Joensuu ja Kankaanpää ovat pahimmat epäonnistujat tämän kauden hankinnoissaan

Topi Kosonen oli hutiosto Joensuun Mailalta.

PesäpalloViistopolkumies

Joensuu ja Kankaanpää ovat pahimmat epäonnistujat tämän kauden hankinnoissaan

Toiset siinä pelissä onnistuivat, toiset epäonnistuivat. ElmoTV arvioi tämän kauden hankinnat seuroittain.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 26.7.2022 | KUVAT Kari Kanasaari

Vimpelin Veto

Vimpeli teki vuosi sitten kaksi pesäpallopiirejä kohahtanutta hankinta, kun viisikertainen lyöjäkuningas Jukka-Pekka Vainionpää tuli Seinäjoelta ja Perttu Ruuskan paikan lukkarina otti Siilinjärven Teemu Kinnunen.

Vainionpäässä Vimpeli sai mitä se halusikin: vasemmalta lyövän huippuluokan lyöjäjokerin, joka taistelee runkosarjan lyöjäkuninkuudesta yhdessä Juha Niemen ja Roope Korhosen kanssa. Kinnunen on puolestaan ollut yksi kauden sensaatioista. Siirron järkevyys kyseenalaistettiin jopa Vimpelissä, mutta Kinnunen on näyttänyt epäilijöilleen ja pelannut Vainionpään tavoin erinomaisen kauden.

Arvio: Ehdoton onnistuja siirtomarkkinoilla.

Sotkamon Jymy

Ville Kotro on pelannut vahvan kauden ulkona.

Sotkamo hankki täksi kaudeksi kolme uutta pelaajaa.

Jussi Korhosesta tiedettiin jo etukäteen, että hän on Superin parhaita koppareita – ja Korhonen on pelannut juuri sellaista kopparipeliä kuin häneltä odotettiin. Sisällä hänelle ei ole edes kaavailtu merkittävää roolia.

Ville Kotro oli sen sijaan hankintana rohkea veto Sotkamolta, sillä hän siirtyi Jymyyn Superin pohjalta, Haminasta. Kotro on hoitanut tonttinsa Sotkamon polttolinjassa todella hyvin. Sisällä hän ei ole ihmeitä esittänyt, mutta sitä häneltäkään ei  Jussi Korhosen tavoin ole odotettu.

Imatralta tullut Juho Keinänen oli myös hyvä hankinta. Hän on jo nyt noussut Superin etukenttäpelaajien eturiviin. Keinänen on myös väläyttänyt mailassa, että hänestä voidaan oikeasti tehdä vahva numerolla lyövä kotiuttaja Jymyn kapealle kotiutusosastolle.

Arvio: Ulkopelin suhteen Sotkamo teki täysosumahankinnat, mutta olisiko myös sisäpeliä ollut syytä vahvistaa? Syksy vastaa.

Manse PP

Mansen tähtihankinta oli Perttu Ruuskan kaappaaminen Vimpelistä. Lukkarina Ruuska ei ole päässyt kuin maistamaan eikä pääse jatkossakaan. Lyöjäjokerina hän on hieman tahmeamman alun jälkeen pääsemässä vauhtiin on lyöjänä, vaihtolyöjänä ja etenijänä monipuolinen lyöjäjokeri.

Tomi Lehtonen oli erinomainen löytö Loimaalta. Hän on ottanut jo nyt etukentän toisen ruudun omakseen ja luottamuksesta kertoo se, että hän on ollut takatilanteissa vaativalla kolmospolttajan paikalla. Sisälläkin hän on näyttänyt potentiaaliaan. 21 vuotta elokuussa täyttävä Lehtonen on matkalla erinomaiseksi pesäpalloilijaksi.

Lyöjäjokerin Tommi Piirainen oli täydellinen hutiosto Manselta. Hyvinkäältä tullut Riku Hokkanen on täyttänyt ulkona Tuomas Tuohisaaren paikan, mutta sisällä rooli on kakkoskärjessä vaatimaton. Viikko sitten hankitun Aku Kettusen merkitystä on vielä liian aikaista arvioida.

Uusi pelinjohtaja Juhani Lehtimäki on pelinjohtajana osaava, mutta varman päälle pelaava jyrä. Tosin kauden tärkeimmät pelit ovat vasta edessä, jolloin myös Lehtimäki lopullisesti punnitaan.

