HJK löysi keskikentälle 17-vuotiaan timantin – "Mahdollisuus nousta Huuhkajien avainpelaajaksi"

JalkapalloVeikkausliiga

HJK löysi keskikentälle 17-vuotiaan timantin – "Mahdollisuus nousta Huuhkajien avainpelaajaksi"

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
@JussiLeppalahti
JULKAISTU 20.7.2019

HJK pelaa lauantaina Ilvestä vastaan äärimmäisen tärkeän ottelun. Voitolla HJK kampeaa itsensä todellisella tavalla mestaruustaisteluun mukaan, mutta tappiolla mestaruus alkaa jo karata sen käsistä pois.

Joukkueiden kauden ensimmäisessä kohtaamisessa päädyttiin 0-0-lukemiin. Sen jälkeen HJK on muuttunut paitsi pelillisesti myös pelaajamateriaalinsa suhteen. Päävalmentaja Toni Koskela on nostanut avainpelaajaksi yhden nuoren pelaajan, johon ei vielä Mika Lehkosuon aikana luotettu. Se pelaaja on vasta 17-vuotias Santeri Väänänen.

Väänäsen tie ei auennut välittömästi Koskelan tultua, vaan Koskelan piti hieman hakea parhaita ja sopivimpia paloja sapluunaansa. Mutta kun HJK hävisi kotonaan FC Hongalle, tiputti Koskela muutaman pelaajan aloituksesta ulos ja nosti Väänäsen keskikentälle. Seuraavassa ottelussa HJK kaatoi IFK Mariehamnin vieraissa Väänäsen pelatessa täydet 90 minuuttia. Sen ottelun jälkeen Väänänen on ollut vakionaama HJK:n aloituskokoonpanossa.

Asia ei Väänäsen pelaamista katsoessa lopulta ole yllätys, sillä  hän on riittävän hyvä pelaaja jo nyt 17-vuotiaana pelatakseen HJK:n aloituskokoonpanossa. Se lupaa hyvää Väänäselle, jolla on mahdollisuudet kasvaa jopa A-maajoukkueen avainpelaajaksi tulevina vuosina. On painotettava sanaa mahdollisuus, sillä mikään ei 17-vuotiaan pelaajan kohdalla ole kirkossa kuulutettua. Väänäsen on päästävä ulkomaille ja pystyttävä elämään ja onnistumaan siellä.

Pelilliset elementit ovat olemassa – sen ovat nämä viisi pelattua ottelua kertoneet. Väänänen on keskikenttäpelaajana hyvin monipuolinen, kuten ajan kuva vaatii. Väänänen osaa kuljettaa palloa rytmillä hitaammin, mutta myös tempolla vauhdikkaasti. Hänelle ei ole ongelma tehdä taidokkaita suorituksia, kuten syöttöjä tai laukauksia – täydessä vauhdissa. Huipputason kasipaikan keskikenttäpelaajalle on nykypäivänä lähes vaatimus, että pelaaja pystyy murtamaan linjoja – tai ainakin uhkaamaan niitä – kuljettaen itse palloa.

Jokainen pystyi näkemään tämän esimerkiksi Stadin Derbyssä, jossa Väänänen järjesteli Riku Riskille yhden loistopaikan tempokuljetuksen jälkeisellä avainsyötöllään. Väänänen myös alusti ottelun 2-0-maalin kuljetuksellaan ja oikea-aikaisella syötöllään laitakaistalle.

Väänänen ei kuitenkaan ole pelkkä kuljettaja, eikä hänen identiteetiltään kannatakaan olla. Väänäsen kannattaa pitää siitä kiinni, että hän osaa sekä kuljettaa että syöttää palloa monipuolisesti eri jalan osilla. Väänänen pystyy olemaan rakentelun eri vaiheissa mukana – sekä maalipaikan luonnissa että vastustajan ensimmäisten linjojen murtamisessa.

Oikeastaan juuri pallollisen toiminnan monipuolisuus on tekemässä Väänäsestä harvinaislaatuista suomalaista pelaajaa. Liian usein suomalainen pelaaja on erityisen osaava jossain tietyssä asiassa, mutta jää kiinni liian suurista heikkouksistaan. Vaikka HJK:n junioripuolella on paljon puhuttu pelaajien erityisominaisuuksiin panostamisesta, on jollain tavalla hassua, että seuran 2002-syntynyt ehdoton timantti on nimenomaan laadukas pelaaja monipuolisilta peruspelitaidoiltaan ja monipuolisilta pelipaikkakohtaisilta taidoiltaan.

Väänäsen kohdalla ei tarvitse miettiä, miten hänen heikkoutensa voitaisiin piilottaa. Hänen kohdallaan voi miettiä, miten peli soljuu hänen kauttaan tilanteessa kuin tilanteessa. Väänästä on siksi vaikea ajaa kentällä epämukavuusalueelle. Tämä on Väänäselle, HJK:lle ja hänen tuleville seuroilleen iso valttikortti. Jos Väänäsellä olisi erityisominaisuuksia heikkouksien kustannuksella, olisi hänen joukkuettaan vastaan helpompi pelata.

On nimittäin niin, että aika on jalkapalloilijan kasvaessa hyvin rajallista. Jos aikaa työntää yhden eriytetyn ominaisuuden kehittämiseen, on se pois muiden ominaisuuksien kehittämisestä. On niin, että pelaaja jää useammin kiinni heikkouksistaan, kuin tekee itsestään luottopelaajan vahvuuksillaan.

Väänänen on tähän mennessä laittanut aikaansa oikeisiin asioihin. Sen jos minkä päälle on hyvä rakentaa tulevaa kansainvälistä uraa.

Ensin olisi kuitenkin voitettava Ilves – ja se on erinomainen välitesti Santeri Väänäsen pelitaidoille.