Huippulupaus Otso Liimatta kasvaa korkeaa korkoa portugalilaisen kultasormen tehtaassa

Otso Liimatta (vas.) debytoi Veikkausliigassa viime kaudella 16-vuotiaana.

JalkapalloVeikkausliiga

Huippulupaus Otso Liimatta kasvaa korkeaa korkoa portugalilaisen kultasormen tehtaassa

Otso Liimatta on nousemassa kovalla vauhdilla nuorten suomalaislupausten aateliin. Hänenkin takanaan Ricardo Duarte on isossa roolissa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 10.8.2022 | KUVAT All Over Press

AC Oulu on ollut yksi tämän kauden positiivisimmista menestystarinoista Veikkausliigassa – ja 18-vuotias Otso Liimatta yksi oululaisjoukkueen nuorista lupauksista, joille valmentaja Ricardo Duarte on antanut vastuuta.

Vastuuta Oulussa on myös otettu. Liimatta on liigakauden alusta saakka pelannut ikäisekseen tasaisesti ja kypsästi. On ymmärrettävää, että esimerkiksi fysiikan ja päätöksenteon kanssa on Liimatalla vielä tekemistä, mutta kenellä 18-vuotiaalla ei olisi.

Check live odds for Super Cup thriller between Real Madrid and Eintracht Frankurt – and play at LeoVegas!

Tärkeintä Liimatan kannalta on se, että hän on hyvässä valmennuksessa pelaamassa isoja minuutteja. Mikäli Liimatta säilyy terveenä ja saa kehitettyä fysiikkaansa, on hän väistämättä matkalla kohti isompia areenoja.

Liimatan keskeisin ominaisuus pelaajana on hänen kykynsä ymmärtää ja nähdä mitä kentällä tapahtuu. Hänen päänsä kääntyy jatkuvasti olan yli ja Liimatta osaa myös liikkua fiksusti. Tämä mahdollistaa Liimatan monipuolisen osallistumisen peliin hyvästä syöttelystä tempokuljetuksiin ja viimeistelyihin.

Näihin liittyvät kehityskohteet ovat sidottuna monesti fyysiseen suorituskykyyn. Kun fysiikka ei vielä riitä, väsyneenä tulee helposti turhan vaikeita ratkaisuja ja päätöksiä.

Vaikka fysiikkaa onkin vielä hiottava, on Liimatta jo nyt riittävän nopea ja pienikokoisena vaikea pideltävä hyvien suunnanmuutosten ansiosta. Hyviä näytteitä tästä ja hänen muista vahvuuksistaan olivat Liimatan kaksi maalia ja kolme maalisyöttöä tällä kaudella Veikkausliigassa.

***

Liimatta on tuonut Oululle paljon muutakin kuin maaleja ja maalisyöttöjä, sillä hän on ollut keskeinen pelaaja Oulun pelaamisessa pelinrakentelusta alkaen.

Liimatta on omimmillaan pelatessaan vastustajan linjojen välissä tempokuljettamassa tai pelaamassa kombinaatioita. Tasoitusmaali HJK:n verkkoon viime viikonloppuna oli esimerkki juuri tällaisesta kombinaatiosta, jossa Liimatta piti katseensa ylhäällä ja sai tarvitsemansa informaation pelaajien seasta ja Michael Lopez pääsi nautiskellen iskemään loistavasta paikasta oululaiset tasoihin.

Lyö vetoa eurosarjojen voittajista – saat LeoVegasilta nyt ilmaisvedon ja erikoisbonukset!

Hieno oli myös Liimatan maali FC Lahtea vastaan vieraissa, kun hän hassutti vartijansa tekemällä useamman suunnanmuutoksen, kunnes tuikkasi lopulta pallon maaliin etutolpalta.

Teknisesti Liimatta on jo nyt hyvällä tasolla ja kun hän saa hieman lisää ruutia jalkoihinsa, hänen syöttötyöskentelynsä paranee entisestään.

Puolustuspelaamisessa Liimatta osaa myös katsoa ympärilleen. Hän onnistuu myös ylläpitämään hyvin liikkeensä ja ehtii liikkua paremmin oikeaan paikkaan tai tukemaan viereisiä pelaajiaan. Liimatalta on nähty myös hyviä syötönkatkoja hyvän pelinlukunsa ansiosta.

***

Liimatta on hyvä harjoittelija, joka haluaa oppia uutta ja kehittyä. Se on elinehto sille, että hän pystyy kasvamaan ammattilaiseksi ulkomaille.

Tässä kohtaa katsoa myös Ricardo Duartea ja hänen tekemää työtä. Liimatta ei todellakaan ole viimeinen pelaaja, joka kasvaa Duarten ’’tehtaasta’’ uudelle tasolle ja kohti ammattilaisuutta ulkomailla.

Nautitaan kuitenkin nyt vielä siitä, että kaksikko tekee työtä Veikkausliigassa. AC Oulu on Duarten ja Liimatan kaltaisten pelaajien ansiosta yksi liigakauden kiinnostavimmista joukkueista.

Darwin Nunez