HJK:lta on ollut kova suoritus kääntää mestaruustaistelu laman jälkeen päälaelleen

Jalkapallo

HJK:lta on ollut kova suoritus kääntää mestaruustaistelu laman jälkeen päälaelleen

HJK siirtyi takaisin Veikkausliigan kärkeen puristettuaan 1-0-voiton HIFK:sta Stadin derbyssä. KuPS jäi samaan aikaan 2-2-tasapeliin SJK:ta vastaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.10.2021 | KUVAT All Over Press

21.16: Joel Perovuo: Vahva esitys KuPSilta – mutta myös SJK:lta

KuPS joutui tyytymään Seinäjoelle 2-2-tasapeliin, minkä seurauksena HJK siirtyi sarjakärkeen pisteen erolla ennen kuopiolaisia.

KuPSilta puuttui ottelusta Urho Nissilä ja ymmärrettävästi se näkyi. KuPS pystyi kuitenkin pelaamaan omaa jalkapalloaan ja oli hienoa nähdä, kuinka se jauhoi omaa hyvää peliään ja kuinka sen pelaamisesta näkyivät tänäänkin tässä vaikeassa tilanteessa ne aihiot, joita Simo Valakari on ajanut sisään. Tietenkään Valakarin prosessi ei ole vielä valmis, eikä KuPSilta voi odottaa vielä täydellisyyttä, mutta ottelu oli kokonaisuudessaan vahva esitys KuPSilta.

Myös SJK:lle on annettava tunnustus. KuPS on ilman Nissilääkin erinomainen joukkue ja tasapeli oli hyvä saavutus Jani Honkavaaran miehistöltä. SJK sai rakennettua muutamia hyviä vastaiskuja ja itse asiassa sillä olisi ollut mahdollisuus satuttaa KuPSia jopa enemmänkin. Nyt muutama hyvä vastaiskun paikka hukattiin turhaan – joko fyysisten syiden vuoksi tai sitten vain siksi, ettei ymmärretty, että nyt olisi pitänyt vaan mennä.

KuPS on nyt pisteen perässä HJK:ta, mutta se ei ole menettänyt mitään – varsinkin, kun Nissilä on istunut pelikieltonsa ja palaa johtamaan KuPSin peliä kapellimestarin korokkeelle.

50 euron ilmaisveto? Kiinnostaako? Tästä kiinni Expektin tarjoukseen!

21.05: Joel Perovuo: Kova, kova saavutus HJK:lta

HJK:lle on annettava tunnustus kahdesta asiasta.

Ensimmäinen asia on voiton puristaminen Stadin derbyssä. HJK oli parempi joukkue kentällä ja oli odotettua, että HIFK murtuu jossain vaiheessa. Se murto oli HJK:n kuitenkin tehtävä ja se teki sen.

Oli hienoa nähdä, että David Browne teki esityön Roope Riskin voittomaaliin. Browne on ollut yksi niistä pelaajista, joilla on ollut syksyn aikana vaikeaa. Hyvä peli Interiä vastaan sai nyt jatkoa,  ja tuo maalisyöttö oli korvaamaton. Toki Roope Riski ansaitsee myös kiitoksen viimeistelystä, mutta tällaisia Brownen kaltaisia tasonnostajia HJK on tarvinnut.

Ottelun kuva oli hyvin samankaltainen kuin aiemmissa Stadin derbyissä. Nyt erona edelliseen derbyyn oli se, että HJK oli huolellisempi pallollisessa vaiheessa, eikä se antanut HIFK:lle sellaisia mahdollisuuksia, joista punapaidat viimeksi rankaisivat.

Kova ja ammattimainen suoritus HJK:lta.

Ja se on juuri sen toisen tunnustuksen paikka. HJK on ollut todella vaikeassa vastatuulessa. Joukkueen esitykset ja pelillinen ilme ovat olleet hengettömiä ja lähestulkoon masentavia. Nyt se on kuitenkin kovimmassa mahdollisessa paikassa puristanut kaksi elintärkeää voittoa ja kääntänyt mestaruustaistelun edukseen.

