Hullut päivät ovat vain muisto – Liigan siirtotakarajalla nyhdetään rutikuivia markkinoita

Turun Palloseuraan yhdistetty Emil Johansson (kuvassa keskellä) on siirtotakarajan kuumia nimiä.

JääkiekkoLiiga

Hullut päivät ovat vain muisto – Liigan siirtotakarajalla nyhdetään rutikuivia markkinoita

Moni Liigan seuraaaja odottaa kevään siirtotakarajaa vesi kielellä. Kaloja, varsinkin isoja sellaisia, ui markkinoilla kuitenkin kovin harvassa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.2.2023 | KUVAT All Over Press

Liigan siirtotakaraja on 15. helmikuuta 23.59. Eli ensi viikon keskiviikkona lyödään joukkueiden kokoonpanot lukkoon kevään pelejä silmällä pitäen. Viime kaudella joukkopako KHL:stä sai joukkueet kilpavarustelemaan, mutta miltä Eetu tämän vuoden siirtoraja vaikuttaa?

Se lienee ainakin varmaa, ettei viime kevään kaltaista hurjastelua nähdä. Niin siitä huolimatta, että ennen kauden alkua oletettiin, että KHL-pelaajien siirtyessä Euroopan sarjoihin myös Liigaan valuisi huippupelaajia toisensa perään.

Pelaajamarkkinoilla on kuitenkin käynyt päinvastainen ilmiö. Urheilujohtaja toisensa jälkeen on toistellut medialle, että pelaajamarkkinat ovatkin itse asiassa aiempaa paljon kuivemmat. Ennen KHL:ssä pelanneet huippupelaajat pelaavat nyt Sveitsin ja Ruotsin kaltaisissa rahakkaammissa huippusarjoissa.

Suomalaiset suurseuratkin ovat toistaiseksi joutuneet tyytymään kauden aikana paikkaamaan kokoonpanojen reikiään melkoisella tusinatavaralla. Kertoohan se jotain, jos HIFK hankkii kesken kauden norjalaispuolustaja Christian Kåsastulin, TPS lainaa Kärpistä Taneli Ronkaisen ja Sportista Olli Vanttajan ja jopa Tappara joutuu turvautumaan Konsta Kapasen lainaamiseen kokoonpanohaasteidensa keskellä.

A hectic weekend in the Premier League, Liiga, NHL and EHT. Check the odds and play at Mr Green!

Tapparan haavaama Anton Levtchi on tällä kaudella todella poikkeuksellinen laatulohi. Myös HIFK näyttää osuneen Kristian Vesalaisen kanssa maaliin. Muita näin kovan profiilin hankintoja voi olla siirtorajaan mennessä kuitenkin nykyisiltä markkinoilta äärimmäisen hankala tehdä.

Spekuloidaan kuitenkin tulevalla siirtorajalla. Mitkä joukkueet mielestäsi tarvitsevat vahvistuksia ja tulevat rivejään vahvistamaan?

Kaikki itsensä realistisena kevään menestyjänä näkevät varmasti hakevat vahvistuksia, mutta toinen asia tosiaan on, millaisia kaloja markkinoilla liikkuu. Katseet kääntyvät ensimmäisenä jääkiekon pääkaupunkiin, jossa maalivahdit varmasti kiinnostavat.

Tamperelaisista sekä Tapparalla että Ilveksellä on mitat täyttävä ykkösvahti, joka tarjoaa mahdollisuuden pelata mestaruudesta. Christian Heljanko ja Marek Langhamer kuuluvat Liigan eliittiin, mutta varaa loukkaantumiseen ei nykytilanteessa ole.

Varsinkin Tappara hakee varmasti luotettavaa varamiestä, kun sen hyvin esiintynyt kakkosvahti Vilho Heikkinenkin loukkaantui. Parikymppinen Jakub Malek on Ilveksen kakkosena pelannut tyydyttävällä tasolla, mutta seuran kaikki ratkaisut Jouko Myrrän potkut mukaan lukien kielivät siitä, ettei mitään haluta jättää sattuman varaan.

