Ilves ja TPS taistelevat Marko Anttilasta – Pelicans Hannes Björnisestä

Marko Anttila on palaamassa Jokereiden vetäytymisen jälkeen loppukaudeksi Liiga-jäille.

JääkiekkoLiiga

Ilves ja TPS taistelevat Marko Anttilasta – Pelicans Hannes Björnisestä

Jokereista vapautuvista pelaajista taistellaan tällä hetkellä kuumeisesti. Samalla esille nousee kysymys, miten käy Jokereille. Päättyykö sen taru jopa kokonaan?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.2.2022 | KUVAT All Over Press

Jokereiden päätös keskeyttää KHL-kausi on aiheuttamassa kaikkien aikojen dramaattisimman siirtoikkunan Liigassa. Liigan siirtoikkuna sulkeutuu tiistaina, kun esimerkiksi Ruotsin siirtoikkuna on jo kiinni. Näin Jokereiden pelaajista iso osa on siirtymässä loppukaudeksi suomalaisseuroihin.

ElmoTV:n tietojen mukaan markkinoiden kuumimmat nimet ovat olympiakultaa voittaneet Marko Anttila ja Hannes Björninen. Anttila on neuvotellut Ilveksen ja TPS:n kanssa. Björnisen vahvin vaihtoehto uudeksi seuraksi on Pelicans, mikäli Pelicans saa neuvoteltua Björnisen hankintaan lisärahoitusta.

Kultaleijonista Niklas Friman on siirtymässä HPK:hon. Myös Petteri Lindbohmilla ja Iiro Pakarisella on ottajia Liigassa. Teemu Turusen kintereillä on kolme seuraa, joista vahvoilla on ainakin HIFK. Julius Junttila on lähellä siirtoa Oulun Kärppiin Lauri Marjamäen perässä. Myös Jesse Joensuun paluusta Ässiin ensi kaudeksi on huhuja.

Liiga-seurat käyvät tällä hetkellä taistelua aikaa vastaan. Seurat eivät halua Ukrainan sodan vuoksi olla suoraan liikesuhteessa Jokereihin, joten pelaajien on ensin purettava sopimus Jokereiden kanssa ja purkaminen on vahvistettava KHL:ssä. Tämän vuoksi esimerkiksi Kärpät tiedottaa uusista hankinnoistaan vasta maanantaina.

Dramaattinen siirtoikkuna

Samuel Savolainen sanoo, että Jokereiden pelaajien siirtyminen Liigaan pistää voimasuhteita uuteen asentoon ja tuo Liiga-kevääseen uudenlaista sähköä.

”Tietenkin syy, miksi Jokereiden pelaajat tulevat Liigaan, on ikävin mahdollinen, Ukrainan sota. Mutta sitä kukaan ei pysty kiistämään, etteikö tämä olisi hieman vaisumpien kausien jälkeen Liigalle valtava piristysruiske”, Savolainen sanoo.

”Se, että millä talouslogiikalla siirrot saadaan aikaan, kun kautta on pelattu myös tyhjille katsomoille, onkin jo tyystin toisenlainen kysymys.”

Savolainen ei halua ottaa kantaa vielä siihen, miten voimasuhteet kevään pudotuspeleissä vaihtuvat.

”Sitä kysymystä voidaan arvioida vasta siirtoikkunan sulkeuduttua tiistai-iltana, mutta on selvää, että jos edes osa tämän tasoisista pelaajista tulee Liiga-seuroihin, se vaikuttaa joukkueiden voimasuhteisiin. Sitä, ketkä tässä ruletissa voittavat ja ketkä häviävät, on vielä turha ennakoida, sillä jokaista seuraa pitää tarkastella tapauskohtaisesti.”

”Kärppien osake ainakin vahvistuu, se on jo nyt selvää Lauri Marjamäen ja putkessa olevien vahvistusten vuoksi. Ehkä toisessa päässä on sitten Jukurit, jos he eivät pysty vahvistamaan enää joukkuetta. Varmaan monessa seurassa harmitellaan sitä, että siirtoikkunassa tehtiin peliliikkeitä ennen Jokereiden luopumista, vaikka Jokereiden luopumisen näkemiseen olisikin tarvittu kristallipalloa. Ne, jotka eivät rahojaan ole vielä polttaneet, ovat nyt potentiaalisia voittajia.”

Miten käy Jokereiden?

Savolaisen mukaan Jokereiden tyhjentymisellä voi olla dramaattisia vaikutuksia koko Jokereiden taruun – ei vain Jokereiden jatkamiseen KHL:ssä.

”Jos ja kun Jokereiden pelaajat purkavat nyt sopimuksiaan Jokereiden kanssa, kysymys kuuluu, mistä Jokerit saa rakennettua joukkueen ensi kaudeksi. On turha mennä asioiden edelle, mutta kyllä tässä pakostakin ollaan lähellä sitä tilannetta, että Jokereiden taru KHL:ssä on tässä. Se näyttää jopa vääjäämättömältä. On vaikea nähdä, miten Jokerit voisi enää kaiken tämän jälkeen jatkaa KHL:ssä palaamista edes tulevina kausina. Ei mitenkään.”

”Seuraava kysymys on sen jälkeen, missä Jokerit sitten jatkaisi pelaamistaan. Kaikki – muita Liiga-seuroja myöten – toivovat varmasti, että Jokerit jatkaisi pelaamista Liigassa, mutta se ei ole helppoa. Pitäisi ensin löytää taho, jolla oli riittävästi rahaa lähteä pelastamaan ja rahoittamaan Jokereita, mutta sellaisen tahon löytäminen ei tässä tilanteessa ja Jokereiden nykyisellä maineella ole helppoa.”

”Toinen kysymys on aikataulu. Pitäisi löytää ensin rahoittajataho, löytää pelipaikka, saada sitten Liiga-sopimus aikaan ja sen päälle pitäisi kasata vielä organisaatio ja joukkue ensi kaudeksi Liigaan. Ensi kausi vaikuttaa tällä hetkellä epärealistiselta sen suhteen, että Jokerit nähtäisiin Liigassa. Ja mitä sitten tapahtuisi, jos edessä olisi välivuosi?”

”Vastaisin, jos tietäisin, mitä Jokereille tapahtuu, mutta tällä hetkellä kysymykseen on mahdoton vastata. Kuten sanoin, en näe sitä mahdollisuutta, että Jokerit pelaisi ensi kaudella KHL:ssä ja kovin ohut sekin sauma on, että Jokerit pelaisi ensi kaudella Liigassa. Onko edessä välivuosi vai koko Jokereiden tarun loppu, siihen on mahdoton vastata.”

Se Savolaisen mukaan on kuitenkin selvää, että Ukrainan sota laittaa myös ensi kauden pelaajamarkkinat uusiksi.

”On selvää, että eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten pelaajien kynnys pelata ensi kaudella KHL:ssä on korkea, ellei jopa ylitsepääsemättömän korkea. Siksi ensi kauden pelaajamarkkinoille vapautuu todella suuri määrä laatupelaajia ja vaikka kaikista kalleimmat ja suurimmat tähdet menisivätkin esimerkiksi ruotsalaisseuroihin, KHL:stä vapautuvia pelaajia ja KHL-tähtien alta muista eurooppalaisseuroista vapautuvia pelaajia riittäisi kyllä Liigaankin.”

”Onhan tämä kaikkineen järkyttävä tilanne, mutta pakko tässä on silti arjen elämistä jatkaa ja mietittävä myös urheilullisia kysymyksiä niin täydellisen toissijaiselta kuin se näiden isojen kysymysten rinnalla tuntuukin”, Savolainen sanoo.