Itävallassa nähtiin sellaista sirkustelua, jolla ei pitäisi olla mitään tekemistä F1:n kanssa

Carlos Sainz oli yksi kahdeksasta ajoradan linjojen ylittämisestä aikasakon saaneista kuljettajista.

Formula 1

Itävallassa nähtiin sellaista sirkustelua, jolla ei pitäisi olla mitään tekemistä F1:n kanssa

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari ei voi ymmärtää, miksi Itävallan GP:ssä pelleiltiin jälleen ajoradan linjojen ylitysten kanssa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 2.7.2023 | KUVAT All Over Press

Itävallan GP:n päähuomion sunnuntain kisassa vei voittotaistelun sijasta ajoradan linjat.

Kisassa jaettiin viime vuoden tapaan lukuisia rangaistuksia siitä, että kuljettajat ylittivät ajoradan linjat. Tänä vuonna aikasakon sai peräti seitsemän kuljettajaa, joiden joukossa olivat muun muassa Lewis Hamilton ja Carlos Sainz.

Ajolinjojen ylitykset hallitsivat myös radioliikennettä, kun kuljettajat käräyttelivät toisiaan ja vaativat ylityksistä rangaistuksia, ja rangaistuksen saaneet kuljettajat purkivat turhautuneisuutta saamiinsa rangaistuksiin.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari pitää rajanylityssääntöä täysin typeränä sääntönä.

”Olisi luullut, että viime vuoden kisasta olisi jotain opittu, mutta tuntuvat olevan kovapäistä porukkaa ne, jotka asioista päättävät. Eihän tämmöinen kuulu lajiin, jota pidetään autourheilun kuninkuusluokkana. Säännössä ei ole tässä muodossaan mitään järkeä”, Mustakari puhisee.

”Jos rajojen yli menemistä halutaan rajoittaa, silloin sellaisiin kohtiin olisi helppo laittaa töyssyjä. Siihen loppuisivat ratalinjojen ylitykset ja etujen hakeminen sääntöjen hengen vastaisella tavalla.”

”Nyt ollaan valittu sen sijaan tällainen farssilinja. Monet kuskit ylittivät iloisesti rajoja ja tuomaristo oli ylityöllistetty ylityksiä tarkistellessaan. Tuomariston tehtävä ei varmasti ollut helppo, mutta nyt tilanne meni joka tapauksessa eräänlaiseksi arvonnaksi, jossa osa pääsi kuin koira veräjästä ja osa sai aikasakon. Tällainen sirkustelu ei kuulu formula ykkösiin”, Mustakari sanoo.