Jokereiden on häivytettävä kuvasta kaikki ryvettyneet kasvot Kurrista ja Selänteestä alkaen

Teemu Selänne ja Roman Rotenberg kertoivat kesällä 2014 Långvikissa suunnitelmistaan perustaa Teemun maalintekokoulu.

JääkiekkoLiiga

Jokereiden on häivytettävä kuvasta kaikki ryvettyneet kasvot Kurrista ja Selänteestä alkaen

Jokereilla on Samuel Savolaisen mukaan edessään uskottavuuden palauttamisen kampanja kaikkien muiden haasteiden lisäksi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.4.2022 | KUVAT All Over Press

Jokereiden paluu Liigaan ja jopa entisen Hartwall Areenan ostaminen ovat Teemu Selänteen Valavuori Live -ohjelmassa esittämien tietojen mukaan etenemässä kovaa vauhtia. Samuel, mitä näistä viime viikkojen käänteistä Jokereiden ympärillä pitäisi ajatella?

Jokainen ymmärtää, miten suuri asia Jokereiden paluu Liigaan olisi niin Liigan kuin koko suomalaisen jääkiekon kannalta, mutta kyllä tässä korostuu nyt se, miten ja millaisilla voimilla Jokerit palaisi takaisin Suomen jäille. Voidaanko tämä kahdeksan vuoden varsin synkkä ja jopa musta KHL-luku noin vain lakaista maton alle toteamalla – kuten Jari Kurri Maikkarin haastattelussa totesi –, että mitäs pahaa minä tässä olen tehnyt?

Oma kantani on, että ei voida. Jokereiden lähtö ja pelaaminen KHL:ssä ja Hartwall Areenan myyminen on käytävä läpi tarkalla kammalla ja katsottava, miten eri toimijat ovat tässä näytelmässä näiden vuosien aikana ryvettyneet ja voivatko he enää toimia uskottavasti Liigassa ja ovatko he Jokereiden pelastushankkeella rikkaus vai rasite?

Itse näkisin, että koko Jokereiden paluuhanke pitäisi rakentaa kokonaan puhtaalta pöydältä. Se ei tarkoita Jokereiden yli 50 vuoden historian hylkäämistä ja sille selkänsä kääntämistä, vaan ainoastaan sitä, että nämä Jokereiden KHL-projektissa kätensä ja kasvonsa tahrineet tahot siirtyisivät sivummalle tai jopa kokonaan syrjään, ja kaikki, mitä Jokereissa seuraavaksi tapahtuu, pitäisi olla täysin läpinäkyvää.

Jokereilla on edessään kaikkien muiden haasteiden lisäksi uskottavuutensa palauttamisen haaste. Meille on syötetty viimeiset vuodet pajunköyttä eli kauniimmin sanottuna valehdeltu päin näköä esimerkiksi Jokereiden omistuskuvioista. Niitä asioita ei saa enää tekemättömäksi, mutta nyt pitää kysyä, miten niiden aiheuttaman vahingot saadaan korjattua.

Puhut siis Jari Kurrista?

Kurri on ilman muuta se, joka on omilla puheillaan ja naiiveilla ulostuloillaan syönyt kaikista eniten omaa uskottavuuttaan, mutta ei hän ole ainoa.

Voidaan kysyä, onko Teemu Selännekään maailman uskottavin ja puhtain kasvo Jokereiden pelastusoperaation yhdeksi keulakuvaksi. Ei tästä kuitenkaan niin montaa vuotta ole, kun hän hymyili Långvikissa samoissa valokuvissa Putinin lähipiiriin kuuluvan Roman Rotenbergin kanssa ja kertoi suunnitelmistaan perustaa Teemun maalintekoakatemiaa. Nyt on helppo sanoa, että pelleily venäläisten kanssa loppuu, mutta riittääkö se?

Erityisen mielenkiintoista Selänteen sanoissa oli tämä kohta: ”Sanoin Jarille monta kertaa, että ei tämä näytä hyvältä. Arvaa, mitä Jari sanoi? Who cares? Se raha tulee, ei meillä ole mitään paineita.”

Eipä tuo kovinkaan kauniita asioita Kurrin ajatusmaailmasta kerro, kun tiedetään ettei KHL ollut vain jääkiekkosarja, vaan myös Putinin propagandakoneiston jatke. Turha siinä on Kurrin sitten kysellä MTV:n haastattelussa, että mitä pahaa hän on tehnyt kenellekään. Ei tässä Kurrikaan oikein uhriutua voi ja esittää kirkkain silmin, että Jokereissa silkkaa hyvääkään tehtiin täysin pyyteettömistä lähtökohdista.

Myös Hjallis Harkimo on ollut kulisseissa etsimässä ratkaisua ja rahoitusta Jokereille, mutta hänestähän tämä koko farssi alkoi, kun hän myi Hartwall Areenan ja osan Jokereista venäläisille ja siirsi Jokerit pelaamaan KHL:ään. Kaiken lisäksi hän hoiti kuvion vielä sitä, että osa Liiga-seurojen johtajista ei anna sitä hänelle ikinä anteeksi.

Ja mikä oli Kalervo Kummolan rooli tässä kaikessa? Hän on jopa itse tunnustanut kirjassaan, että kun Hartwall Areenan myynnistä ja Jokereiden lähdöstä KHL:ään kerrottiin, hänen nimilappunsa oli laitettu valmiiksi jo pöydälle tiedotustilaisuudessa oligarkkien viereen, kunnes Kummola itse nappasi sen pois. Vapauttaako yhden nimilapun nappaaminen pois juuri ennen tiedotustilaisuuden alkua hänet vastuustaan tässä näytelmässä?

Siksi näkisin, että koko tälle hankkeelle ja sen uskottavuudelle olisi parempi, että nämä kaikki Putininin lähipiirin ja venäläisten kanssa veljeilleet tahot siirtyisivät takariviin ja eturivissä oli pelkästään sellaisia hampaita, joissa ei olisi reikiä tai mustumia. Jokereiden pitkä historia ja perinne kestävät kyllä sen, että Kurrin ja Selänteen kasvot eivät ole eturivissä.

Mikä on tämänhetkinen arviosi, nähdäänkö Jokerit Liigassa kaudella 2023-24?

On se mahdollista ja jopa todennäköistä, mutta ei tätä hanketta pidä sokeana niellä, vaikka tämä onkin Liigalle merkitykseltään valtava asia.

Asian tekee hankalaksi se, että tässä on kysymys kahdesta asiasta – moraalista ja juridiikasta.

Moraalisesti ja eettisesti Kurri ja kaikki muut Jokereiden KHL-hankkeessa ryvettyneet naamat jopa Selännettä myöten olisi parempi saada joko kokonaan sivuun tai ainakin pois näkyvistä, mutta voidaanko esimerkiksi Kurri sysätä sivuun noin vain juridisesti?

Jokerit ja sen pelastushankkeessa mukana olevat tahot joutuvat ensin ratkaisemaan sisäisesti Kurrien ja Selänteiden roolin, mutta suurin valta asiassa on kuitenkin viime kädessä Liigalla. Siksi pallo Jokereiden kohtalosta on nyt Liigan kentällä. Se päättää siitä, otetaanko Jokerit Liigan osakkaaksi vai ei, ja millä ehdoilla. Voiko esimerkiksi Kurri olla kaikkien näiden hämärien vaiheiden jälkeen enää Jokereiden omistaja tai jonkinlainen kasvojen tapainen? Yhden asian luulisi ainakin olevan selvää, Jokereiden on todistettava aukottomasti olevansa omistuspohjaltaan puhtoisempi. Ei voida olla vain sanojen varassa.

Ja lisäksi sellaistakin spekulaatiota sisäpiiristä on kuultu, että Liigalla olisi jokin spesiaalipykälä osakassopimuksessa Jokereiden varalta. Se on sitten toinen asia, että mitä se käytännössä tarkoittaa ja mitä varten se siellä on.

Ja toinen kysymys on Areenan ostamisesta, jonka suhteen Selänne kertoi ostajatahojen olevan jo olemassa? Mitä siitä ajattelet?

Se on tietysti yksi asia että ostajia olisi, mutta ensin pitäisi pystyä ylipäätään ostamaan. Pakoteasiat eivät ihan hetkessä ratkea ja vaikeaksihan tuo kaikki menee.
Tietysti Jokerit tarvitsee pelipaikan, mutta kyllä tässä sekin kysymys herää, että onko Areenaan satsaaminen pitkäkatseista ajattelua? Eihän areenabisnes ole ollut sen historiassa hyvää liiketoimintaa.
Heitän villin ajatuksen: Olisiko Nokia-areenan opetusten valossa kuitenkin järkevämpää lyödä hynttyyt yhteen HIFK:n kanssa, vaikka uuden helsinkiläisen areenan järjestelyjen vauhdittamiseksi? Helsinki Gardenin etenemisestä kun ei ole viime aikoina juuri mitään kuultu.
Voisiko Jokereiden mukaantulo vauhdittaa helsinkiläisen suurareenahankkeen valmistumista? Sekin riippuu varmasti omistajapohjasta. Kysymyksiä on siis paljon enemmän kuin vastauksia.