Arvio: Säilytti siirtomarkkinoiden peliliikkeiden ansiosta viimevuotisen tasonsa, mutta ei ole ottanut askelta ylöspäin.

Kouvolan Pallonlyöjät

Kouvola teki viime kesänä kaksi kovaa hankintaa hakemalla Hyvinkään Tahkon tähtipelaajat Patrik Vartaman ja Teemu Nikkasen Kymenlaaksoon. Vartama aloitti huippunopeajana kärkipelaajana, mutta saanut nyt hihaansa numero kakkosen, mutta onko rooli kakkosena kuitenkaan oikea? Nikkasen ongelmana ovat olleet sitkeät selkävammat. Siksi hänen suorituksiaan on hankala arvioida, mutta toisaalta Nikkasen loukkaantumisherkkyys oli Kouvolassa tiedossa.

Arvio: Vartaman myötä Kouvola sai haluamansa huippuvahvistuksen, mutta Nikkasen osalta ilmassa on kysymysmerkkejä. Silti plussalla.

Hyvinkään Tahko

Juha Niemellä on riittänyt tällä kaudella tuuletettavaa.

Hyvinkää uudisti joukkuettaan tuntuvasti. Hankinnoista lyöjäjokeri Juha Niemi on ollut huippuvahvistus Tahkolle ja taistelee uransa ensimmäisestä lyöjäkuninkuudesta. Valentin Ikonen on tuonut lyöntivoimaa numerolla pelaavalle kotiutusosastolle ja ulkonakin hän on pelannut suuressa roolissa etulukijana. Pieni plussa Ikoselle.

Muista hankinnoista Konsta Lehtola on osoittautunut todella hyväksi hankinnaksi. Hän on ottanut paikan Tahkon etukentällä omakseen ja sisälläkin hänessä on kiistatonta potentiaalia. Lehtola on vasta 21-vuotias, joten hänestä voi olla Tahkolle vielä paljon iloa.

Eero Kuitunen on täyttänyt paikkansa juuri ja juuri. Miikka Matikka on pelannut kohtalaisen kauden takakentällä, mutta sisällä hänen roolinsa kakkoskärjessä on jäänyt pieneksi. Juuri kauden alla hankittu Lauri Vierimaa on edelleen keskenkuntoinen ja siinä mielessä pettymys, että tässä ajassa hänen olisi pitänyt päästä parempaan tikkiin.

Antti Yli-Saunamäki on tuonut selvän parannuksen pelinjohto-osastolle. Hän tuntee pelin ja pelaajat ja hallitsee taktisen pelinjohtamisen, mutta Yli-Saunamäen pitäisi uskaltaa päästää itsensä irti. Tahko materiaali huutaa räiskyvää ja rohkeaa peliä – ja se lähtee pelinjohtajasta

Arvio: Pystyi paikkaamaan hyvin Patrik Vartaman ja Teemu Nikkasen lähdöt ja on viime kautta vahvempi – niin pelaajamateriaalinsa kuin pelinjohdonkin osalta.

Joensuun Maila

Kauden suurin pettymys niin kentällä kuin viime vuoden siirtomarkkinoilla. Uusista hankinnoista lyöjäjokeri Juho Toivola on pelannut vahvan kauden ja on joukkueen harvoja valopilkkuja. Myös Elmeri Lieto on täyttänyt paikkansa niin ulkona kuin sisällä.

Mutta sitten alkavat pettymykset. Topi Kososen siirto Joensuun kohahdutti pesäpallopiirejä, mutta Kososen parasta ennen päivämäärä on mennyt ja jos tiedot Kososen sopimuksen suuruudesta pitävät paikkaansa, kaksivuotinen sopimus ei ollut vain huti, vaan kallis huti.

Myös etukenttäpelaajien hankinnat menivät vihkoon. Kristian Malinkine laivattiin jo Kouvolan Ykköspesisjoukkueeseen eikä Ville Lantiainen ole täyttänyt niitä odotuksia, joita hänen etukenttäpeliinsä asetettiin.

Myös pelinjohtaja Mikko Huotari on ollut viuhkassa pettymys. Ulkopeli ei ole toiminut odotetulla tavalla ja sisäpeli on ollut kautta linjan ponnetonta. On mielenkiintoista nähdä, miten pitkään hyvän miehen maine suojaa vielä Huotaria. Mikko Korhostakin se suojasi aikansa.