Toni Koskelalta ja Klubin pelaajilta näiden kahden voiton ottaminen on ollut kova teko. Toivottavasti tämä näiden otteluiden hyvä tarttuu myös sen Konferenssiliigan esityksiin.

Nyt Veikkausliigaan saadaan huikea päätös ja mestaruus on aidosti avoin ennen viimeistä kierrosta.

20.32: HJK sarjakärkeen

HJK voittaa Stadin derbyn 1-0 ja siirtyy Veikkausliigan piikkipaikalle, kun KuPS jää samaan aikaan 2-2-tasapeliin SJK:ta vastaan Seinäjoella. Kaksikon ero on HJK:n eduksi pisteen. Lopputulos tarkoittaa sitä, että KuPSin on pakko voittaa HJK viimeisessä ottelussa kotonaan sunnuntaina. HJK:lle riittää mestaruuteen sen sijaan tasapeli.

20.33: Tulokset

HJK-HIFK 1-0
SJK-KuPS 2-2
Ilves-FC Inter 0-2
FC Honka-AC Oulu 6-1
FC KTP-FC Haka 2-4
IFK Mariehamn-FC Lahti 0-3

20.24: KuPS jää 2-2-tasapeliin

KuPS jää Seinäjoella 2-2-tasapeliin. Peli on päättynyt.

20.16: AC Oulu kaventaa

Dennis Salanovic kaventaa Tapiolassa numerot 6-1:een. Lucas Perez lisää puolestaan Hakan johdon Kotkassa 4-2:een. Taiki Kagayama iskee Interille 2-0-johdon Tampereella. Altin Zeqiri siirtää FC Lahden 3-0-johtoon Maarianhaminassa.

20.15; Tuleehan se sieltä – Roope Riski

HJK siirtyy Stadin derbyssä viimeinkin johtoon Roope Riskin maalilla. Viimeistä kymppiä viedään.

20.07: Honka murskaa

Ikoninen Sampo Koskinen tulee ja iskee Hongan kuudennen maalin. 6-0.

20.06: Tim Väyrynen tasoittaa

Tim Väyrynen iskee illan toisen maalin ja tasoittaa ottelun Seinäjoella 2-2:een. Nyt alkaa sitten varsinainen jännitysnäytelmä – niin Seinäjoella kuin Kuopiossa.

19.52: Lahti lisää johtoa

Geoffrey Chinedu siirtää FC Lahden 2-0-johtoon IFK Mariehamniin. Ian Garrett kaventaa puolestaan Kotkassa 2-3:een Hakaa vastaan.

19.45: Honka ja Smith juhlivat

Honka johtaa jo 5-0 AC Oulua vastaan. Jerry Voutilainen viimeistelee Hongan neljännen maalin ja Darren Smith oman neljäntensä maalin. Antti Mäkijärvi kaventaa Kotkassa Hakan johdon 1-3:een.

19.36: Joel Perovuo: Nissilän poissaolo näkyy

Urho Nissilän poissaolo näkyy KuPSin pelaamisessa. Kuopiolaiset ovat kuitenkin pitäneet kiinni omasta jalkapallostaan ja pyrkineet kontrolloimaan peliä. SJK on onnistunut omassa pelisuunnitelmassaan hyvin ja se on pystynyt pitämään ottelun omassa kontrollissaan. Toisesta jaksosta tulee todella mielenkiintoinen. KuPSilla on tekemistä.

19.35; Joel Perovuo: HIFK on köysissä

Stadin derbyn kuva on ollut odotettu. HJK on hallinnut ottelua ja painanut koko ajan päälle. Jos mitään ihmeitä ei tapahdu, HJK tulee ottamaan täydet pisteet, sillä IFK:n on pakko tässä puristuksessa taipua ennemmin tai myöhemmin.

HJK on pystynyt hyödyntämään hyvin laitoja ja Daniel O’Shaugnesseylta on tullut hyviä nostoja paineettoman puolen taskuun. HJK:n johtomaali on ollut pienestä kiinni.

