Huuhkajien prosessia ja EM-karsintojen arvontanäkymää mitataan tänään isolla vaa’alla

Robin Lod on Huuhkajille monikäyttöinen pelaaja.

HuuhkajatJalkapallo

Huuhkajien prosessia ja EM-karsintojen arvontanäkymää mitataan tänään isolla vaa’alla

Joel Perovuo on huolissaan Bosnia-ottelun alla Huuhkajien suunnasta ja siitä, millaisen muistijäljen Kansojen liigan kesäkuun rupeama jättää.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.6.2022 | KUVAT All Over Press

Suomi kohtaa Kansojen liigan kesäkuun rupeaman neljännessä ottelussa Bosnian tiistaina Zenicassa. Joel, mistä asetelmista illan otteluun lähdetään?

Vaikeimmista kuin pitäisi. Tämän neljän ottelun setti olisi ollut erinomainen tilaisuus kehittää Huuhkajien peliä näiden otteluiden kautta paremmaksi, mutta kahden pelillisesti positiivisen ottelun jälkeen Romania-ottelu oli Huuhkajilta pelillisesti sekava ottelu ja kaiken lisäksi Suomi on epäonnistunut pelaajien kierrätyksessä.

Romania-ottelu olisi ollut optimaalinen paikka kierrättää pelaajia ja lepuuttaa Glen Kamaran ja jopa Teemu Pukin kaltaisia eniten minuutteja pelanneita pelaajia ja ladata taas kaikki panokset lohkon kovimpaan otteluun, vieraspeliin Bosniaa vastaan. Siksi illan otteluun lähdetään haastavasta tilanteesta, sillä kentällä nähdään väsyneitä pelaajia, joilla on on valmiiksi soosit jaloissa.

Olet puhunut näiden otteluiden yhteydessä paljon Suomen pelitavasta ja varsinkin siitä, miksi Markku Kanerva pitää härkäpäisesti kiinni 5-3-2-muodosta. Onko sama teema agendalla tänään?

On ja vielä suuremmassa määrin. En mene enää sen syvällisemmin kiinni siihen, miksi 5-3-2-muoto ei Suomella toimi, sillä olen purkanut sen jo kymmeniä kertoja. Bosniaa vastaan muodon merkitys korostuu kuitenkin kahdesta syystä.

Ensimmäinen on juuri tuo edellä mainitsemani väsymys. Tässä tilanteessa pelimallin pitäisi olla sellainen, että se olisi fyysisesti mahdollisimman edullinen pelaajien kannalta. Kanervan käyttämä 5-3-2 on fyysisesti erittäin raskas ja siksi näkisin, että Huuhkajilla pitäisi olla jo tästäkin syystä vähemmän kuluttava pelisysteemi. Jos jo muutenkin väsyneet pelaajat pannaan tänään pelaamaan taktisesti ja fyysisesti erittäin vaativaa 5-3-2-muotoa, silloin ollaan helposti mahdottoman yhtälön edessä, kuten jo Romania-ottelussa nähtiin

Boosted odds: Finland & England & Germany to win their matches 14/6/2022. Check the odds at Expekt!

Siksi jo tästä syystä Suomen pitäisi ottaa käyttöön joku toinen pelimuoto, jossa varsinkin puolustusmuodon keskustassa ja laidoilla tarvitsisi juosta vähemmän. Jos Suomi siirtyi tänään neljän linjaan, se keventäisi varsinkin laitapelaajien taakkaa, koska pakit ja laiturit helpottaisivat toistensa taakkaa. Muutenkin välimatkat olisivat lyhyempiä, mikä auttaisi väsyneitä jalkoja.

Toinen kysymys on se, mikä on paras pelimuoto Bosnian muotoa vastaan. Bosnian perusmuoto Helsingissä oli 4-3-3. Jos he pelaavat tänään samalla systeemillä, silloin neljän linjalla pelaaminen ja neljällä avaaminen olisi helpompaa Bosnian kolmea hyökkääjää vastaan. Neljän linjalla pelaaminen taipuisi helposti 4-5-1:ksi, 4-1-4-1:ksi tai 4-4-2:ksi, mikä antaisi Huuhkajille erilaisia variaatiomahdollisuuksia myös hyökkäyssuuntaan. 4-1-4-1:ssä ja 4-5-1:ssä Joel Pohjanpalo voisi pelata piikissä ja Teemu Pukki taskussa tai sitten Pukki ja Pohjanpalo pelaisivat molemmat ylhäällä 4-4-2:ssa. Myös Robin Lodia voitaisiin käyttää monissa eri rooleissa näissä malleissa.

Neljän linjan mallissa olisi helpompi myös rakentaa molemmille laidoille  joko 2 vastaa 1 tai 3 vastaan 2 -ylivoimia laitapakin, laiturin ja keskikentän lähimmän pelaajan avulla. Laitakolmiot voisivat olla tänään yksi sellainen ase, jolla päästäisiin paremmin iskemään Bosnian pakkien selustaan. Tässä mallissa olisi mahdollista iskeä myös keskeltä toppareiden välissä taskussa olevan pelaajan kautta.

Joka tapauksessa Kanerva on jälleen isojen ja mielenkiintoisten valintojen edessä: Mikä on Huuhkajien muoto ja ketkä pelaajat valitaan tänään kentälle?

Kansojen liiga ei ole mikään tyhjänpäiväinen kilpailu, sillä Kansojen liigan kautta on mahdollisuus päästä vuoden 2024 EM-lopputurnaukseen ja Kansojen liigan menestys määrittelee myös sen, mihin arvontakoriin Suomi sijoittuu EM-kisojen karsintojen lohkoarvonnassa. Suomi oli ennen Romania-tappiota jo kakkoskorissa, mutta putosi tappion seurauksena kolmoskoriin.

Siksi tänään pelataan isoista pisteistä – niin Kansojen liigan kuin EM-karsintojen arvontojen kannalta kuin sen kannalta, mihin suuntaan Huuhkajien prosessi on menossa ja millainen muistijälki näistä kesäkuun otteluista jää pelaajien ja valmennusjohdon mieleen.

Ensimmäisessä ottelussa Bosniaa yritettiin oikeita asioita, vaikka toteutus pettikin. Toisessa ottelussa Montenegroa vastaan Kanervan 3-4-3 oli erittäin raikas ja toimiva muoto ja prosessi alkoi näyttää lupaavalta, mutta sitten tuli sekava esitys ja tappio Romaniaa vastaan. Toinen peräkkäinen sekava esitys ja tappio tänään olisivat huonoin mahdollinen päätös Huuhkajien kevätkaudelle.

Ei kuitenkaan vielä ammuta Huuhkajia. Ottelua ei ole vielä hävitty eikä peliesitys ole ollut vielä sekava, mutta kieltämättä kysymysmerkkien koko kasvoi Romania-ottelun jälkeen jälleen pari naksausta.

Darwin Nunez