Joel Pohjanpalo on tekemässä yhtä suomalaisen jalkapallovuoden suurimmista sensaatioista

Joel Pohjanpalo iskenyt Rizesporille tällä kaudella jo 16 maalia Super Ligassa.

HuuhkajatIl PinturicchioJalkapallo

Joel Pohjanpalo on tekemässä yhtä suomalaisen jalkapallovuoden suurimmista sensaatioista

Joel Pohjanpalo on selättänyt loukkaantumishelvettinsä ja johtaa Turkin Super Ligan maalintekijätilastoa 16 osumallaan.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 10.5.2022 | KUVAT All Over Press

Suomalaisista hyökkääjistä puhuttaessa huomio on jo vuosia keskittynyt Teemu Pukkiin. Toki aiheesta, mutta Pukilla on Huuhkaja-kollega, joka on jäänyt turhan vähälle huomiolle.

Kyseessä on tietenkin Joel Pohjanpalo.

Pohjanpalo on pelannut loukkaantumishelvettinsä jälkeen koko ajan paremmin ja paremmin ja hän on noussut taistelemaan paikan valtaamisesta takaisin Bundesliigasta. Ylipäätään jo se, että hän on pystynyt palaamaan tälle tasolle loukkaantumistensa jälkeen, on todella kova suoritus.

Pelit Kakkosbundesliigassa ja onnistumiset siellä olivat todella tärkeitä Pohjanpalon paluussa, mutta Bayer Leverkusenissa on niin kova kilpailu pelipaikoista, että se on heittänyt 27-vuotiaan suomalaisen hakemaan peliaikaa lainapestien kautta.

Leverkusenin maalivahti Lukas Hradecky sanoi jo syksyllä jopa julkisesti, että Pohjanpalo ansaitsisi reilun sauman Leverkusenin riveissä. Toki voi ajatella, että Hradecky heitti kommentin sinivalkoiset lasit päässä, mutta kun katsoo, millaista jälkeä Pohjanpalo on tehnyt Turkin Super Ligassa putoamista vastaan taistelevassa Rizesporissa, lausuntoa ei voi pitää yhtään liioiteltuna.

Pohjanpalo on pelannut Rizesporissa 24 kertaa avauksessa ja tullut seitsemässä ottelussa vaihdosta. Hän on tehnyt 16 maalia, joilla hän jakaa Super Ligan maalintekijätilaston ykköspaikan yhdessä Kasimpasan Umut Bozokin kanssa. Pohjanpalon takana maalintekijätilastossa on muuan muassa sellaisia pelaajia Michy Batshuayi ja Mario Balotelli.

***

Pohjanpalo on pelaajana klassinen maaliahne hyökkääjä, joka on monipuolinen ja hyvä viimeistelijä. Hän on harvoja perinteisempiä suomalaisia ysejä, joka osaa toimia linkkinä laitoihin ja keskikentälle, ja joka on boksissa yleensä oikeassa paikassa ja viimeistelee hyvällä prosentilla.

Huuhkajissa Pohjanpalo rooli on ollut hiukan epämääräinen, eikä työnjako kärjessä Teemu Pukin kanssa ei ole ollut selvä. Pohjanpalo on riittävän fyysinen pelatakseen myös hyvää target-peliä, mutta tätäkään ominaisuutta ei ole Huuhkajissa juurikaan hyödynnetty.

Pohjanpalo näyttää fyysisesti paremmalta joka vuosi ja hänen liikkumisensa Rizesporissa on ollut todella hyvää.

Pohjanpalon suurin vahvuus on hänen kykynsä viimeistellä eri tekniikoilla erilaisista palloista nopeasti ja laadukkaasti. Tässä on isossa roolissa Pohjanpalon loistava pelaaminen päällä. Rizesporissakin hän on voittanut enemmän pääpallokamppailuita kuin kukaan muu joukkueen pelaaja.

Pohjanpalo on hyvä liikkumaan boksissa. Myös kova halu iskeä maaleja näkyy Pohjanpalon pelaamisessa.

***

Pohjanpalo on ollut Leverkusenissa hiukan vastaavan samanlaisessa tilanteessa kuin Pukki aikanaan Schalkessa. Sauman saadessaan verkko on yleensä heilunut, mutta Leverkusen ei silti ole antanut suomalaiselle kunnon roolia.

Toki jokaisella pelaajalla on oma tarinansa ja Pukin kohdalla kuviossa oli muitakin tekijöitä kuin pelisuoritukset. Myös Pohjanpalon vammakierre on ollut keskeisesti jarruttamassa hänen läpimurtoaan Euroopassa.

Suomesta on edelleen pitkä matka ponnistaa Euroopassa isoksi nimeksi. Mikäli vastaavanlaisilla taidoilla on  tyrkyllä saksalaisia tai oikeastaan melkein minkä muun maalaisia pelaajia tahansa, tuppaa Suomen passilla olemaan hyvin vähän käyttöä niissä karkeloissa.

Ajatusleikki saattaa kuulostaa tyhmältä, mutta jos Pukki olisi vuonna 2019 ollut esimerkiksi brittipelaaja, hänen potentiaalinen siirtosummansa olisi ollut moninkertainen verrattuna niihin arvioihin, joita Pukin siirtosummaksi silloin arvioitiin.

Pukin esimerkki kertoo myös siitä, että suomalaisilla pelaajilla on lähtökohtaisesti vaikeampaa tehdä bisnestä, mikä on kuitenkin keskeinen osa huippujalkapalloa itse pelin lisäksi.

Kuten olen aiemminkin maininnut, suomalaisen pelaajan on oltava yksinkertaisesti parempi kuin muut, jos hän haluaa selvitä ammattilaisena ulkomailla. Toki vaatimustaso on armoton kaikilla pelaajilla, mutta olisi naiivia ajatella, että kaikki kansallisuudet ja pelaajat olisivat samalla viivalla.

***

Leverkusen on kuitenkin nähnyt Pohjanpalossa selvästi jotain. Kun Pohjanpalo sopimus kesällä päättyy 2023, hän on silloin ollut seurassa jo kymmenen vuotta, mikäli hän ylipäätään enää on BayArenalla.

Onkin hyvä kysymys, myykö Leverkusen Pohjanpalon kesällä vai saako Danger vihdoin mahdollisuutensa Die Werkselfin riveissä?

Maalinteko- vastuun on Leverkusenissa kantanut tällä kaudella onnistuneesti Patrik Schick, joka on osunut jo 24 kertaa Bundesliigassa. Jos Schick jatkaa seurassa, Pohjanpalolle on tarjolla vain kakkoshyökkääjän rooli ja siihen hänen ei kannata jäädä. Schick saattaa kuitenkin hyvinkin lähteä, sillä hänet on linkattu muun muassa useisiin Valioliigan seuroihin.

Pohjanpalo on bongattu sosiaalisessa mediassa Besiktasin stadionilla vapaa-ajallaan. Voisiko Besiktas olla siis jopa Pohjanpalon seuraava osoite?

Ainakin Pohjanpalolla on kaikki ominaisuudet pärjätä Turkin jätissä, jos hän sinne siirtyisi. Terveenä pysyessään Pohjanpalo saatetaan nähdä vielä iskemässä maaleja Turkin Super Ligia hehkeämmässäkin sarjassa.

16 maalia ja Super Ligan maalintekijätilaston kärkipaikka eivät jää huomaamatta keneltäkään.