Joensuu tekee rajun kaappauksen uudeksi pelinjohtajaksi – lyöjälegenda uhkaa lopettaa

Aleksi Rautiainen on päättänyt lopettaa uransa tähän kauteen - mutta onko päätös valettu betoniin?

Pesäpallo

Joensuu tekee rajun kaappauksen uudeksi pelinjohtajaksi – lyöjälegenda uhkaa lopettaa

Joensuu on ratkaissut pelinjohtajakysymyksensä tekemällä rajun kaappauksen Pesäpalloliitosta. Myös joukkueessa on tapahtumassa isoja muutoksia.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.9.2021 | KUVAT Elmeri Elo / All Over Press

Joensuun Maila on tekemässä yllätysratkaisun pelinjohtajavalinnassaan. JoMa on ElmoTV:n tietojen mukaan tehnyt monivuotisen sopimuksen Pesäpalloliiton urheiluyksikön johtajan Mikko Huotarin, 44, kanssa. Huotari ilmoitti viime viikolla sanoneensa itsensä irti Pesäpalloliitosta, muttei kertonut vielä, mitä hän aikoo seuraavaksi tehdä.

Huotari on ollut Pesäpalloliiton palveluksessa vuodesta 2016 lähtien. Sitä ennen hän toimi kahden kauden ajan Kiteen Pallon pelinjohtajana.

Huotari nimitettiin syksyllä 2005 Sotkamon Jymyn pelinjohtajaksi, mutta Jarkko Kokon yllättävä lähtö Sotkamosta pani paletin uusiksi. Huotari siirtyi talvitauon aikana takaisin lyöjäjokeriksi ja pelinjohtajaksi tuli Asko Tuhkanen.

Huotari voitti pelaajana Sotkamossa kuusi Suomen mestaruutta vuosina 2001–2009. Hänet valittiin myös Itä–Länteen kaudella 2001.

Joensuun peliä johti alkukauden Mikko Korhonen, joka sai elokuussa tehtävästään potkut. Korhosen paikalle nimitetty Petri Pennanen sai JoMan heräämään ja Joensuu oli lähellä pudottaa puolivälierissä Sotkamon. Lopulta Jymy voitti kuitenkin ottelusarjan 3-2.

Potentiaalinen diplomaatti

ElmoTV:n pesäpalloasiantuntija Pekka Arffman pitää Huotarin valintaa Joensuun pelinjohtajaksi lähtökohdiltaan onnistuneena ratkaisuna.

”Tietenkään Huotarilla ei ole maailman kovin kokemus pelinjohtajana, mutta hän on käynyt läpi Sotkamon koulun ja johti kaksi kautta Kiteen peliä, ja tietää varmasti, mistä pelissä nimeltä pesäpallo on kysymys. Huotari on myös luonteeltaan rauhallinen diplomaatti, joka tulee varmasti hyvin toimeen niin joukkueen kuin seurajohdon ja taustaryhmien kanssa.”

”Mutta tietenkin kaikki ratkeaa viime kädessä numeroina ja menestyksenä kentällä. Pidän Huotaria joka tapauksessa hyvänä valintana. Pesäpallossa on valtava pula taitavista, näyttönsä antaneista huippupelinjohtajista ja tässä mielessä on uskallettava luottaa myös pelinjohtajiin, joiden näytöt pelinjohtajana ovat vielä antamatta. Potentiaalia Huotarilla on ja aika näyttää, miten hyvin hän pystyy potentiaalinsa lunastamaan.”

Manse PP selvä suosikki Expektin listalla ensimmäisessä finaaliottelussa. Oletko samaa mieltä?

Arffmanin mukaan Huotarin nimityksessä on toinenkin puoli – se, että hän jättää Pesäpalloliitoon.

”Se on pesäpallon kannalta paljon isompi kysymys, miksi Huotarin kaltainen osaaja lähtee Pesäpalloliitosta. Toki jokainen voi vaihtaa työnantajaa silloin kun haluaa, mutta tässä kysymys ei ole pelkästään siitä. Ei liene kenellekään salaisuus, että Huotari oli turhautunut liitossa niin sanottuun ylempään kerrokseen ja siihen, miten liiton päätöksentekojärjestelmä toimi – tai oikeammin, miten heikosti se toimi.”

”Tässä mielessä Huotarin lähtö on todella hälyttävä signaali, sillä jos Huotarin kaltainen osaaja turhautuu liitossa, silloin siellä turhautuvat myös Jonne Kemppaisen kaltaiset osaajat. Petri Pitkärannan lähtö ei ole ongelma, koska hän oli itse osa ongelmaa”, Arffman sanoo.

Rautiainen lopettamassa

Myös Joensuun Mailan joukkueessa tapahtuu muutoksia. Mikko Kemppainen lopettaa ja JoMa palkkasi hänen paikalleen jo kesällä Seinäjoen JymyJussien Elmeri Liedon.

Toinen lopettamispäätöksen tehnyt pelaaja on lyöjäjokeri Aleksi Rautiainen, jonka tilalle Joensuu on ollut jo pitkään hankkimassa Imatran lyöjäjokeria Juho Toivolaa.

Lisäksi JoMa on nappaamassa etukentälle Ville Lantiaisen Siilinjärveltä. Myös kopparina Siilinjärvellä lainalla tämän kauden pelannut Justus Niemeläinen palaa takaisin Joensuun rinkiin.

Arffman pitää Liedon ja Lantiaisen hankintoja loogisina, mutta pohtii, onko Rautiaisen lopettamispäätös valettu lopullisesti betoniin.

”Kemppainen on ollut useana vuonna lopettamisaikeissa ja tässä mielessä hänen ratkaisunsa ei tule yllätyksenä. Lieto on erinomainen korvaaja Kemppaiselle niin ulkona kuin sisällä. JoMan valmistautumista tähän kauteen sotki Markus Tuikan vetäytyminen joukkueesta ennen kauden alkua ja tässä mielessä JoMa tarvitsee uuden etumiehen – ja siihen tehtävään Lantiainen on hyvä vaihtoehto. Hän on pelannut uransa parhaan kauden SiiPessä niin ulkona kuin sisällä, jossa hän on pelannut vaativassa roolissa kakkosena. JoMassa Lantiainen on kakkoskärjen pelaaja.”

”Rautiaisen kohtalo on sen sijaan mielenkiintoisempi. Allu voi hyvinkin olla sitä mieltä, että hän lopettaa, mutta JoMan on pakko koota lähetystö ja houkutella Rautiainen pyörtämään päätöksensä, jos he eivät saa Toivolaa tai Toivolan tasoista toista lyöjäjokeria.”

”Jos asiat olisivat täysin selviä, luulisi, että Toivola olisi jo tehnyt sopimuksen JoMan kanssa, mutta ymmärtääkseni hän ei ole tehnyt vielä ratkaisua ensi kauden suhteen. Sitä pidän kuitenkin selvänä, ettei JoMa vuorenvarmasti lähde ensi kauteen siten, että sen ainoa lyöjäjokeri olisi Patrik Wahlsten”, Arffman sanoo.