Jokereissa muhii pelikuriongelma – ”Marjamäen tunnistettava taustatekijät”

Jääkiekko

Jokereissa muhii pelikuriongelma – ”Marjamäen tunnistettava taustatekijät”

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 11.3.2020

Jokereilla on kolmas sauma laittaa pudotuspelisarja Lokomotiv Jaroslavlia vastaan poikki, kun joukkueet kohtaavat keskiviikkona sarjan kuudennessa pelissä Lokomotivin kotihallissa. Maanantaina Lokomotiv kampesi Helsingissä 4–2-voittoon ja kavensi ottelusarjan 2-3:een. Jokerit menetti päätöserässä maalin johtonsa.
Sarja näytti jo luisuvan Jokereille, kun helsinkiläiset voittivat kolme ensimmäistä ottelua, kaksi ensimmäistä kotihallissa vielä täysin suvereeniin tyyliin. Nyt sarja on kuitenkin herännyt toden teolla eloon.
Lokomotiv on odotetusti parantanut tekemistään, eikä Jokerit ole kyennyt pitämään samaa tasoaan kuin sarjan alussa. Muutamat Lauri Marjamäen joukkueelle tyypilliset lieveilmiöt ovat nostaneet päätään.
Kahdessa ensimmäisessä pelissä Jokerit oli monin paikoin ovelampi osapuoli puolustaessaan, sillä se tukki oikea-aikaisesti keskialueen. Maanantaina narripaidat paineistivat ahnaasti, mutta se oli perässä juoksemista. Tämä on ollut tyypillistä Marjamäen Jokereille. Lokomotiv on kelpo joukkue kiekon kanssa.
Sarjan kuudenteen kamppailuun Jokereiden on pakko tiivistää keskialueen peliään, eikä juosta holtittomasti Lokomotivin kiekonliikuttelun perässä.
Lokomotiv pelasi maanantaina todella kurinalaisesti etenkin sen jälkeen, kun se meni päätöeserässä johtoon. Se tukki keskialueen 1-3-1-ohjauspelillään, piti viisikon tiiviinä, minimoi Jokereiden suorahyökkäykset ja puolusti keskustan jämäkästi. Jokerit ei kyennyt tähän enää takaa-ajoasemassa sopeutumaan, sillä esimerkiksi hyökkäyksiinlähdöistä Lokomotivin ohjauspeliä vastaan puuttuivat tarvittavat organisointikeinot.
Muutenkin keskialueen puolustuspelaamisesta on muodostumassa tämän sarjan yksi ratkaisukohdista. Lokomotin jatkanee keskialueen 1-3-1-ohjauspeliään myös sarjan kuudennessa kamppailussa, sillä se oli tehokas maanantaina ja historian saatossa Jokereilla on ollut juuri kyseistä muotoa vastaan haasteita. Nyt vaaditaan Jokereilta kykyä sopeutua Lokomotivin asettamiin haasteisiin.
Jokerit sössi maanantaina saumansa ihan itse kolmella päätöserän jäähyllään. On sanomattakin selvää, että voittava joukkue ei voi ottaa päätöserässä johtoasemassa kahta täysin turhaa hyökkäyspään jäähyä, kun pelataan pudotuspeleissä paikasta seuraavalle kierrokselle. Etenkin Niklas Jensenin jäähy oli anteeksiantamaton ja suorastaan käsittämätön siinä tilanteessa. Ihmetystä herätti myös kapteeni Peter Reginin hölmö jäähy.
Olennaista on pohtia, onko kyseessä vain muutaman yksilön ongelma vai onko laajemmin Jokereiden systeemissä joitain selittäviä tekijöitä ratkaisuhetken kurittomuudelle.
Jokereiden viidennen pelin romahdusta voisi käsitellä vain yksittäisenä sattumusten ketjuna, mutta taustalta voi löytää muutaman loogisen, laajemman taustatekijän, jotka saattoivat vaikuttaa tapahtumaketjun syntyyn. Nimittäin jo runkosarjassa Jokerit otti selvästi enemmän kahden minuutin jäähyjä kuin moni muu sarjan kärkijoukkue.
On Marjamäen valmennustiimille äärimmäisen tärkeää, että se tunnistaa nämä muutamat taustatekijät jäähyjen taustalla ja varmistaa, ettei jatkossa etenkään ratkaisukohdissa läiky yli.
Jokerit ei ole kahden kauden aikana Marjamäen alaisuudessa pelannut viisikkotasolla kovin tiukkaan organisointiin perustuvaa jääkiekkoa. Viisikkopelissä on tiettyjä perusperiaatteita, mutta määräänsä enempää siinä ei ole hienosäätöä vaan paljon asioita jätetään yksilöiden ratkaistavaksi ja vastuuksi. Viisikkopelaaminen ei vaadi pelaajilta erityisen korkeaa pelikuria. Esimerkiksi hyökkääjillä on lupa taklata jopa hieman myöhässä, vaikka se ei palvelisi enää kiekonriistämistä. On puolustajia, Mikko Lehtonen eritoten, jotka saattavat hetkellisesti toimia jopa täysin viisikkosapluunan vastaisesti.
Jokereiden pelaaminen perustuu siihen, että joukkue ladataan henkisesti tappiin, jotta kyetään pelaamaan nopeaan yksilön reagointiin perustuvaa, aktiivista ja sähäkkää peliä. Iso riski on, että lataus purskahtaa yli ja tunne vie pelaajien toimintaa. Käydään ylikierroksilla, yritetään vähän liikaa, tehdään turhia asioita ja pelikuri kärsii eli otetaan hölmöjä jäähyjä. Eikä silloin viisikkopelin sapluuna ikään kuin palauta pelaajia ylikierroksilta.
Maanantain pelissä Jokerit kävi hieman ylikierroksilla oikeastaan pelin ensiminuuteista lähtien. Pelaamisessa ei ollut samanlaista rauhallisuutta kuin kahdessa ensimmäisessä Lokomotiv-sarjan kohtaamisessa. Päätöserässä Lokomotivin 2–2-tasoituksen jälkeen ote herpaantui, kun tilanne olisi pitänyt saada rauhoitettua.
Tähän pelikurin ja henkisen latauksen säätelyyn on Marjamäen valmennustiimin löydettävä tasapaino. Pelaajien on ymmärrettävä se, että voittamisen eteen kannattaa toisinaan myös laskea kierroksia.
Vieraskaukaloon Jokereiden tulee lähteä pelaamaan tiiviimmin ja maltillisemmin puolustuksen kautta ja otettava henkinen niskalenkki sitä kautta – kuten sarjan avauspeleissä.