Iivo Niskasen hirmuhiihto ei auttanut – Suomi romahti karmealla tavalla viestissä

Iivo Niskanen teki omien sanojensa mukaan yhden uransa parhaista viestihiihdoista.

Muu urheiluPeking 2022

Iivo Niskasen hirmuhiihto ei auttanut – Suomi romahti karmealla tavalla viestissä

Iivo Niskanen hiihti elämänsä viestiosuuden, mutta Suomen käteen jäi lopulta pelkkä luu. Olympiakultaan hiihti Venäjä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 13.2.2022 | KUVAT All Over Press

Iivo Niskasen hirmuhiihto valui hukkaan miesten viestissä sunnuntaina. Suurin toivein ladulle lähtenyt Suomi jäi kisassa lopulta kuudenneksi.

Olympiakultaa voitti Venäjän ennen Norjaa. Venäjä johti kisaa ylivoimaisesti ensimmäiseltä osuudelta lähtien. Lopulta Venäjän ja Norjan ero maalissa oli yli minuutin. Norjan viimeisen osuuden hiihtäjä Johannes Høsflot Klæbo löi viimeisen kilometrin aikana Ranskan Maurice Manificat’n. Ruotsi oli neljäs ennen Saksaa ja Suomea.

Suomen haaveet kokivat murskaavan takaiskun jo ensimmäisellä osuudella, kun Ristomatti Hakola jäi vaihtoon ensimmäisenä tulleesta Venäjän Aleksei Tshervotkinista minuutin ja 47,5 sekuntia. Toisena vaihtoon tulleet Saksa ja Italia olivat jääneet Venäjästä 23,5 sekuntia. Suomi oli vaihdossa 11:s.

Niskanen nosti toisella osuudella Suomen sensaatiomaisella hiihdollaan mukaan mitalitaisteluun. Niskanen oli osuuden ylivoimaisesti nopein hiihtäjä. Hän otti kärjessä hiihtänyttä Aleksandr Bolšunovia kiinni peräti 37,9 sekuntia ja muita yli minuutin. Suomi oli vaihdossa toisena ollutta Norjaa jäljessä vain 9,9 sekuntia. Ruotsi tuli vaihtoon yhdessä Norjan kanssa.

Ylen hiihtokommentaattori Toni Roponen piti Niskasen hiihtoa yhtenä kaikkien aikojen viestihiihtosuorituksena.

Kolmannella osuudella Suomen toiveet romahtivat uudelleen ja lopullisesti. Perttu Hyvärinen nousi mukaan viiden maan mitaliryhmään, jota veti Norjan Hans Crister Holund, mutta kesti sen vauhdissa mukana vain hetken. Sen jälkeen Hyvärinen alkoi jäädä haastajaryhmästä ja tuli vaihtoon vasta kuudentena. Ero Venäjään oli kasvanut lähes kolmeen minuuttiin ja mitalitaisteluunkin kahteen minuuttiin ja 11 sekuntiin.

Joni Mäki ei pistänyt viimeisellä osuudella enää kovinta vaihdetta koneeseen, vaan säästeli voimiaan mahdollista parisprinttiä varten. Suomen ero Venäjään oli maalissa yli neljä ja puoli minuuttia ja pronssille hiihtäneeseen Ranskaan yli kolme minuuttia.

Iivo Niskanen oli maalissa pettynyt Suomen mitalitoiveiden murskautumiseen. Hän ei kuitenkaan lähtenyt kommentoimaan asiaa sen enemmän.

”Viesti on aina viesti”, hän totesi lyhyesti.

”Keli oli hidas, työtä piti tehdä koko ajan. Todellinen työmiehen keli. Itse tein yhden elämäni parhaista viestiosuuksista. Yritin kaikkeni”, Niskanen sanoi.