HJK torjui ensimmäisen katastrofin, mutta uusia potentiaalisia katastrofeja on tulossa jonossa

Tuomas Ollila iski HJK:n 1-0-osuman Belfastissa.

JalkapalloMestarien liiga

HJK torjui ensimmäisen katastrofin, mutta uusia potentiaalisia katastrofeja on tulossa jonossa

HJK selvitti tiensä Mestarien liigan toisella karsintakierrokselle - mutta Jukka Röngän mukaan Klubin esitys oli kaikkea muuta kuin vakuuttava.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.7.2023 | KUVAT All Over Press

HJK selvitti jatkopaikan Mestarien liigan karsinnoissa pelaamalla Larnen kanssa Belfastissa 2-2-tasapelin jatkoajan jälkeen ja menemällä jatkoon yhteismaalein 3-2. Jukka, ei mikään klassinen esitys HJK:lta?

Ei todellakaan, pikemminkin päinvastoin. Kaikella kunnioituksella pohjoisirlantilaisia kohtaa, Larnen olisi pitänyt olla HJK:lle kaikkineen helppo pala. Ensimmäinen osaottelu Helsingissä oli jo tahmea esitys Klubilta ja tämä toinen osaottelu oli vieläkin heikompi esitys.

Varsinkin toisella jaksolla näytti siltä, että HJK:n korttitalo luhistuu kasaan ja Larne nousee kahden maalin takaa jatkoon menijäksi. Larne painoi ensimmäisen maalinsa jälkeen jatkuvasti päälle ja sen 2-1-johtomaali oli vähintäänkin ansaittu.

Se, että HJK:n jatkopaikan ratkaissut 2-2-tasoitusmaali jatkoajalla oli Larnen oma maali, oli monessa mielessä kuvaava kruunu ottelulle. HJK:lla oli koko ottelussa kaksi maalintekoyritystä ja se sai kaksi maalia, kun Larnella oli sentään 13 maalintekoyritystä.

Larne voitti myös pallonhallinnan 57-43, vaikka vielä ensimmäisen puoliajan jälkeen pallonhallinta oli Klubin eduksi 54-46.

Mutta jalkapallossa maalit ratkaisevat – ja Tuomas Ollilan ja Larnen Shaun Wantin kautta omaan maaliin mennyt Roope Riskin ohjaus riittivät jatkopaikkaan.

HJK vaihtoi ensimmäisen Larne-ottelun jälkeen päävalmentajaa, kun Toni Korkeakunnas korvasi Toni Koskelan. Näkyikö tuo muutos mitenkään Klubin pelaamisessa?

Jos HJK:n tarkoitus oli ottaa valmentajavaihdon myötä askel eteenpäin, nyt mentiin pikemminkin askel taaksepäin. Varsinkin toisen jakson esitys olisi todella luokaton, kun ottaa huomioon, millainen joukkue HJK:lla oli vastassa.

Mutta turha Korkeakunnasta on vielä moukarilla hakata. Hän on ehtinyt olla Klubin puikoissa vasta vajaan viikon ja on selvää, että tämä ottelu tuli Korkeakunnaksen kannalta turhan aikaisin. Hänen prosessinsa on vasta käynnistymissä ja sen onnistuminen ja epäonnistuminen punnitaan vasta lähiviikkojen ja lähikuukausien aikana.

Jos joku odotti, että valmentajan vaihtaminen olisi tuonut jonkinlaisen herätyksen tai parannuksen Klubin tilanteeseen, mitään parannusta ei ainakaan Belfatissa nähty.

Ottelun voisi tiivistää siten, että HJK torjui Belfatissa ensimmäisen sitä vastassa olleen katastrofin, mutta ongelmana Klubin kannalta on, etteivät nämä katastrofipallot tähän lopu. Jos HJK ei pysty nopeasti korjaamaan pelissään olevia ongelmia, se putoaa ulos Veikkausliigan kärkitaistoista, joissa se on roikkunut nyt enemmänkin KuPSin ja SJK:n kompuroinnin ansiosta kuin omien ansioidensa vuoksi.

Sama pätee tuleviin euro-otteluihin. Mestarien liigan seuraavalla karsintakierroksella HJK:n vastus kovenee dramaattisesti Larneen verrattuna, sillä vastaan tulee norjalainen Molde, jonka Klubi kohtaa kotonaan jo ensi viikolla ja vieraissa viikkoa myöhemmin. Korkeakunnaksella ja hänen uudella valmennustiimillä tulee kiire laittaa HJK:n peliä kuntoon, varsinkin, kun Klubin pitäisi pelata ennen toista Molde-ottelua Veikkausliigassakin kaksi ottelua, joista varsinkin vieraspeli Seinäjoella SJK:ta vastaan on yksi loppukauden kriittisimmistä otteluista.

Monet HJK:n kannattajat toivoivat, että HJK olisi buutannut kautensa Belfastissa ja muuttanut vakuuttavalla voitolla tunnelman Klubi-leirissä erilaiseksi. Nyt toivottua muutosta ei tapahtunut eikä HJK:n tilanne näytä yhtään sen paremmalta, miltä se näytti viikko sitten.