Huuhkajat palaa Parkenille: Tanskan järkyttäminen ei onnistu viiden linjassa makaamalla

EM-avauksessa 2021 Suomi voitti Tanskan kotikentällä. Joel Pohjanpalo osui Parkenin kamalassa illassa. Teemu Pukki on taas isossa roolissa mukana, Jere Uronen joutuu jäämään karsinta-avauksesta sivuun.

HuuhkajatJalkapallo

Huuhkajat palaa Parkenille: Tanskan järkyttäminen ei onnistu viiden linjassa makaamalla

Joel Perovuon mukaan Suomen pelaajamateriaali riittää kisapaikkaan alkavista EM-karsinnoista. Nyt mitataan valmennusta ja pelisysteemiä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 23.3.2023 | KUVAT All Over Press

Huuhkajien EM-karsinnat alkavat torstaina Tanskaa vastaan. Suomella kävi hyvä arpaonni lohkoarvonnassa ja ainoa tavoite näistä karsinnoista on mennä kisoihin.

Vastassa on heti lohkon lähtökohtaisesti kovin joukkue. Suomella on kuitenkin paikka järkyttää Qatarissa ainakin minun papereissani epäonnistunutta juuttiryhmää. Tanska oli Qatarissa fyysisesti tahmean näköinen, joka murensi pelin muut osa-alueet tehokkaasti.

Tästä kuitenkaan tuskin on hyötyä enää Suomelle ja Huuhkajien onkin yllettävä parhaaseensa Parkenilla.

Ongelma karsintojen alla on Huuhkajien jo pidempään vaisuhkoina jatkuneet otteet. Näissä karsinnoissa mitataan Markku Kanervan ja hänen valmennustiiminsä osaaminen toden teolla.

Suomi pelaa ennakkosuosikin asemassa kolmea vastustajaa vastaan ja lohkon päävastustaja Slovenia pitäisi olla täysin voitettavissa.

Suomella on pelaajat kisapaikkaan. Mutta, kuten olen toistuvasti kysynyt: Onko pelisysteemi?

***

Kanervan on onnistuttava pelisuunnitelmissaan loistavasti, jotta tavoite kisapaikasta pysyy elossa.  Tanska lähtee otteluun melko varmasti 4-3-3 perustuvalla muodolla ja se todennäköisesti odottaa Suomen avaavan kolmella topparilla. Näin Tanska saisi kolme vastaan kolme tilanteen Suomen avatessa peliä toppareillaan, mikä ei tietenkään ole Suomen kannalta hyvä asia.

Kanervan onkin mietittävä, olisiko neljän puolustuslinja oikea valinta karsintojen avauspeliin. Tässä tapauksessa Suomi saisi pelattua kahdella Tanskan yhtä keskushyökkääjää vastaan ja voisi pyrkiä houkuttelemaan esimerkiksi laitureita hyppäämään toppareihin ja pyrkiä etenemään laidoista näiden paikaltaan nousseiden laitahyökkääjien selustaan.

Keskikentän keskusta on totta kai isossa roolissa tässä vaativassa ottelussa ja onkin kiinnostavaa nähdä, kuka keskikentän keskellä lopulta pelaa.

Jos Kanerva valitsee 5-3-2 muodon, pelin kuva muodostuu todennäköisesti nopeasti tutuksi. Silloin Suomi puolustaa matalalla 5-3-muodossa ja kärkipari seisoo toimettomana kolmessakymmenessä metrissä. Ellei sitten Kanerva ole saanut korjattua systeemissä olevia kesto-ongelmia eli wingbackien passiivista toimintaa puolustaessa ja viiden linjassa makaamista.

Tanskaa vastaan oikeanlainen toiminta wingbackeiltä olisi siis nousta aina Tanskan laitapuolustajiin saakka ja laitimmaisilla toppareilla olisi näillä hetkillä vastuu Tanskan laitureista.

Toki riskitasot tässä ovat kohtalaiset, mutta omassa boksissa seisoskelu johtaa melko varmaan tappioon ja itse ainakin haluan nähdä Huuhkajat ulosmittaamassa omaa parastaan, enkä minimoimassa vahinkoja. Se ei vie maajoukkuettamme tai suomalaista jalkapalloa eteenpäin.

Organisoisin Huuhkajat Parkenille 4-4-2-puolustusmuotoon, jonka pystyisi tarvittaessa muokkaamaan 4-5-1-muotoon, jos Tanska päättäisi avata kolmella topparilla. Hyökätessä muoto olisi 4-1-4-1, jossa neljän puolustuslinja olisi hiukan kapealla ja laiturit mahdollisimman ylhäällä leveällä.

ElmoTV:n avauskokoonpano:

Maalivahti: Lukas Hradecky

Puolustuslinja: Nikolai AlhoLeo VäisänenRobert IvanovRichard Jensen

Keskikenttä: Robin LodKaan KairinenRasmus SchüllerOliver Antman

Hyökkäys: Teemu PukkiGlen Kamara

Systeemissä Kamara olisi siis vasemmassa taskussa piilokärjen roolissa pallollisessa vaiheessa ja puolustaessa Kamara olisi Pukin kanssa käynnistelemässä laitureiden avustuksella Huuhkajien prässejä. Tarvittaessa Kamaran saisi tiputettua viidenneksi keskikentälle puolustusvaiheessa ja tällöin prässääminen tapahtuisi enemmän Pukin ja laitureiden aloitteesta.

Kairinen nostaisi pallollisessa vaiheessa joko oikeaan taskuun tai keskelle kymppialueelle riippuen Lodin sijoittumisesta, joka voi olla leveällä tai oikeassa taskussa. Lodin ollessa oikeassa taskussa Alhon tehtävä on nostaa leveältä ylös oikealta.

Vasemmalla Antman pyrkiin saamaan yhdellä yhtä vastaan tilanteita leveällä tai juoksemaan pystyyn ensisijaisesti laitapuolustajan selustaan. Tässä asiassa Kamaran sijoittuminen vasemmassa taskussa on ensiarvoisen tärkeää.

Montenegroa vastaan Antmanin pystyyn juoksut suuntautuivat liikaa vastustajaa kohti, eikä taskussa ollut riittävän tasokasta fiksausta vastustajan laitapuolustajaan, joka olisi antanut nopealle Antmanille ison etulyöntiaseman näihin tilanteisiin.

Toivon Kanervalle rohkeutta ja viisautta pelisuunnitelmansa luontiin ja Huuhkajille isoa työmäärää peleihin, koska sitä luonnollisesti tarvitaan hyvän systeemin lisäksi.