Jesse Puljujärven on pakko tehdä ensi kaudella tulosta tai tulos lyhenee muotoon ulos

Edmonton Oilers varasi Jesse Puljujärven numerolla 4 kesän 2016 varaustilaisuudessa.

JääkiekkoNHL

Jesse Puljujärven on pakko tehdä ensi kaudella tulosta tai tulos lyhenee muotoon ulos

Jesse Puljujärvi uusi vuoden mittainen sopimus edellyttää Samuel Savolaisen mukaan sitä, että Puljujärven on tehtävä ensi kaudella tulosta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.7.2022 | KUVAT All Over Press

Jesse Puljujärvi solmi Edmonton Oilersin kanssa vuoden mittaisen ja arvoltaan kolmen miljoonan dollarin sopimuksen. Samuel, millaisia ajatuksia se herättää?

Päällimmäisenä ajateltuna vain yhden: Tulos tai ulos.

Vaikka Puljujärvi toisella NHL-kierroksellaan  on ollut ensimmäistä yrittämäänsä parempi pelaaja ja onnistunut hieman pesemään pois tiettyjä pelillisiä ongelmiaan, hän on edelleen Edmontonin hierarkiassa jonkinlainen väliinputoaja. Taso ei näytä riittävän kärkirooliin, mutta sitten kevään ratkaisupeleissä vastuukin putosi pienemmässäkin roolissa. Siinä mielessä kolmen miljoonan tili on kova palkkapussi ottaen huomioon, että Puljujärvi vajosi kevään pudotuspeleissä pienempään rooliin ja tehojakin syntyi 16 pudotuspeliottelussa vain kolme.

18.00 for Edmonton Oilers to win Stanley Cup in 2022/2023! Check odds for all 32 teams and place your bet!

Vuoden mittainen sopimus antaa toki hyvät tulot ja osoittaa luottoa, mutta samalla sopimuksen pituus pitää sisällään viestin. Käytännössä viesti on se, että nyt Puljujärven olisi pelattava uransa paras NHL-kausi ja vakuutettava muut, että hänellä on tuoda jotain parempaa pöytään. Muuten tulevaisuudessa neuvottelupöydässä onkin jo paljon hankalampaa.

Puljujärven kohdalla Suomessa on usein ihmetelty, miksi Edmonton ei ole antanut hänelle enempää vastuuta. Onko ongelma Edmonton vai Puljujärvi?

Kun suomalainen NHL-pelaaja ei saa peliaikaa tai hän epäonnistuu nousemaan odotuksiensa tasolle, julkinen keskustelu noudattaa usein monelta osin samaa kaavaa. Seura ja valmentaja ovat väärässä, ja suomalainen pelaaja uhri.

Mutta ei se nyt niin ole Puljujärvenkään kohdalla. Edmonton Oilersilla on ollut Puljujärven aikana neljä päävalmentajaa, ja heidän jokaisen aikana Puljujärvellä on ollut ongelmia löytää paikkaansa. Ovatko he kaikki nähneet jotain väärin ja Puljujärven olisi pitänyt pelata nähtyä paljon enemmän?

Eikä kyse ole siitäkään, etteikö Puljujärvi olisi saanut mahdollisuuksia. Hän ei myöskään  voi enää mennä minkään kokemattomuuden tai talon tavoille oppimisen taakse, kun vyöllä on yli 250 NHL-ottelua ja ikääkin 24 vuotta. Kyse on siitä, että Puljujärvi ei ole noussut vielä lunastamaan niitä odotuksia, jotka numerolla 4 varatulta pelaajalta perinteisesti odotetaan tai edes niitä, jotta suurempi rooli olisi ollut jotenkin perustellumpaa.

Mitä odotat ensi kaudella Puljujärveltä Edmontonissa?

Kenellekään ei ole epäselvää, etteivätkö Connor McDavid ja Leon Draisaitl ole hyviä pelaajia ja etteivätkö he pystyisi suorittamaan pudotuspeleissäkään. Se nähtiin keväällä. Se pähkinä on Edmontonissa sen sijaan pureskeltavana, miten Edmontonista tulee mahdollisimman hyvä joukkue eikä vain lauma yksilöitä.

Kuten kaikissa menestyvimmissä joukkueissa, siihen tarvitaan myös syvyyspelaajien panosta ja tietysti myös valmentajilta voittavan pelitavan ja kulttuurin luomista. Mutta siihen tarvitaan myös sitä, että Puljujärven kaltaiset pelaajat nousevat uudelle tuloksenteon tasolle. Kolmen miljoonan kausitulot velvoittavat nekin jo tietynlaiseen suoritustasoon.

Kun Puljujärvellä on takana jo neljä kautta NHL:ssä, kysymys kuuluu, pystyykö Puljujärvi ottamaan ensi kaudella sellaista jättiloikkaa ? Tähän asti nähtyjen näyttöjen valossa vastaus on, ettei ole. Kirves ei ole vielä lopullisesti kaivossa, mutta nyt pitää viimeistään alkaa tapahtua jotain aiempaa parempaa. Niin yksinkertainen tilanne se ammattilaismaailmassa lopulta on.