19.28: Taukotilanteet

HJK-HIFK 0-0
SJK-KuPS 2-1
Ilves-FC Inter 0-1
FC Honka-AC Oulu 3-0
FC KTP-FC Haka 0-3
IFK Mariehamn-FC Lahti 0-1

19.22: Stadin derby myös tasan tauolla

HJK:n ja HIFK:n välinen ottelu on tauolla edelleen 0-0-tilanteessa. Näillä tilanteilla KuPS ja HJK olisivat ennen viimeistä kierrosta tasapisteissä, mutta KuPS johtaisi sarjaa neljä maalia paremmalla maalierolla.

19.20: Joel Perovuo: Hyviä maaleja

SJK:n ensimmäisessä maalissa KuPS puolusti etualuetta heikosti, mutta maali oli silti hyvin tehty. Kaksi muuta maalia olivat hyvin tehtyjä maaleja. KuPSin tasoituksessa Udoh ja Väyrynen olivat hyvin sijoittuneina boksissa, ja Väyrynen iski irtopallon varmasti verkkoon. SJK:n 2-1-johtomaali syntyi tyhjästä. Hannola antoi nopean ja aikaisen keskityksen vasemmalta KuPSin puolustuslinjan ja maalivahdin väliin, josta Jarvis niittasi 2-1. Maalia oli vaikea puolustaa.

19.19: KuPS tauolle tappiolla

SJK ja KuPS lähtevät tauolle seinäjokisten 2-1-johdossa. Näillä numeroilla mestaruuden ratkaisu jää sunnuntaiksi, päättyivät Stadin derby miten tahansa. Tämän enempää turha spekuloida, sillä tämä ottelu on kaikkea muuta kuin vielä ohi. Myös Bolt Arenalla voi tapahtua vielä mitä tahansa.

19.15: Haka lisää johtoaan, myös Lahti iskee

Kolme nopeaa maalia. Salomo Ojala ja Oiva Laaksonen siirtävät Hakan jo 3-0-johtoon KTP:tä vastaan ja Loorents Hertsi vie FC Lahden 1-0-johtoon IFK Mariehamnia vastaan.

19.10: SJK uudelleen johtoon saman tien

Jake Jarvis siirtää SJK:n uudelleen johtoon Pyry Hannolan upeasta esityöstä. KuPSilla on Seinäjoella tuskainen ilta.

19.08: Haka johtaa Kotkassa

Aleksandar Vucenovic vie Hakan 1-0-johtoon Kotkaa vastaan.

19.06: Tim Väyrynen iskee tasoituksen 1-1:een

Tim Väyrynen viimeistelee kauden kolmannen maalinsa KuPSin paidassa lataamalla irtopallon kuudesta metristä SJK:n verkkoon. 1-1.

18.59: Inter johtoon Tampereella

SJK:n kanssa pronssista kamppaileva FC Inter siirtyi Aleksi Paanasen osumalla 1-0-johtoon Ilvestä vastaan 30 minuutin pelin jälkeen. SJK:n ja Interin ero ennen keskiviikon kierrosta oli SJK:n eduksi kaksi pistettä.

18.53: Hattu päästä – ja hattu päähän

Darren Smith viimeistelee hattutemppunsa 22 minuutissa AC Oulun verkkoon. Smithin hattutemppu ei ole kuitenkaan tämän kauden hattutemppu, sillä IFK Mariehamnin Vahid Hambo pussitti kolmesti pallon KTP:n verkkoon syyskuussa yhdeksässä minuutissa. Veikkausliigan nopeimman hattutempun teki HJK:n Joel Pohjanpalo kaudella 2012, kun latoi pallon kolmesti IFK Mariehamnin verkkoon 2 minuutissa 42 sekunnissa päästyään vaihdosta kentälle.

18.48: Mr Smith again

Ja 2-0 Hongalle 16 minuutin pelin jälkeen. Darren Smith jälleen maalarina. AC Oulu keskittyy ja valmistautuu jo liigakarsintaan RoPSia vastaan. Liigakarsinnat pelataan alustavien tietojen mukaan keskiviikkona 3.11. klo 18.30 Rovaniemellä ja sunnuntaina  7.11. klo 16.00 Oulussa.

