Japani ja Espanja voivat pistää Saksan MM-kisat pakettiin sunnuntaina

Saksa avasi MM-kisat 1-2-tappiolla Japanille.

Jalkapallon MM2022

Japani ja Espanja voivat pistää Saksan MM-kisat pakettiin sunnuntaina

Juuttuko Saksa toisen kerran toisen maailmansodan jälkeen jo alkulohkoon. Se on päivän kysymys sunnuntaina.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.11.2022 | KUVAT All Over Press

Päivän ottelut: Sunnuntai 27.11.

Japani–Costa Rica

Klo 12.00 (MTV3)

Pelin henki on Japanin kannalta selvä. Voitto Costa Ricasta heittäisi sen jatkopelien porteille. Varma jatkopaikka ei kuitenkaan olisi, sillä Saksa voisi nousta voittamalla Espanjan ja Costa Rican myös kuuteen pisteen, kuten myös Espanja, jos se kuittasi mahdollisen Saksa-tappion voittamalla alkulohkon viimeisessä ottelussa Japanin. Sitten alettaisiinkin laskea maaleja, joten Japanin olisi pidettävä sunnuntaina huolta voiton lisäksi myös maalimäärästä.

Saksa-ottelun sankarin Takuma Asanon pelaaminen on epävarmaa, mutta muuten Japani ja Costa Rica pääsevät otteluun täydellä pakalla. Costa Rica löi Espanjaa vastaan lössiksi numeroiden revettyä. Niin huono Costa Rica ei ole, mitä Japani-ottelu kertoi, mutta avainkysymys on, onko se myöskään niin paljon parempi, että se voisi kaataa hurmiossa pelaavan Japanin.

Belgia–Marokko

Klo 15.00 (MTV3)

Belgia oli avausottelussa Kanadaa vastaan onnekas, että sai naarattua ottelusta täydet. Toiseen yhtä uniseen esitykseen ei olisi varaa, olkoonkin, voitto antoi Belgialle hyvät kortit pelata alkulohkon loppuja pelejä.

Romelu Lukaku on edelleen sivussa. Abdessamad Ezzalzouli ja Noussair Mazraoui puuttuvat Marokon miehistöstä, eikä Abdelhamid Sabirin pelaaminen ole varmaa.

F-lohkossa kaikki vielä auki, sillä Kanada oli Belgia-tappiosta huolimatta vakuuttava ja Marokolla ja Kroatialla on molemmilla piste säkissä joukkueiden maalittoman tasapelin ansiosta.

Kroatia–Kanada

Klo 18.00 (MTV3)

Kanada sai valtavasti uusia ystäviä ennakkoluulottomalla esityksellään Belgiaa vastaan, vaikka tuloksena oli lopulta vastoin kaikki pelin sisäisiä tilastoja 0-1-tappio. Sympatiapisteet lämmittävät, mutta niillä ei ratkaista jatkopaikkaan. Kanada – kuten myös Kroatia – tietää pelin hengen aiemmin päivällä pelattavan Belgia-Marokko-ottelun jälkeen.

Kanada ja Kroatia pääsevät parhailla miehistöillään sunnuntain otteluun. Olisi yllätys, jos Kanada ei ottaisi ottelun aloitteita yhtä pelottomasti ja aggressiivisesti kuin Belgiaa vastaan.

Espanja–Saksa

Klo 21.00 (TV2)

Espanjan ja Saksan iskiessä yhteen sunnuntai-iltana, tilanne saattaa olla se, että tappio päättää Saksan kisat jo alkulohkoon. Saksan palattua MM-näyttämölle 1954, se on jäänyt vain kerran alkulohkoon – neljä vuotta sitten Venäjän MM-kisoissa.

Mutta ei mennä asioiden edelle. Espanja oli vahva Costa Rican murskaamisessa, mutta Saksa ei ole mikään ylikäveltävä joukkue. Leroy Sane oli penkillä Japania vastaan ja hänet saatetaan nähdä sunnuntaina jopa avauksessa. Espanjalla ei ole uusia loukkaantumishuolia Jose Gayan vetäydyttä MM-ryhmästä loukkaantumisen vuoksi.

Arviot

  • Japani on ymmärrettävästi suursuosikki Costa Ricaa vastaan – mutta onko Japanin voitto sittenkään niin selvä kuin vedonlyöntitoimistot ennakoivat. Pitkälti yli neljän kertoimet ovat parempia pelikohteita on Japanin painaminen pienellä kertoimella.
  • Belgian ja Marokon kohtaamisessa on vain yksi suosikki. Belgian hidas keskuspuolustus ja parhaat päivänsä nähnyt Eden Hazard eivät vakuuta, mutta olisi yllätys, jos Belgia ei saisi pelillistä ryhtiliikettä sunnuntaina. Pisteet Belgialle.
  • Kroatia on nostettu vedonlyöntitoimistojen listalla selväksi suosikiksi ja sen ymmärtää. Joukkueiden tasoero selvä, mutta Kanadalta löytyy niin paljon vastaiskuvoimaa, että Jonathan David kumppanit saattavat hyvin onnistua maalinteossa. 3-2 Kroatialle.
  • Sunnuntai päättyy todelliseen trilleriin, sillä jos Japani pelaa edes tasan Costa Rican kanssa, Saksa ei voi enää tavoittaa sitä, jos Espanjan kaataa Hansi Flickin miehistön. Panokset ovat julmat, mutta Saksaa ei kannata vielä haudata. Sen voittokaan ei olisi yllätys.