HIFK on brändikiekkonsa vanki – "Peli ei ole modernia jääkiekkoa"

Jääkiekko

HIFK on brändikiekkonsa vanki – "Peli ei ole modernia jääkiekkoa"

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 6.3.2020

HIFK ei pystynyt vielä varmistamaan paikkaansa Liigan puolivälierissä, kun sen ainoa uhkaaja, HPK, kävi perjantaina hakemassa Helsingistä elintärkeän voiton jatkoajan ajan jälkeen maalein  3-2 (0-1, 1-0, 1-1, 1-0). Kaksikon ero on nyt HIFK:n eduksi kuusi pistettä. HPK:lla on jäljellä kolme ottelua ja niissä pöydällä maksimissaan yhdeksän pisteen potti. HIFK:lla on jäljellä ottelu enemmän.
HIFK:n kausi on ollut ailahteleva mutta nousujohteinen. Viimeisen 20 pelin otannalla HIFK on Liigan yksi kuumimmista joukkueista.
Stadilaisnipun pudotuspelimenestyksen edessä on vain sen oma brändi. HIFK pelaa juuri nyt hyvää HIFK-jääkiekkoa laadukkaiden yksilöidensä säestämänä, mutta pudotuspeleissä se ei riitä.
HIFK ei pelaa edistyksellistä tai modernia jääkiekkoa. Sen pelaaminen nojaa kovaan työntekoon, kiekon riistämiseen, siirtokiekkopelaamiseen ja kamppailemiseen. Stadilaiset pelaavat usein ikään kuin sitä vastaan mitä peli kutsuu: poikittaissyötön sijaan puolustajat lyövätkin siirtokiekon keskialueelle, hyökkääjät kamppailevat ja siirtävät jälleen kiekon eteenpäin. Peliä viedään, jopa pakottaen, kohti vastustajan päätyä. Puolustaessa HIFK haluaa olla alati iholla, vaikka jäätä jäisi avoimeksi. Joukkue ei kaihda viedä taklauksia loppuun, vaikka ne eivät palvelisi kiekonriistämistä.
Sitä on HIFK:n brändijääkiekko, ja sen ydinsana on aggressiivisuus.
HIFK:n brändikiekko näkyy etenkin sen kotipeleissä. HIFK:n täytyy ikään kuin esittää kotiyleisölleen, viedä taklaukset loppuun, prässätä ylhäältä ja siirtää kiekkoa rivakasti ylöspäin.
HIFK:n pelin logiikka perustuu ennen muuta kamppailuvoimaisten pelaajien hyödyntämiseen. HIFK pelaa automaatioiden jääkiekkoa, jossa pelataan toisteisesti tietyissä tilanteissa halutuille alueille siirtokiekkoja, joista hyökkääjät taistelevat.
HIFK luo etuja kaukalossa mutta eri tavalla kuin moni muu Liiga-joukkue. HIFK nojaa siihen, että sen pelaajat ovat parempia voittamaan siirtokiekkotilanteet kuin vastustaja. Puhutaan laadullisesta edusta. HIFK hyödyntää sitä, koska pelaajat ovat kaksinkamppailuissa monesti vastustajaa etevämpiä.
Toinen keskeinen työkalu HIFK:lla on määrällisten ylivoimien luominen kulmakamppailuissa. Ei ole tavatonta, että HIFK:lla on kaikki kolme hyökkääjää syvällä taistelemassa kiekosta. Joukkue ylimiehittää pelin puolen melko ronskisti myös keskialueen hyökkäyspelissä.
HIFK on sitoutunut, ilkeä ja ärsyttävä vastustaja ja voi menestyä tälläkin sapluunalla, mutta Pikkaraisen joukkue voisi käyttää potentiaaliaan paremmin. Nyt HIFK pelaa hölmöä brändilätkää, vaikka se voisi pelata fiksua brändilätkää.
Laadullisen edun hyödyntäminen kamppailupelissä on oiva keino hyökätä, mutta HIFK käyttää sitä liikaa ja liian yksipuolisesti. Sillä on jatkuva kiire kamppailemaan ja pelaamaan siirtokiekkoja eteenpäin. Kun pelistä puuttuu tarvittava kontrolli, haluttuja kamppailutilanteita esimerkiksi päätypelissä ei synny. HIFK joutuu alati ensin jahtaamaan kiekkoa, ja vasta sitten kamppailemaan.
HIFK yrittää olla koko ajan aggressiivinen. Se, jos mikä, kostautuu pudotuspeleissä, jossa peli muuttuu runkosarjasta. Joukkueet puolustavat keskustaa tiiviimmin, puolustuspelinopeus kasvaa ja viisikot tiivistyvät.
Nykyisenkaltaisella väljällä hyökkäyspelin organisoinnilla HIFK ei kykene ylittämään keskialuetta niin vauhdikkaasti, että se saisi riittävät valmiudet kamppailla hyökkäysalueen kiekoista. Heikolla hyökkäämisellä on vaikea ehtiä kamppailemaan.
Kyse on muun muassa siitä, että pelaajien liikesuunnat eivät ole toisteisia, joukkue ei luo useita lyhytsyöttövaihtoehtoja, syöttökulmat ja peliasennot ovat heikkoja eikä hyökkääjiä ole koulutettu hakeutumaan keskialueella pelattavaksi väleihin. HIFK pelaa liikaa ennalta-arvattavia siirtokiekkoja. Hyökkääminen on summittaista ja sattumanvaraista.
Sen sijaan HIFK voisi pyrkiä ennemmin olemaan määrätyissä tilanteissa aggressiivinen – etsiä sitä oikeaa hetkeä ja paikkaa olla aggressiivinen. Pikkarainen voisi lisätä joukkueensa peliin hitusen lisää kontrollia, organisoida puolustus- ja keskialueen hyökkäyspelaamista täsmällisemmäksi, kehittää lyhytsyöttöpeliä ja painottaa puolustajilleen pelin rytmin merkitystä. Näin HIFK voisi luoda enemmän haluttuja kamppailutilanteita ja pääsisi vahvemmin hyödyntämään laadullisia etujaan.
Se voisi esimerkiksi pyrkiä luomaan jo keskialueen hyökkäyspelaamisessa yksi vastaan yksi -tilanteita tietyille pelaajille, jotka kykenisivät haastamaan vastustajan puolustajaa ulkokautta tai viemään kiekon kontrolloidusti alueelle ja pitämään sitä siellä.
Samoin mallit päätypeliin etenemiseen voisivat olla selkeämpiä: mihin kiekko halutaan pelata, kuka iskee kiinni ja miten taataan, että päätypeliin päästään vauhdista keskialueen pelin jatkumona?
 