18.42: Honka myös johtoon

FC Honka siirtyy Darren Smithn maalilla 1-0-johtoon kotiottelussa AC Oulua vastaan.

8.38: SJK kulmasta 1-0-johtoon

Raju avaus Seinäjoelle. Denys Oliynyk iskee kulmasta isännät 1-0-johtoon KuPSia vastaan.

18.30: Veikkausliigan hurja kierros käynnissä

Ja sitten pallo pyörii. Nyt vain purraan kynsiä ja jännitetään, joka Veikkausliigan mestaruus ratkeaa tänään. Bolt Arenalla vielä tuuletellaan hetki savuja ja sitten mennään.

18.15: Vedonlyönti: Kamara ensimmäinen – Väyryselle hattu?

Expektin kertoimista löytyy mielenkiintoisia pelaajavetoja. Poimitaan pari. Jos Kei Kamara, joka edellisessä Stadin derbyssä iski kahdesti, tekee tänään avausmaalin, Expekt lupaa Kamaralle kertoimen 10.00. KuPSin Tim Väyrysen hatusta Expekt tarjoaa puolestaan kertoimen 36.00.

18.05: Joel Perovuo: Hetemaj’n puuttuminen takaisku SJK:lle

KuPSilta puuttuu ottelusta Urho Nissilä, mutta myös SJK joutuu tulemaan ilman tärkeää lenkkiä, Mehmet Hetemaj’ta. SJK on pelannut rennosti ja hyvällä otteella, mutta Hetemaj’n puuttuminen heikentää keskikentän laatua.

KuPS on erinomaisessa vireessä ja esimerkiksi HIFK:ta vastaan sen olisi pitänyt tilanteisiin nähden voittaa helposti.

Ottelusta tulee kova ja tasainen vääntö. On mielenkiintoista nähdä, miten Jani Honkavaaran jalkapallo puree tänä iltana KuPSiin. SJK on yleensä ollut vaikeuksissa hyvin organisoituja ja positional playn kautta pelaavia joukkueita vastaan. SJK on puolustanut turhan aktiivisesti ja liian isoilla väleillä, ja tällaiset KuPSin kaltaiset taitavat joukkueet ovat pystyneet hyödyntämään syntyneitä tiloja.

Toinen mielenkiintoinen kysymys on, miten nuori Alex Vidjeskog selviää haastavassa tehtävässään – ja muuttaako KuPS jopa hieman ryhmitystään. Udoh tuo kärkeen fyysisyyttä.

17.55: Joel Perovuo: HIFK:n puolustus helisemässä

Kokoonpanoissa ei ole suuria ihmeitä. HJK aloittaa samalla kokoonpanolla kuin Interiä vastaan. HISK saa takaisin Sakari Mattilan, mikä on plussa IFK:lle.

Ratkaisevaa IFK:n kannalta on, miten puolustus kestää Riskin veljesten ja David Brownen nopeuden kanssa. Varsinkin Macario Hing-Gloverilla tulee olemaan vaikeuksia puolustussuuntaan, kuten hän oli vaikeuksissa myös KuPSiakin vastaan.

HJK on ottelussa selvä suosikki, sillä IFK ei voi vain ottelusta toiseen roikkua mukana, jos vastustaja tekee maaliodotteita 2-3 maaliin. KuPSillakin oli pari sellaista paikkaa, että niistä olisi pitänyt maaliverkon ilman muuta heilua.

Jalkapallo on kuitenkin viheliäinen peli. Kei Kamara laukasi edellisessä Stadin derbyssä kahdesti kohti maalia ja tuloksena kaksi maalia. Myös KuPSia vastaan Kamaralla oli yksi sellainen paikka, että hän olisi voinut ratkaista ottelun helsinkiläisille.

 

16.55: Nämä kuvat eivät Kuopiossa unohdu

KuPS

KuPS on voittanut historiansa aikana kuusi kertaa Suomen mestaruuden. Viimeisin mestaruus tuli kaudella 2019, mikä päätti Kuopiossa 43 vuoden odotuksen.  Vaikka Kuopiota pidetään perinteisenä jalkapallokaupunkina, KuPS on ainoa kuopiolainen seura, joka on voittanut Suomen mestaruuden. Koparit oli kahdesti hopealla, 1978 ja 1981, ja Elo parhaimmillaan yhdeksäs, 1969.

