Huuhkajien EM-sensaatiossa on tuttu kädenjälki Valioliigasta – "Avaintekijät hyvin lähellä samoja"

JalkapalloPausa

Huuhkajien EM-sensaatiossa on tuttu kädenjälki Valioliigasta – "Avaintekijät hyvin lähellä samoja"

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
@JussiLeppalahti
JULKAISTU 26.3.2020

Uusin Pausa pureutuu Roy Hodgsonin aikaan Suomen maajoukkueen päävalmentajana. Hodgson johti Suomen peliä vuoden 2008 EM-kisojen karsinnoissa, joissa se vei jo ikääntyneen kultaisen sukupolven ympärille rakentuneen maajoukkueen hiuskarvan päähän EM-kisapaikasta. Topias Kauhala pohtii yhdessä Gert Remmelin ja Jussi Leppälahden kanssa, miten Hodgson sai Suomen menestymään ja mitä Hodgsonin ajasta opittiin vai opittiinko siitä mitään?

Hodgsonin aikaa ole mitenkään erityisesti Suomessa hehkutettu eikä siitä ole kovinkaan paljoa puhuttu, pikemminkin päinvastoin. Hodgsonin johtamistapaa ja jopa hänen tiukkaan roolitukseen ja ohjeistukseen perustunutta puolustusvoittoista pelitapaansa on arvosteltu ja vähätelty.
Remmel myöntää, ettei Hodgson välttämättä ollut palautteen antajana synnynnäinen diplomaatti, mutta kuittaa vähättelyn lyhyesti:

”Olen keskustellut ainakin viiden maajoukkueen silloisen avainpelaajan kanssa ja kaikki kehuivat todella paljon Hodgsonia. Sitä edellisen regiimin aikana avainpelaajat joutuivat ottamaan liian ison roolin ja toiminta oli epäselvää ja sekavaa. Hodgsonia kehuttiin siitä, että hän oli valmentaja, joka vaati pelaajilta tiettyjä asioita ja pelaajat pystyivät keskittymän oman ruutunsa hoitamiseen, pelaamiseen. Hodgsonin primitiivinen pelimalli ei ollut niin esteettinen kuin mitä monet olisivat halunneet, mutta se oli selkeä ja energia toimi.”, Remmel sanoo.

Hodgsonin aika Suomen maajoukkueessa ajoittui Pausa-miesten mukaan pelin evoluution kannalta optimaaliseen saumaa. Kreikka oli voittanut edellisessä EM-kisoissa Hodgsonin pelitavan kanssa hyvin identtisellä pelitavalla Euroopan mestaruuden ja jalkapallotaivaan kohutuin uusi valmnetamisen, José Mourinho, perusti pelaamiseen myös vahvaan puolustamiseen. Pep Guardiolan vallankumous oli vasta edessä.

”Hodgsonin pelimalli oli myös sellainen, joka piti ja pitää ehkä vieläkin olla maajoukkuejalkapallossa. Nyt on paljon puhuttu Markku Kanervasta, mutta Kanervan pelimallin avaintekijät ovat hyvin lähellä sitä, mitä Hodgson länttäsi pelaajien eteen. Oli aluepainotteinen puolustaminen, simppeleitä pareja, neljän linjoja. Vastustajaa ei provosoitu tekemään virheitä hirveesti pallonhallinan kautta, vaan nimenomaan pallottoman vaiheen avulla”, Leppälahti analysoi.

”Maajoukkueella oli lisäksi erittäin hyvä pelaajamateriaali. Sami Hyypiä johti puolustuspelaamista, hyökkäyspäässä oli Litmasta ja Kolkkaa, Forssellia, Teemu Tainio, Mika Väyrynen … Kun hyville pelaajille lyötiin simppeli ja primitiivinen pelimalli, jossa oli pienet maaliodotteet, niin tällaiset pelaajat pystyivät loistamaan isoissa tiloissa, vaikka hyökkäyspelaamisen organisointi ei ollutkaan niin timanttista.”
Kuuntele uusin Pausa kokonaan alla olevasta linkistä: