkojen luominen on ollut todella tiukasti kiven alla. Tottenham on tehnyt kolme maalia hieman yli kolmen maalin odotteesta, mutta päästettyjä maaleja on paljon vähemmän, kuin mitä odotusarvot antavat ymmärtää. Siksi Tottenhamin pisteodote on sarjan neljänneksi heikoin. Ainoastaan Norwich, Newcastle ja Leicester ovat pelanneet odotusarvojen valossa heikommin.

Expektin päivän tarjoukset: Tottenhamin kotivoitolle 5.80 ja Harry Kane avausmaalin tekijä 8.00!

Ylisuoritukseen ja onneen on tarvetta tänäänkin, sillä Chelsea on ollut odotetun vahva. Chelsealle on tehty tällä kaudella vain yksi maali, joten sen käyttämä 5-2-3-muoto on ollut tiivis ja sopivan aggressiivinen. Chelsea antaa painetta pallolle, joten mikään kyttäävä ja puolustava joukkue se ei ole. Chelsean korkeat ja aggressiivisesti pumppaavat linjat liikkuvat niin synkronoidusti, että vastustajan on vaikea löytää tiloja, joihin pelata palloa.

Chelsea on suuri ennakkosuosikki.

Pelaajatilanne

Tottenhamilla on todella paljon huolia pelaajatilanteensa kanssa tämän huippuottelun alla. Japhet Tanganga on pelikiellossa. Hänen lisäkseen on liuta pelaajia, joiden pelikunto on epävarma. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi Son Heung-Min sekä Lucas Moura. Steven Bergwijn on todennäköisesti poissa, sillä hän joutui keskeyttämään viikolla euro-ottelun.

Chelsea tilanne on parempi, mutta ei täydellinen. Keskikentän huikea N’Golo Kanten pelikunto ei ole täydellinen, mutta hän lienee mukana kokoonpanossa tässä ottelussa. Christian Pulisic on Chelsean ainoa loukkaantuneena oleva pelaaja.

Näiden asioiden on pakko vaikuttaa tänään ennakkoasetelmiin – Chelsea saa pelaajatilanteesta merkittävän kilpailuedun.

Analyysi

Tämän todella kuuman huippuottelun kulminaatiopiste on siinä, pystyykö Tottenham tekemään maalia Chelsean verkkoon.

Joukkue on satsannut vastaiskuihin, mutta peli on tuottaneet vain yhdeksän laukausta ottelua kohden. Se on kolmanneksi vähiten koko sarjassa. Vertailun vuoksi, esimerkiksi hyökkäysongelmista kärsinyt Arsenal on laukonut 14 kertaa ottelua kohden. Pallo on ollut Tottenhamilla vain 43-prosenttisesti, mikä on Valioliigan viidenneksi pienin lukema. Harry Kane on vastaiskuihin hyvä kohdepelaaja, mutta etenkin jos Lucas Moura ja Son Heung-Min ovat poissa tai puolikuntoisia, kärsii Tottenham pahasti.

Yksi huolenaihe Tottenhamin hyökkäyspelissä on se, että joukkueen suurin tähti Harry Kane ei ole ollut pelissä hyvin sisällä. Myöhään pre-seasonilta joukkueeseen tullut Kane on vaikuttanut jääneen mentaalisesti siirtokohujen maailmaan. Kane on laukonut 193 minuutin aikana vain kaksi kertaa Valioliigassa, se on vähän maailman kenties parhaalle target-hyökkääjälle. Viime kausina Kane on ollut Tottenhamin rakenteluvaiheessa mukana merkittävällä tavalla – tällä kaudella hän ei ole laukaustensa lisäksi ollut mukana yhdenkään hyökkäyksen rakenteluketjussa, josta olisi kertynyt maaliodotetta.

Otanta on vielä pieni, mutta Nuno Espirito Santolla riittää pohdittavaa Tottenhamin hyökkäyspelin organisoinnissa.

Tähän kohtaan Chelsea on Tottenhamille pahin mahdollinen vastustaja. Chelsea tulee puolustamaan Kanea kolmella topparillaan tiukasti. Chelsea tulee panostamaan kenttätasapainoonsa, jotta Tottenham ei saa helppoja suoria murtoja tai helppoja etenemisiä kohti vastaiskuja. Chelsea on yksi Valioliigan aggressiivisimmista joukkueista menetystensä jälkeen, joten Tottenham tulee olemaan pallollisen pelinsä suhteen ongelmissa.

Pelaaja: Mateo Kovacic

Harry Kane

Mateo Kovacic on ollut Chelsean parhaita pelaajia alkukauden aikana.

Kroatialainen taituri on ollut alkukaudella todella kovassa vireessä. Keskikentän maestro on puhjennut kukkaan tiukan Thomas Tuchelin valmennuksessa.

Kovacic on syöttänyt Chelsean pelaajista toiseksi eniten ja laittanut syötöt omille 91,8-prosenttisesti. Hän edistää peliä tehokkaasti joko kuljettaen itse linjoista läpi tai syöttäen tarkasti vastaanottajan yläjalalle. Kovacic on yksi Valioliigan prässi-immuuneimmista pelaajista, sillä hän pystyy pienissäkin tiloissa suojaamaan palloa ja löytämään kosketuksillaan tyhjän tilan. Tällaiset pelaajat ovat arvokkaita pelaajia, sillä heidän vaikutuksensa pelin virtaan on iso.

Kovacic on pallollisen pelin lisäksi saanut Tuchelin valmennuksessa myös lisää aggressiivisuutta. Hän menee vahvoilla jaloillaan kohti vastustajien runkoja todella kovaa. Tätä tarvitaan tänään, sillä muuten Tottenham pääsee Chelsean prässistä ulos.