Myös HIFK ja Lukko saattaisivat kaivata kakkosmiestä, mutta markkinoiden kuivuudesta kertoo myös se, että Kärpät joutui tyytymään ainakin toistaiseksi Karolus Kaarlehdon palveluksiin. Kaikille halukkaille ei varmasti laatuvahteja riitä.

HIFK saattaa yhä tehdä liikkeitä. Peli huutaisi kiekollista puolustajaa, eräänlaista pelinrakentajaa. Tämä siitä huolimatta, että Victor Berglund hankittiin kesken kauden. Ilari Melart tuntuu nimittäin yhä liian usein olevan HIFK:n puolustuksen kiekollinen johtaja.

Mestarisuosikkien kokoonpanot ovat kuitenkin melko hyvässä jamassa ennen siirtorajaa. Varsinkin Tappara alkaa olla täyteen ahdattu.

Nostan suurimpien suosikkien takaa esiin Pelicansin. Sarjanelosena vaaniva yllättäjäryhmä on ollut siirtomarkkinoilla vielä hiljaa, vaikka Tyler Kelleher ja Ben Blood ovatkin liittyneet ryhmään kesken kauden.

Varsinkin kapean puolustuksen vahvistamiselle olisi paikkansa, kun Viktor Perssonin kausi on ohi ja Peter Andersson tuntuu aina paluuottelunsa jälkeen palaavan sairastuvalle. Samoin myös maaliahne hyökkääjä olisi Lukas Jasekin ja Iikka Kangasniemen rinnalle lääkärin määräämää lääkettä.

Talous on kuitenkin asia, joka jarruttaa lahtelaisia kilpavarustelussa.

Kun ostajien mielihalut ovat selvillä, kuka saattaisi olla SaiPan avoimen kaupan lisäksi siirtorajan myyjä?

Palaan ensin vielä lyhyesti SaiPan pelaajatilanteeseen sen verran, että sielläkin lienee muutama pelaaja, jotka saattavat kärkiseuroja kiinnostaa.

Esimerkiksi Ville Meskasen alkukausi oli vakuuttava ja vaikka kevätkaudella hän onkin muun joukkueen mukana vajonnut alaspäin, on 17 maalia SaiPassa suoritus, joka varmasti kiinnostaa monessa joukkueessa. Maalintekijöitä harvemmin on liikaa.

Niclas Westerholm on myös kiinnostava, mutta hän tuskin liikkuu, kun Kärpätkään ei hänestä täksi kaudeksi saanut apuja. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Westerholm on Kärppien mies kuitenkin ensi kaudesta lähtien.

JYP on mielenkiintoinen tapaus. Sami Nikua todennäköisesti kuolataan ulkomaita myöden ja hänen todennäköisempi osoitteensa lieneekin Sveitsi, mikäli jyväskyläläiset aloittavat tyhjennyksen.

On kuitenkin toinen asia, mitä Jukka Rautakorpi penkin takana ajattelee katseiden kääntämisestä ensi kautta kohti. Esimerkiksi Kyle Platzerin sopimus kuitenkin loppuisi tähän kauteen.

Sport roikkuu vielä kovin hennolla otteella pudotuspelimahdollisuudessaan. Timanttinen ruotsalaisketju on kokonaisuudessaan kiinnitetty, mutta puolustajista Emil Johanssonin on Iltalehden tietojen mukaan uutisoitu olevan TPS:n mies ensi kaudella.

Jos Sport putoaa ajoissa juoksusta, olisi hän esimerkiksi Turkuun erinomainen vahvistus. Kun vielä Ruben Rafkin on loppukauden TPS:n takalinjoilta sivussa, on TPS:llä vielä todellinen tarve Johanssonin kaltaiselle pelaajalle.

Kuitenkin jos markkinat ovat ulkomaille katsottaessa kuivat, myöskään Liigan sisältä ei tämän kauden puitteissa enää kannata odottaa merkittävää siirtokarnevaalia.