Siinä voisi olla rakenteilla yksi kevään kovimpia pelisapluunoita. Paradoksaalisesti HIFK:n on osin luovuttava brändi-ideologiastaan, jotta se voi edelleen pudotuspeleissä pelata kamppailuihin perustuvaa brändilätkäänsä. Sen tulee ymmärtää, että koko 60 minuuttia ei kannata olla aggressiivinen.
Jos HIFK jää brändinsä vangiksi, Pikkaraisen joukkue joutuu tukeutumaan liiaksi pelaajien yksilöosaamiseen. Toki kyse on myös siitä, mitkä ovat Pikkaraisen kyvyt organisoida kiekollista peliä.
Nykyisellä sapluunalla vastustajat pystyvät ennen pitkää nujertamaan HIFK:n taitavammalla pelin organisoinnilla. Sitä paitsi, jos vastassa on pudotuspeleissä Kärppien, Tapparan tai Lukon kaltaisia nippuja, HIFK ei pääse nimilistoillakaan enää loistamaan. Kausi kestää juuri niin pitkään kuin yksilöt jaksavat repiä koneistostaan kohtuuttomia irti. Bensa loppuu tankista nopeasti.
Tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan tästä. Elmo on myös  irtonumeromyynnissä Lehtipisteen myyntipisteissä ympäri Suomen.