Arvio: Yhtä paha pettymys siirtomarkkinoilla kuin tällä kaudella kentällä.

Kempeleen Kiri

Kempele hankki täksi kaudeksi neljä uutta pelaajaa. Sami Haapakoski on löytänyt Kempeleessä vanhan loistonsa ja on pelannut erinomaisen kauden niin sisällä kuin ulkonakin. Toinen mestariveto oli Aatu Saastamoisen nappaaminen Sotkamosta. Rohkeasti lyövä Saastamoinen on nostettu sisälle jo kolmoseksi ja ulkona hän on pelannut linjassa useammassa roolissa hyvällä menestyksellä. 22-vuotiaana Saastamoinen on kaiken lisäksi sijoitus tulevaisuuteen.

Teemu Isoketo hankittiin talvella ja hän on ollut tärkeä pelaaja ratkaistuaan pitkään Kempelettä vaivanneen kärkimiesongelman. Ulkona hän on pelannut paljon linjassa, mutta ratkaisupeleissä hänen on pakko pelata takakentällä. Sielläkin hän hoitaa tonttinsa, vaikkei olekaan enää parhaimmillaan kopparina.

Siilinjärveltä hankittua etenijäjokeri Sebastian Lahtea on turhaan hehkutettu ja lyöjäjokeri Tommi Piirainen oli myös Kempeleeltä hutiosto.

Arvio: Siirtomarkkinoiden onnistujia – varsinkin Haapakoski ja Saastamoinen olleet loistohankintoja ja Isoketokin on ylittänyt odotukset.

Kiteen Pallo

Jiri Pippola on ollut kauden hankintoja

Kiteen Pallo uudisti joukkuetta viime kauden pettymysten jälkeen normaalia kovemmalla kädellä. Nimekkäin hankinta  Samu Vainikainen on ollut ulkona ja sisällä Kiteen avainpelaajia ja toinen Siilinjärveltä syksyllä tullut pelaaja, Kiteen Pallon oma kasvatti Jiri Pippola on pelannut lyöjäjokerina sensaatiomaisen kauden. Pippola teki juuri kaksivuotisen jatkosopimuksen, mikä on Kiteen kannalta iso asia.

Myös Otso Mäkelä on yllättänyt positiivisesti. Matias Litmasessa olisi potentiaalia, mutta jalka- ja selkävaivat ovat sotkeneet kautta.

Kitee vaihtoi myös pelinjohtajaa, kun Petri Tuuva pantiin viime kauden pettymysten maksumieheksi. Juho Kaikko on  nuori pelinjohtaja, joka hallitsee taktisen pelinjohtamisen, mutta onko hän yhtään Tuuvaa parempi viuhkassa?

Vastaus on, ettei ole.

Arvio: Kiteen onnistui uusissa pelaajien hankinnoissaan erinomaisesti, mutta pelinjohtajan vaihtamisen kanssa on ollut niin ja näin.

Imatran Pallo-Veikot

Imatra oli viime syksyn siirtomarkkinoiden suuria menettäjiä. Se satsasi hankinnoissaan kokemukseen. Toni Kohonen tuli Kouvolasta, Toni Laakso Sotkamosta ja Sasu Toikka Haminasta. Laakso oli tietoinen riski, joka laukesi Imatran sormille. Kohonen ja Toikka ovat molemmat kärsineet loukkaantumista, mutta olleet silti tärkeässä roolissa Imatran kaudessa. Kohonen on ollut kotiuttajapulasta kärsivän joukkueen ykköskotiuttaja 27 lyödyllä juoksulla.

Joona Mäkelä oli hankintana yllättävä, mutta hän on osoittautunut hyväksi vahvistukseksi ja sai ansaitusti jatkosopimuksen.

Arvio: Imatra oli vaikeassa paikassa viime syksyn menetysten jälkeen, mutta se onnistui paikkaamaan lähtijät varsin kohtuullisesti.

Pattijoen Urheilijat

Topi Still

Topi Still on ollut kauden sensaatioita. @ Kari Kanasaari

Pattijoki hajosi syksyllä osiin ja sen tilanne näytti synkeältä. Pattijoki on kauden aikana ollut kuitenkin iloinen yllättäjä ja olisi ollut ilman JymyJussien heräämistä varma säilyjä.