HJK on voittanut Suomen mestaruuden 30 kertaa. Kakkostilan mestaruuksien määrässä jakavat Haka ja HPS yhdeksällä mestaruudella. TPS:llä 0n kahdeksan mestaruutta ja HIFK:lla seitsemän mestaruutta. Helsinkiläisseurat ovat voittaneen jalkapallon Suomen mestaruuden yhteensä 54 kertaa.

16.12: Kuuden ottelun kierros

Veikkausliigassa pelataan keskiviikkona kuusi ottelua kello 18.30 alkaen.

Ottelut ovat:

HJK-HIFK

SJK-KuPS

Ilves-FC Inter

FC Honka-AC Oulu

FC KTP-FC Haka

IFK Mariehamn-FC Lahti

Expektin kertoimien perusteella illan voittajia ovat HJK, KuPS, Inter, Honka, Haka ja IFK Mariehamn. SJK:n ja KuPSin tasapelistä tarjottava 3.75 on ilman muuta kierroksen paras pelikohde, ja ehkä kokeilla voisi myös Stadin derbyssä tasuria kertoimella 4.75.

16.00: Joel Perovuo: Klubilla on ongelma tolppien välissä

HJK:n maalivahtiongelmasta on puhuttu paljon ja sitä ei voi kukaan kiistää, etteikö Klubilla ole ongelma tolppien välissä.

Jakob Tånnander on pelannut hyviä pelaajia. Hänen ongelmaan ovat olleet muutamat sellaiset lapsukset, joita tällä tasolla ei saisi tulla.

Hugo Kedosta valitettavasti huokuu sen sijaan syvemmät ongelmat. Teknisessä mielessä ongelmat ovat enemmänkin fyysisellä puolella. Keto on iso kaveri, jolta löytyy kyllä torjuntatekniikoita, mutta hän ei hallitse kovin hyvin omaa kroppaansa, mikä näkyy liikkumisessa ja sijoittumisessa. Kaiken lisäksi hänellä on puutteita pelinavaamisessa. Keto oli osaltaan aiheuttamassa huonolla avauksellaan kierrätyksen aikana Interin maalia ja KuPSia vastaa aiemmin kaudella hän teki vieläkin karkeamman virheen. HJK:n kannalta se, ettei maalivahti ole alin playmaker, on ymmärrettävästi pitkä miinus.

Keto on vasta 23-vuotias, joten hän on veskariksi vielä nuori ja hänellä on aikaa kehittyä hyväksi maalivahdiksi. Nyt hän on kuitenkin henkisesti selvästi lamassa ja se näkyy hänen otteissaan.

On selvää, että HJK tulee etsimään ensi kaudeksi toisenlaisia ratkaisuja maalivahtiosastolleen.

16.00: Joel Perovuo: KuPS kovassa paikassa ilman Nissilää

Urho Nissilän puuttuminen KuPSin kokoonpanosta on kova takaisku kuopiolaisille. Nissilän poissaoloa korostaa se, että Nana Boateng siirtyi elokuussa ulkomaille. Tässä mielessä KuPS on kovavireistä SJK:ta vastaan tosi kovan paikan edessä.

Simo Valakarin mukaan ottelun ratkaisu tiivistyy siihen, pystyykö KuPS pelaamaan omaa peliään ja saamaan oman pallollisen pelin toimimaan ilman Nissilää. Siitä asiasta on helppo olla samaa mieltä Simon kanssa. Ottelu ratkeaa juuri siihen, pystyykö KuPS hallitsemaan ottelua ilman Nissilää.

Ottelusta tulee varmasti KuPSille haastava ja jos he kairaavat Seinäjoen matkalta ilman Nissilää voiton, se on kyllä hatunnoston arvoinen suoritus KuPSilta. Kovassa paikassa ovat Valakarin pojat tänään.