Hankinnoista lukkari Topi Still oli huippulöytö. Myös alkukaudella pelannut Lauri Vuollo oli hyvä hankinta, mutta kun kaksi lukkaria ei voi pelata samaan aikaan, Pattijoki päästi Vuollon lähtemään. Toinen hyvä löytö on ollut Alajärveltä tullut lyöjäjokeri Martti Viitasalo. 20-vuotias Viitasalo kuuluu nuorten lyöjäjokerilupausten harvalukuiseen eturiviin.

Sotkamosta täksi kaudeksi lainattu Oskari Lukkari tuli tarpeeseen ja hän on täyttänyt paikkansa kopparina ja kärkenä.

Kakkospelinjohtaja Perttu Westersund on muovannut Pattijoesta yhden kauden yllättäjistä, vaikka hänen pelin johtamisensa onkin ollut turhan varovaista Pattijoen haastaja-asemaan nähden.

Arvio: Onnistui riittävän hyvin siirtomarkkinoilla, jotta pystyy tosissaan taistelemaan sarjapaikastaan.

Koskenkorvan Urheilijat

Koskenkorva on kärsinyt loukkaantumisista ja sairasteluista, eikä ole siksi pystynyt pelaamaan täysipainoista kautta. Sama on koskenut sen viime syksynä hankintoja. Veli-Pekka Yli-Hirvelän kausi on ollut rikkonainen, mutta Yli-Hirvelä on pelannut silti kohtalaisen kauden. Tuomas Tuohisaarelta odotettiin Koskenkorvalla enemmän – ja niin teki varmaan myös Tuohisaari itse. Ville Veittikoski oli hyvä hankinta Siilinjärveltä. Kokonaisuutta on sotkenut kuitenkin Koskenkorvan sekava ja nyt myös turbulenttiseksi muuttunut kausi.

Arvio: Tuohisaaren ja Yli-Hirvelän hankinnat nostivat odotukset Koskenkorvalla korkealla, mutta kausi on kääntynyt pettymykseksi – eikä Tuohisaari ja Yli-Hirvelä ole pystyneet sitä estämään.

Seinäjoen JymyJussit

JymyJussit oli Imatran ohella syksyn toinen suuri menettäjä siirtomarkkinoilla. Uusista hankinnoista Oskari Salmela on täyttänyt paikkansa ja odotukset ja 33 juoksua lyönyt lyöjäjokeri Markus Hallasuo on onnistunut vaikeissa olosuhteissa vähintäänkin kohtuullisesti. Toinen lyöjäjokerihankinta, Riku Utanen, laitettiin jo kesken kauden Alajärvelle. Anton Peltomäki oli jo alun perin enemmän tulevaisuuden hankinta kuin tämän kauden ongelmien ratkaisija.

Arvio: Sai parsittua vaikeissa olosuhteissa jalkeille joukkueen, jolla se on noussut taistelemaan suorasta säilymisestä. Varsinkin Salmela ja Hallasuo ovat olleet tässä savotassa tärkeässä roolissa.

Kankaanpään Maila

Severi Piispasen kausi ei ole sujunut suunnitellusti.

Kankaanpää on Superpesis-kauden suurin pettymys. Odotukset olivat syksyn siirtojen jälkeen Kankaanpäässä korkealla, mutta kausi on ollut katastrofi. Iso syy on varmasti loukkaantumisilla ja sairastumisilla, mutta kaikkea ei silti voi pistää yksin niiden piikkiin. Kankaanpää on ollut todella aneeminen tällä kaudell.

Tähtihankinta Severi Piispanenkin on ollut pettymys, mutta Piispasen hyvä maine heittää hänet vielä uuteen seuraan. Uusista hankinnoista lyöjäjokeri Sami Mikkolanaholla alkaa sen sijaan aurinko laskea ja Teemu Rouhiaiselle on myös paljon todistettavaa. Koskenkorvalta tullut Juuso Vuorenmäki ja Sami-Jukka Korvola ovat pelanneet kohtalaisen kauden, vaikka odotusarvo oli molemmilla suurempi.

Arvio: Olipa syyt mitkä tahansa, Kankaanpää on ollut hankintojaan myöten kauden suurin pettymys. Joukkue on juuttunut sarjajumboksi ja edessä on väistämättä ahdistava karsinta, jonka häviäjä putoaa sarjasta.